Medicul sibian Victor Costache, desemnat pentru a conduce Ministerul Sănătății în Guvernul Ludovic Orban, a declarat, la audierile din comisiile reunite de Sănătate, că își va da demisia dacă, în dosarul său de malpraxis, i se va schimba calitatea din suspect în învinuit.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 12.25 Costache a primit aviz favorabil din partea comisiilor, cu 14 voturi ”pentru” și 4 abțineri.

Răspunzând unei întrebări a deputatului USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, pe tema dosarului său de malpraxis, Victor Costache a afirmat că, în cazul în care calitatea sa în acest dosar se va schimba din suspect în învinuit, va demisiona din funcția de ministru al Sănătății.

În ceea ce privește controversele stârnite de declarațiile premierului desemnat, Ludovic Orban, privind necesitatea examenului de rezidențiat, Victor Costache spune că "nu este examen de rezidențiat doar la noi, în multe țări sunt diferite forme de examinare. Trebuie să găsim soluția cea mai bună, pe care să nu o mai schimbăm de la an la an."

La audierea lui Victor Costache a fost prezent și premierul desemnat, Ludovic Orban, care a explicat că prezența sa este "un semnal foarte clar din partea mea de respect și de colaborare cu Parlamentul României" .

În ceea ce privește examenul de rezidențiat, Ludovic Orban a dat asigurări că "vrem să menținem acest examen, declarația mea era o întrebare retorică cu privire la necesitatea acestui examen."

Ministrul desemnat al Sănătății, Victor Costache, spune că una dintre prioritățile mandatului său va fi legea vaccinării și că nu intenționează să închidă niciun spital din România în timpul mandatului său.

Ministrul a precizat că bugetul sănătății trebuie să crească, iar medicii nu vor să vină, în special în spitalele mici, nu din cauza salariilor, care au crescut, ci din cauza lipsei de condiții și de dotare a unităților sanitare.

Viitorul ministru al Sănătății mai spune că trebuie pus accentul pe dezvoltarea medicinei primare și că "trebuie să deschidem orașele pentru medicii de familie".