Cinci paturi pentru pacienții mari arși sunt operaționale, începând de miercuri, în cadrul secției de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă a Spitalului Județean Sf. Spiridon din Iași. Noua unitate pentru pacienții cu arsuri grave are 5 paturi pentru mari arși, 5 săli de operație, 5 paturi pentru terapie intensivă intermediară și 10 paturi pentru arsuri mici și medii - 20% din suprafața corpului.

Sectie pentru arsiFoto: Hotnews

Secția pentru mari arși de la Iași a fost construită și amenajată cu bani de la Ministerul Sănătății, bugetul investiției fiind de 40 de milioane de lei.

Secția pentru mari arși de la Iași este cea mai modernă din țară, alături de cea de la Timișoara, inaugurată săptămâna trecută - unde sunt funcționale deocamdată 3 paturi pentru mari arși, iar alte două ar urma să fie funcționale până la finalul acestei luni.

Secțiile de la Iași și Timișoara sunt centre provizorii pentru marii arși, dar sunt cele mai moderne din România, în acest moment.

4 centre pentru mari arși urmează să fie construite, în cadrul unui program finanțat de Banca Mondială, la București (la Spitalul Bagdasar Arseni și la Spitalul Grigore Alexandrescu), precum și la spitalele județene din Iași și Timișoara.

Echipamentele cu care au fost dotate cele două centre provizorii de la Iași și Timișoara, care sunt deja funcționale, au fost finanțate tot de Banca Mondială.

România mai are paturi de siguranță pentru pacienții arși la Spitalul de Arși și Spitalul Floreasca din București, însă acestea nu îndeplinesc toate condițiile de siguranță pentru pacienții mari arși, precum răniții grav în incendiul din clubul Colectiv. De asemenea, la Spitalul Județean din Brașov, medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă, a reușit să cumpere două paturi moderne pentru pacienții cu arsuri grave, dintr-o sponsorizare.