Interesul pentru vaccinarea împotriva gripei este în această toamnă unul "extraordinar" în rândul românilor - sunt "oameni care își vaccinează pentru prima dată copiii, oameni care se vaccinează ei pentru prima dată, își vaccinează rudele și este o foarte mare cerere de vaccin", a declarat joi profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Alexandru RafilaFoto: Ministerul Sanatatii

El subliniază, însă, că "ne găsim într-un paradox românesc pe care sperăm să îl rezolvăm în anii următori - atunci când există disponibilitatea vaccinului lumea nu vrea să se vaccineze, iar atunci când lumea vrea să se vaccineze nu există vaccin disponibil. Avem tot timpul o problemă și sper să o putem rezolva anul viitor."

"În anul precedent, în sezonul 2018-2019 am avut un număr mare de îmbolnăviri, s-a declarat epidemie, nu datorită solicitărilor presei, ci datorită realității din teren - numărul mare de îmbolnăviri datorate virusului gripal. Noi am avut un număr mare de decese anul trecut", a amintit profesorul Alexandru Rafila.

El mai spune că lunile ideale recomandate pentru vaccinarea împotriva gripei sunt octombrie și noiembrie.

  • Medicul Alexis Cochino: Gripa este o boală gravă, cu potențial mare de a produce consecințe severe

"Gripa este o boală gravă, cu potențial mare de a produce consecințe severe și de a produce moartea, atât la persoane care au și alte boli, cât și la persoane sănătoase. Este foarte important faptul că există vaccinul", spune, la rândul său, medicul Alexis Cochino, specialist în imunologie pediatrică.

Alexis Cochino atrage atenția că "există o grămadă de boli infecțioase, grave și chiar mai grave decât gripa, pentru care nu avem vaccin. Hepatita C și infecția cu virusul HIV nu beneficiază de vaccin, deși ne-am dori să avem așa ceva."

"Pentru gripă, unde avem vaccin, este foarte important să profităm și să îl folosim pentru a ne proteja", subliniază Alexis Cochino.

  • Epidemie de gripă în România la începutul acestui an, soldată cu 196 de decese

În România a fost declarată oficial, la începutul acestui an (pe 30 ianuarie), epidemie de gripă, care s-a încheiat oficial după aproape 3 luni.

Epidemia a fost declarată oficial după ce se înregistraseră 54 de decese cauzate de gripă. Numărul total de decese, până la finalul epidemiei, a fost de 196.

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, săptămâna trecută, primele 5 cazuri de gripă înregistrate în România în acest sezon.

Citește și: