Ministerul Sănătății a dat 115 sancţiuni contravenţionale - 48 de amenzi în valoare totală de aproximativ 144 000 lei și 67 de avertismente - în urma controalelor la spitalele de psihiatrie, iar în unele cazuri s-a dat termen de remediere a problemelor până pe 31 decembrie, a anunțat marți ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă. În ceea ce privește spitalul din Săpoca - unde un pacient a atacat 13 bolnavi în luna august, iar 7 dintre ei au murit - numărul pacienților internați depășea, în unele compartimente, numărul de paturi, iar spitalul nu avea contract cu o firmă de pază, paza fiind asigurată tot de angajații unității medicale. Acolo unde a fost cazul, neregulile au fost semnalate Parchetelor.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În urma controlului pe care l-am dispus la spitalele de psihiatrie au fost controlate 4 spitale de maximă siguranţă cu 1.805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8.841 de paturi și 91 de secţii de psihiatrie din cadrul spitalelor judeţene cu 5.427 de paturi. În total, 16.073 de paturi de psihiatrie la nivelul ţării", a anunțat ministrul Sănătății.

"În urma acestor controale, acolo unde a fost cazul și existau suspiciuni de natură penală, aceste rapoarte au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat că nu trebuie să încărcăm munca Parchetelor", a precizat Sorina Pintea.

Potrivit ministrului Sănătății, după tragedia de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca a fost declanșat "primul control de acest fel, în sensul că, pentru prima dată, s-a stipulat foarte clar că se verifică calitatea actului medical. Direcțiile de Sănătate Publică aveau abilitatea să verifice aceste aspecte, dar am stabilit noi proceduri astfel încât avem un prim raport. Imediat după tragedia de la Săpoca am declanşat control la toate unităţile de psihiatrie din ţară."

Ministerul Sănătății a dat publicității, în cursul zilei de marți, după conferința de presă a ministrului Sorina Pintea, concluziile mai amănunțite ale controlului la spitalele de psihiatrie din țară.

Ce s-a constatat în urma controalelor în spitalele de psihiatrie

În unele secțiile și compartimente de psihiatrie controlate s-a constatat că:

  • Nu se respectă normele de amplasare a paturilor, suprafața/pat fiind mai mică de 7m2.
  • Nu se respectă numărul de paturi în secție conform structurii.
  • Starea de igienă la nivelul saloanelor este necorespunzătoare, în unele saloane pavimentul este din parchet deteriorat iar tâmplăria ferestrelor și a ușilor prezintă vopsea exfoliată. Tavanul și pereții prezintă infiltrații.
  • Clădirile prezintă pereți degradați, cu infiltrații și igrasie; în salile de mese, precum și în unele grupuri sanitare, există plăci ceramice lipsă, sparte.
  • Nu se respectă normele privind numărul grupurilor sanitare.
  • Starea de igienă la nivelul unităților era necorespunzătoare, grupurile sanitare neigienizate corespunzător.
  • Nu se asigură materiale de igienă personală pentru pacienți motivul invocat fiind specificul secției.
  • Nu există camere de izolare a pacienților.

De asemenea, în spitalele de maximă siguranță s-a constatat că:

  • Gradul de ocupare a paturilor este mai mare decât numărul acestora, astfel că, cea mai mare depășire, aglomerare de pacienți, se află la Spitalul de maximă siguranță Grajduri, jud Iași, unde jumătate din anul 2018 a fost un grad de utilizare a paturilor de 173 %.
  • Spitalul de maximă siguranță Stei are un grad de ocupare în medie de 115% pe tot parcursul anului 2018 la sectia de bolnavi cronici.
  • La spitalul de maximă siguranță Săpoca există un grad de utilizare a paturilor de 106% la nivelul anului 2018, tot pe secția de bolnavi cronici.
  • Se constată astfel că în toate spitalele de maximă siguranță sunt supraglomerate paturile de la secțiile de bolnavi cronici în timp ce în aceleași spitale, secțiile de acuți au un grad de ocupare de maximum 60% .

În toate spitalele de maximă siguranță există camere de izolare a pacienților, dar acestea nu îndeplinesc condițiile conform art 8,alin 4,5 si 6 din ordinul 488/2016.

Există echipă terapeutică conform art 2,alin 2 din Ord 488/2016 care este condusă de un medic psihiatru în toate spitalele de maximă siguranță.

De asemenea, în cadrul spitalelor de psihiatrie monospecialitate se constată că în secțiile de bolnavi cronici există un grad mare de utilizare a paturilor care de cele mai multe ori depășește 100%. Exemple: Vaslui-114.20%, Olt -109,06%, Neamt -103,22%.

În aceste spitale s-a constatat că distribuția spitalelor de psihiatrie este inegală la nivel inter-județean, existănd o densitate mare de număr de paturi de psihiatrie în orașele foarte mari, cum ar fi: București-Ilfov, Iași, Timisoara și Oradea în schimb sunt 14 județe din Romania în care nu există niciun spital de psihiatrie ci secții cu număr mic de paturi în spitalele generale. Exemple de județe fără spitale; Tulcea, Constanța, Dămbovița, Bacău, Sibiu, Mureș, Gorj, Caraș-Severin, Sălaj, Satu-Mare,Bistrița-Nasaud.

Tot în spitalele de monospecialitate controlate există echipa terapeutică condusă de medic psihiatru. Nu există camere de izolare și acolo unde există nu sunt conforme cu normele.Nu respectă normele privind amplasarea paturilor în saloane.

Pentru asigurarea protecţiei sănătăţii, inspectorii sanitari vor continua acţiunile de control privind verificarea conformităţii spitalelor de psihiatrie şi vor efectua recontroale la unităţile sanitare cu paturi la care au fost depistate deficienţe şi abateri de la prevederile legislative în vigoare, mai precizează Ministerul Sănătății.