Concursul pentru conducerea Agenției Naționale a Medicamentului - președinte și doi vicepreședinți - demarat de fostul ministru Sorina Pintea a fost suspendat de actualul ministru al Sănătății, Victor Costache. Concursul a fost extrem de contestat de specialiștii din domeniu din cauză că în condițiile de înscriere nu figura faptul că aspiranții trebuie să fie absolvenți ai Facultății de Farmacie. "Am înţeles că domnul ministru a blocat parodia de concurs, s-a amânat concursul", a anunțat joi premierul Ludovic Orban.

Ministerul SanatatiiFoto: AGERPRES

Citește și:

"Trebuie reluată, din punctul meu de vedere, procedura şi trebuie făcut un concurs pe bune, la care orice specialist în domeniu care doreşte să participe să poată să participe, să existe o selecţie obiectivă şi să fie selectat cel mai bun candidat cu cel mai bun program", a afirmat joi dimineață primul ministru, într-o conferinţă de presă comună cu noul ministru al Sănătății, Victor Costache, și cu vicepremierul Raluca Turcan.

"Agenţia Medicamentului trebuie să ia decizi corecte, rapide, trebuie să ţină cont de realităţile de pe piaţă şi trebuie să renunţe la discriminările care există între diferiţii actori economici de pe piaţă. Am înţeles că domnul ministru a blocat parodia de concurs, s-a amânat concursul. Trebuie reluată, din punctul meu de vedere, procedura şi trebuie făcut un concurs pe bune, la care orice specialist în domeniu care doreşte să participe să poată să participe, să existe o selecţie obiectivă şi să fie selectat cel mai bun candidat cu cel mai bun program", spune Ludovic Orban.

Ministerul Sănătății a lansat, la finalul lunii octombrie, concurs pentru funcțiile de președinte și două poziții de vicepreședinți al Agenției Naționale a Medicamentului, însă nu a trecut, în condițiile de înscriere la concurs, și pe aceea ca aspiranții la aceste funcții să fie absolvenți ai Facultății de Farmacie.

De remarcat că actualul președinte interimar al instituției, Marius Daniel Șișu, a picat admiterea la Facultatea de Farmacie. Funcțiile de președinte și vicepreședinți ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale sunt cele mai importante 3 poziții din domeniul farmaceutic din România.

Agenția Națională a Medicamentului este una dintre cele mai tehnice instituții din domeniul medical și este cea care decide ce medicamente intră sau ies de pe piața din România. De asemenea, Agenția Națională a Medicamentului ar trebui să monitorizeze permanent stocurile de medicamente din țara noastră, în condițiile în care medicamente esențiale lipsesc adesea de pe piața din România.