Contractele de finanțare pentru cele 3 spitale regionale - Cluj, Iași și Craiova - ar urma să fie semnate până cel târziu în luna februarie a anului viitor, iar până în septembrie 2020 ar urma să fie semnate toate cele 3 contracte de proiectare, a anunțat miercuri, în deschiderea ședinței de Guvern, ministrul Sănătății, Victor Costache. După semnarea acestor contracte "va urma faza a doua, de execuție", afirmă Victor Costache.

HotNews.roFoto: Hotnews

Calendarul spitalelor regionale - Cluj, Iași și Craiova - anunțat de ministrul Sănătății, Victor Costache:

  • finalul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie 2019 - semnarea primului contract de finanțare, pentru Spitalul regional de la Iași
  • decembrie 2019-ianuarie 2020 - semnarea contractului de finanțare pentru Spitalul regional din Cluj
  • finalul lunii ianuarie - cel târziu luna februarie - semnarea contractului de finanțare pentru Spitalul regional din Craiova

Noul ministru al Sănătății mai spune că "previzionăm semnarea contractelor de proiectare" ale celor 3 spitale, astfel:

  • iunie 2020 - semnarea contractului de proiectare pentru Spitalul regional Iași
  • iulie 2020 - semnarea contractului de proiectare pentru Spitalul regional Cluj
  • septembrie 2020 - semnarea contractului de proiectare pentru Spitalul regional Craiova

După semnarea acestor contracte "va urma faza a doua, de execuție", spune ministrul Sănătății, Victor Costache.

  • Construcția a 8 spitale regionale ar fi trebuit să înceapă în 2017

Construcția a 8 spitale regionale și a unui spital "gigant, după modelul AKH Viena", dar "mai mare" în București, ar fi trebuit să înceapă în anul 2017, conform programului de guvernare al PSD și promisiunilor făcute chiar de Liviu Dragnea în campania electorală din 2016. Începerea proiectelor s-a amânat, iar doi ani mai târziu, nimeni nu știe cu exactitate pentru când.

De asemenea, numărul spitalelor regionale care ar urma să fie construite a scăzut, între timp, de la 8 la doar 3. Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea (PSD), a declarat public că Guvernul a amânat construirea acestora pentru exercițiul financiar 2021-2027. Explicația fostului ministru al Sănătății: România a solicitat o majorare a procentului de co-finanțare din bani europeni (de la 50% la 85%), iar cu cât se vor face mai târziu, spitalele ar urma să fie mai ieftine.

Spitalul metropolitan din București, "după modelul AKH Viena, dar mai mare, cu 2.500 de paturi" este deocamdată în faza în care s-a aprobat terenul pe care ar urma să fie construit, în zona Pipera. Este singurul lucru care se știe în acest moment. Data începerii construcției și dacă există bani rămân niște necunoscute.