Deputatul USR Emanuel Ungureanu acuză Ministerul Sănătății că a "aruncat pe fereastră" 700.000 de euro, cumpărând 1,2 milioane de doze de vaccin antigripal tetravalent care nu acoperă grupa de vârstă 6 luni - 3 ani. El spune că această achiziție a fost realizată cu grava încălcare încălcare a legii și că va sesiza DNA.

VaccinFoto: Agerpres

Ungureanu afirmă, pe Facebook, că Ministerul Sănătății a cheltuit 700.000 de euro pe o cantitate uriașă de vaccinuri antigripale cumpărate fără respectarea caietului de sarcini dintr-o licitație organizată în luna martie a acestui an.

"Funcționari din Ministerul Sănătății au decis în mod ilegal achiziționarea a 1, 2 milioane de doze de vaccin antigripal tetravalent care nu acoperă grupa de vârstă 6 luni- 3 ani. Până în luna septembrie au fost livrate deja 50.000 de doze de vaccin care nu acoperă categoria de vârstă menționată", spune deputatul USR.

Ministerul Sănătății a făcut o licitație pentru cumpărarea de vaccin antigripal tetravalent, prin acord cadru, în luna martie a acestui an. Acordul cadru are o durată de 4 ani, iar ministerul urma să cumpere în 4 ani o cantitate de aproximativ 8 milioane de doze.

Ungureanu susține însă că Ministerul Sănătății a achiziționat un vaccin care nu corespunde cu cerințele din caietul de sarcini. Mai exact, în loc să achiziționeaze un vaccin care să poată fi administrat grupelor de vârstă 6 luni - 64 ani, așa cum este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății și cerut prin caietul de sarcini, Ministerul Sănătății a cumpărat un vaccin care se poate administra doar persoanelor cu vârsta de la 3 ani în sus.

"Această achiziție a fost realizată cu grava încălcare încălcarea legii și cu tăcerea complice a doamnei ministru, Sorina Pintea. Direcția Generală de Asistență Medicală din Ministerul Sănătății este responsabilă direct de această gravă eroare. Această structură din Ministerul Sănătății este condusă de o doamnă care poartă numele de Amalia Șerban, o apropiată a Sorinei Pintea. Voi sesiza aceste fapte penale, cu consecințe deosebit de grave, Direcției Naționale Anticorupție", adaugă deputatul USR.