​​Sănătatea este un domeniu "de interes național, într-o situație veșnic precară", și reprezintă "un domeniu prioritar pentru Guvernul Orban", a afirmat, joi dimineață, în prima sa conferință de presă la Ministerul Sănătății, Victor Costache, noul ministru. El a anunțat că una dintre prioritățile sale, în acest moment, este organizarea examenului de rezidențiat pe data de 8 decembrie. Victor Costache promite că se va lupta pentru a obține mai mulți bani pentru sănătate, iar unul dintre primele lucruri pe care le va face în calitate de ministru va fi să verifice care este stadiul spitalelor regionale. La prima conferință de presă a lui Victor Costache în calitate de ministru al Sănătății participă și premierul Ludovic Orban și vicepremierul Raluca Turcan.

Turcan, Orban si CostacheFoto: Hotnews

"Pe parcursul acestui mandat, care va fi unul destul de scurt, vom încerca să prioritizăm acțiunile principale în domeniul sanitar, să prioritizăm câteva direcții principale", spune noul ministru al Sănătății.

Potrivit lui Victor Costache, "examenul de rezidențiat trebuie să aibă loc pe 8 decembrie, nu vrem să creăm confuzie în rândul tinerilor din întreaga țară care se pregătesc pentru acest examen. Vrem ca examenul să se susțină pe 8 decembrie".

"Unul dintre primele aspecte care trebuie menţinute funcţionale este examenul de rezidenţiat. Nu vrem confuzie în rândul tinerilor din întreaga ţară care se pregătesc de ani de zile pentru acest examen şi este un moment de cotitură în viaţa oricărui student la Medicină - desfăşurarea acestui examen conform procedurii în vigoare, pe 8 decembrie. Încă din prima zi a mandatului am vorbit cu studenţii. Acest examen va avea loc pe 8 decembrie. Niciun absolvent care reuşeşte să treacă pragul de 60% şi să reuşească la examenul de rezidenţiat nu va rămâne pe dinafară. Vom găsi soluţii pentru aceşti tineri", a adăugat Victor Costache.

"Peste 30.000 de medici au părăsit țara în ultimii 10 ani", atrage atenția Victor Costache: "Trăim într-o ţară în care resursa umană în toţi aceşti ani este deficitară. Avem un număr de peste 30.000 de medici care au părăsit ţara în ultimii 10 ani. Ar fi aberant să nu integrăm aceşti tineri care au muncit timp de şase ani, care au reuşit la un examen de licenţă şi sunt importanţi pentru ţara noastră şi sistemul medical."

"Întotdeauna ne vom lupta pentru mai mulți bani în sănătate", a mai promis noul ministru, adăugând că unul dintre primele lucruri pe care le va face în mandatul său va fi să verifice stadiul spitalelor regionale: "Trebuie să vedem exact unde suntem în acest moment."

"Vrem să aducem mai mulţi bani în sănătate. Deci - rectificare bugetară, dar şi asigurările complementare în sănătate sunt o soluţie. Multă lume a evitat acest subiect în toţi aceşti ani, dar suntem în Europa, într-o ţară europeană. Trebuie să lăsăm tabu-urile de o parte, să avansăm şi să punem pacientul în centrul sistemului", afirmă Victor Costache.

La rândul său, vicepremierul Raluca Turcan a atras atenția că "încrederea în sistemul de sănătate este la una dintre cele mai scăzute cote de încredere din ultimii 30 de ani".

Raluca Turcan a precizat că "prezența noastră aici reprezintă un semn de susținere pentru mandatul dificil pe care îl va avea Victor Costache".