O familie din Suceava va depune plângere penală împotriva Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iași, după ce doi gemeni născuți prematur au murit la unitatea medicală, scrie Mediafax. Cea care trebuia să îi boteze pe copii susține că gemenii au murit din cauza neglijenței cadrelor medicale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cei doi copii s-au născut în 30 iunie la Suceava, unde au stat internați aproximativ trei luni, iar mai apoi au fost transferați la Iași, pentru că medicii ar fi bănuit că s-ar fi născut cu citomegalovirus.

După trei săptămâni petrecute la Spitalul de Copii, gemenii au fost transferați la Secția de Recuperare Pediatrică, o secție externă a Spitalului de copii, de unde au fost mutați de câteva ori înapoi în spital pentru consultații.

„S-a întâmplat de două-trei ori, după care i-a mai luat încă o dată și i-a ținut acolo două săptămâni fără să îi transfere din nou la distrofici (n.r.-Secția de recuperare pediatrică). Le-au dat trimitere de la distrofici pentru trei zile, iar acolo i-au ținut în jur de două săptămâni. Nu a explicat pentru ce i-a ținut acolo două săptămâni. (...) Au fost ținuți în salon cu copii veniți din exterior, cu diferite boli, (...) ei fiind suspectați și de muscoviscidoză nu aveau voie să intre contact cu persoane bolnave. De acolo ei au luat pneumonie, au răcit și a dus la deces”, a spus Iulia Filip, cea care trebuia să îi boteze pe copii.

După două săptămâni, membrii familiei au intrebat de ce sunt bebelușii ținuți la Terapie intensivă și li s-a explicat că gemenii au răcit.

„Au evitat să spună cum au răcit. Într-un final, de gura noastră cumva, îi trimit înapoi la distrofici, la care doamna doctor de acolo ne spune <știți, îi trimit înapoi, pentru că au venit foarte răciți, nu pot respira, a trebuit să îi hrănim cu sondă, noi nu am trimis în halul ăsta copiii răciți și bolnavi la Sfânta Maria, ei i-au ținut două săptămâni acolo, ei au încurcat ițele, ei să le descurce>, asta ne-a spus doamna doctor”, își amintește femeia.

Copii au murit în 19, respectiv 21 octombrie, iar pe certificatele de deces scrie că au decedat în urma stopului cardiorespirator, dar au mai avut și pneumonie interstițială, muscoviscidoză și citomegalovirus.

„A fost din cauză că ei i-au ținut efectiv într-un salon, lăsați cu copii veniți din exterior, ceea ce nu se permite la respectiva boală.(...) Neglijență, nu și-au dat interesul că nu au primit suficent la buzunar sau nu au primit deloc, pentru că nu au avut de unde părinții să plătească”, crede femeia.

Cea care trebuia să le fie copiilor nașă explică și de ce nu s-a făcut autopsia gemenilor.

„Când au ajuns la Iași (n.r. familia) li s-a spus că nu pot să le dea copiii în acea zi pentru că trebuie să le facă autopsia. Și mama a întrebat ce e aia autopsie, la care doamna doctor a spus . Mama a spus că nu acceptă să se facă autopsia pentru că au fost suficient de tăiați și de chinuiți și batjocoriți aici în spital, ca să vă permit să îi mai tăiați încă o dată, plus că nu mai avea bani să plătească mașină să mai vină încă o dată la Iași”, a explicat Iulia Filip.

Femeia a declarat pentru Mediafax că urmează să depună plângere penală și să dea în judecată spitalul. Potrivit acesteia, familia este conștientă că cei doi s-au născut cu probleme, dar cred că nu trebuia să se ajungă la deces.

Conducerea Spitalului de Copii a anunțat că face verificări în acest caz. „Astăzi (n.r.-luni ) am dat dispoziție, o comisie va analiza cazul și în timpul cel mai scurt vă voi da un răspuns”, a declarat Corneliu Mihai, managerul Spitalului de Copii.