​Stocurile de imunoglobulină aflate în acest moment în țară ajung pentru următoarele 3-4 luni, a anunțat marți directorul Unifarm, Adrian Ionel, în cadrul unei dezbateri pe tema înființării de centre de colectare de plasmă în România. Adrian Ionel a dat asigurări că "avem contracte pentru aprovizionare fermă, lunară, nu trebuie să ne îngrijorăm".

Adrian Ionel, director UnifarmFoto: LinkedIn

La rândul său, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a confirmat că în țară există suficientă imunoglobulină în acest moment, însă întreaga cantitate este importată, din cauză că România nu poate produce acest medicament.

Imunoglobulina este un medicament produs din plasmă umană, însă în România nu există niciun centru de colectare a plasmei, iar singura soluție este deocamdată ca aceste medicamente să fie importate.

Pacienții cu boli rare din România au fost grav afectați, în perioada 2017-2018, de criza imunoglobulinei, care a debutat în primăvara anului 2017 și s-a întins până în primăvara anului trecut. Imunoglobulina, un medicament obținut din plasmă umană, este tratamentul care îi ține în viață pe acești pacienți.

Criza imunoglobulinei s-a rezolvat temporar în urma activării, de către Ministerul Sănătății, a Mecanismului European de protecție civilă, în primăvara anului trecut, la scurt timp după venirea Sorinei Pintea la conducerea ministerului. Pe termen lung însă, soluția ar fi centrele de colectare a plasmei sanguine umane, care nu există în acest moment în țara noastră.

Pacienții cu boli rare din România, grav afectați de criza imunoglobulinei, au lansat în iulie anul acesta campania de informare și conștientizare "Pacient, caut donator! De plasmă!". Ei atrag atenția că medicamentele derivate din plasmă umană, precum imunoglobulinele, sunt esențiale pentru peste 8.000 de pacienții români diagnosticați de boli rare, dar în România nu există nici măcar un centru de donare de plasmă umană pentru a fi utilizată la fabricarea de medicamente.