Decizie fără precedent: Examenul de rezidențiat se amână pentru 8 decembrie. Sorina Pintea: Suntem în imposibilitatea de a susține rezidențiatul pe 17 noiembrie

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 4 octombrie 2019, 11:42 Actualitate | Sanatate


Examen de rezidentiat
Foto: Agerpres
Decizie fără precedent: examenul de rezidențiat, care ar fi trebuit să aibă loc pe 17 noiembrie, se amână pentru data de 8 decembrie, a anunțat vineri ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Totuși, data de 8 decembrie a fost aleasă astfel încat rezidentii să nu fie afectați și să poată semna contractele cu unitățile sanitare în luna ianuarie, a precizat ministrul Sănătății.

"Ne aflăm într-o situație fără precedent, să nu se poată organiza examenul de rezidențiat. 5.684 de absolvenți riscă să nu poată continua pregătirea", spune Sorina Pintea.

Examenul de rezidențiat s-a mai amânat o singură dată, în anul 2004, însă atunci, amânarea a fost solicitată atât de o parte dintre candidati, cât și de Comisia Națională de Rezidențiat. Candidații au spus atunci ca nu au avut timp suficient să se pregatească, din cauză că ultimele volume cu teste fuseseră tipărite cu puțin timp în urmă. Un alt motiv pentru care s-a impus atunci amânarea cu o lună a examenului a fost faptul că doi dintre rectorii care făceau parte din Comisia de Rezidențiat s-au recuzat, fiind necesară înlocuirea lor.

Sorina Pintea a precizat că Ministerul Sănătății a întocmit toate actele necesare, dar, din cauza faptului că nu există în acest moment un ministru al Educației, examenul nu se poate desfășura la timp. Sorina Pintea a explicat că pentru organizarea examenului este necesară emiterea a 7 ordine de ministru, dintre care 3 comune - Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Primul ordin comun vizează chiar metodologia examenului.

Sorina Pintea a adăugat că soluția unei Ordonanțe de Urgență, soluție vehiculată în spațiul public, nu este posibilă.

Ministrul Sănătății a acuzat faptul că președintele Klaus Iohannis putea numi un ministru al Educației, dar a refuzat să o facă. Sorina Pintea mai spune că Viorica Dăncilă i-a cerut din nou, ieri, lui Klaus Iohannis să numească un ministru al Educației.

Sorina Pintea mai spune că această amânare nu va afecta foarte mult examenul. "Studenții s-au pregătit pentru data de 17 noiembrie și nu e normal să aibă incertitudini. Dacă este să fac o glumă, studenții au două săptămâni în plus să învețe."

Declarațiile ministrului Sănătății:

 • "Ne aflăm într-o situație fără precedent. Pentru prima oară concursul de Rezidențiat este în pericol de a nu se mai desfășura, iar 5684 de absolvenți ai promoției 2019 în medicină, medicină dentară și farmacie riscă să nu poată continua pregătirea într-o specialitate.
 • Conform Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, Ministerul Sănătății organizează concursul național pentru admiterea în rezidențiat pe locuri și pe posturi, în sesiune unică, în trimestrul IV al fiecărui an, iar conform calendarului stabilit anul trecut, în data de 17 noiembrie 2019 trebuia să se desfășoare sesiunea din anul acesta.
 • Ministerul Sănătății organizează această admitere în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei naționale care presupune elaborarea a 7 ordine de ministru, 3 dintre acestea fiind comune Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale.
 • Primul vizeaza aprobarea Metodologiei pentru desfășurarea concursului de rezidențiat, prin cel de–al doilea se desemneaza comisia comuna centrala și comisiile locale pentru organizarea concursului de rezidențiat pe post și pe loc în medicină, medicină dentară și farmacie, sesiunea noiembrie 2019; (conform art. 7 din HG nr. 899/2002). Iar cel de-al treilea se aproba cifra de școlarizare la concurs ( pe specialitati, locuri, posturi).
 • Ministerul Sănătății a întocmit toate actele necesare, dar având în vedere că la Ministerul Educației Naționale nu a fost numit un ministru sau ministru interimar, suntem în imposibilitate de a emite aceste acte normative și prin urmare de a susține acest concurs la data de 17 noiembrie 2019.
 • Deși am sperat să nu ajungem în această situație și am sperat că vom avea un ministru al Educației în baza propunerii transmise de premier la președintele României, iată ca ne vedem nevoiți să luăm o decizie de amânare a concursului pentru binele celor care doresc să se specializeze pentru a -și îngriji și ajuta semenii.
 • Această situație putea fi evitată dacă omul cu cea mai mare funcție în stat ar fi înțeles sau măcar i -ar fi păsat. Jocurile politice nu trebuie să afecteze sănătatea. Sănătatea nu are culoare politică, domnule președinte! De altfel, Curtea Constitutională a decis că Președintele nu a avut motive să refuze numirile înaintate. Ultimul apel catre Președinte a fost făcut de premier chiar ieri. Și astăzi, în ceasul al 12- lea, numirea ministrului Educației ar fi dus la evitarea amânării Concursului.
 • În această situație care v-am spus că este fără precedent, am gândit un nou calendar pentru desfășurarea concursului:
 • Astfel, concursul național se va desfășura în data de 8 decembrie 2019, după cum urmează:
 • înscrierea candidaților: 28 octombrie -11 noiembrie 2019;
 • transmiterea listelor cu candidaților înscriși de către Direcțiile de Sănătate Publică Județene și a municipiului București Ministerului Sănătății: cel târziu 14 noiembrie 2019;
 • centralizarea listelor de către Ministerul Sănătății și defalcarea candidaților pe centre universitare: cel târziu 25 noiembrie 2019;
 • afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro a listelor cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii: 27 noiembrie 2019;
 • sesizarea de către candidați a eventualelor erori de redactare: până cel târziu 29 noiembrie 2019;
 • afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro și pe site-urile facultăților de medicină și farmacie a repartizării candidaților pe săli în funcție de domeniul pentru care s-au înscris: 05 decembrie 2019;
 • alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut: 17,18,19 decembrie 2019;
 • semnarea contractelor individuale de muncă cu unitățile sanitare: 6-14 ianuarie 2020;
 • repartiția pe clinici de pregătire: 14-16 ianuarie 2020.
 • La fel ca în anii trecuți, Concursul se va desfășura în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.
 • Concursul se va desfășura după aceeași metodologie, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore.
 • Ministerul Sănătății va publica pe site-ul oficial www.rezidențiat.ro, toate amănutele privind numărul locurilor şi posturilor, metodologia și condițiile de participare.
 • S-a ales data de 8 decembrie 2019, astfel încat rezidentii sa nu fie afectati si sa poata semna contractele in luna ianuarie."

 • Asociațiile de studenți au avertizat că rezidențiatul risca să nu poată fi organizat

Studenții de la Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), care reprezintă în total peste 24.000 de studenți la medicină, au tras ieri un semnal de alarmă asupra situației în care se afla examenul de rezidențiat programat în data de 17 noiembrie 2019, în condițiile în care nu există ministru al Educației. Într-un comunicat de presă, studenții arătau că "în momentul de față acest examen nu poate fi realizat din cauza absenței ministrului Educației și a faptului că instituțiile statului pasează între ele responsabilitatea soluționării acestei crize".

În același document, FASMR făcea un apel către Guvernul României, Parlamentul României, Administrația Prezidențială, Universitățile de Medicină și Farmacie, Direcțiile de Sănătate Publică și Colegiul Medicilor spre a soluționa această situație înainte de a deveni o problemă reală.

"După mii de pagini citite și luni întregi de pregătire intensă, colegii noștri care urmează să susțină cel mai important examen profesional merita o situație clară, o dată stabilă pentru care s-au pregătit moral și mai ales, un examen care să nu fie periclitat de proceduri, întârzieri și jocuri politice", au arătat studenții.

Teodor Cristian Blidaru, reprezentantul studenților mediciniști, a subliniat că examenul este pus în pericol din cauza lipsei unui ministru: “Examenul de rezidențiat este mult mai mult decât un examen pentru studenții și absolvenții mediciniști, este momentul la care am sperat și pentru care ne-am pregătit timp de șase ani, care marchează împlinirea vocației unei generații întregi de viitori medici. Colegii noștri mai mari, acum absolvenți, s-au pregătit pentru acest examen al maturității medicale și nu merită ca viitorul lor să fie subiectul unei neînțelegeri politice între instituțiile statului. FASMR este alături de absolvenți și solicită soluționarea acestei crize, pentru ca examenul să se poată susține la data anunțată anterior, 17 noiembrie 2019, în condiții optime”, a spus Teodor Cristian Blidaru.

Într-o postare pe pagina de Facebook a asociației, studenții spuneau că au avut o convorbire telefonică cu Sorina Pintea, ministrul Sănătății, care le-a spus că se lucrează la identificarea unei soluții viabile pentru toate instituțiile implicate.


Citește și:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

46812 vizualizari

 • -14 (26 voturi)    
  Unde sunt lingai (Vineri, 4 octombrie 2019, 12:23)

  vodatepes [utilizator]

  Unde sunt lingai? Mai zile trecute la stirea acesta au aparut niste lingai care o tot il apara pe dom profesor de fizica. E uite ca e nevoie de ministru la educatie pentru asa prevede legea. Dar ce e pentru voi legea? Nimic ca si sigtama de indata la fel Vedeti ca nu le stiti pe toate si sunt uni care au dintre voi care au creat in randul populatie o mare asteptare care se va sparge in capul vostru peste 2 ani. Mai vb.
  • +4 (12 voturi)    
   Repede au sarit borfasii! (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:08)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Pa baaaaaa, sa se duca in parlament cu noul guvern, ca sa nu mai stea la mana dictatorului Iohannis. De ce nu o face, ca tot zicea ca au majoritatea? A, sunt in campanieeeee. Atunci suck it!
   • +6 (8 voturi)    
    ascunsul in spatele stampilei = incompetenta psd (Vineri, 4 octombrie 2019, 14:00)

    Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    Opriti tara ca va lipseste o semnatura ? Stampila, ? Traducerea legalizata ? Dosarul cu sina ?
    Inseamna ca sunteti cu totii niste incompetenti.
    Incompetenti care incearca sa fie smecheri.
 • -12 (26 voturi)    
  Daca lasi prostu' sa se joace cu ministrii... (Vineri, 4 octombrie 2019, 12:25)

  newlook [utilizator]

  Daca lasi prostu' sa se joace cu ministrii...asta se intampla. Mai citeste, mai citeste, "deindata"?

  PS: Bine ca e doar un efect mic, reversibil; banuiesc ca alea grave nu se vad inca.
  • +9 (15 voturi)    
   Nu se zice "prostu" .. (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:10)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   se zice "proasta". In rest, da, sunt de acord cu tine.
 • -10 (18 voturi)    
  lasa ca se rezolva (Vineri, 4 octombrie 2019, 12:29)

  cucuveaua mov [utilizator]

  joi trece motiunea, luni avem ministru.
  parca si dupa colectiva am avut guvern in 3 zile.
  bine, poate atunci era pregatit sa vina, nu stiu ce sa zic
  • +2 (8 voturi)    
   dar stai! (Vineri, 4 octombrie 2019, 12:54)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

   Aveti motiune si in RuSSia? Ce intamplare, n'est pas niuloq, voda tepos si cucu viaua roz?
 • +13 (21 voturi)    
  Amatori nenorociti (Vineri, 4 octombrie 2019, 12:40)

  behemot [utilizator]

  Ca de obicei: din incompetenta+ambitiile politice ale guvernului se intretine dezorganizarea la cel mai inalt nivel, iar asta ii afecteaza doar pe fraierii "de jos" care chiar incearca sa faca ceva constructiv.
  Norocul lor ca presedintele nu e din PSD, astfel au pe cine sa dea vina de fiecare data cand fac porcarii.
 • +14 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 octombrie 2019, 12:56)

  [anonim]

 • +10 (14 voturi)    
  Jocuri politice mizerabile (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:14)

  meteorasky [utilizator]

  Garanteaza cineva ca va exista un ministru al educatiei pana atunci? Pe ce baza a facut madam Pintea planificarea asta?
  Pana ieri nu stia ca are un examen de rezidentiat de organizat?
  Iohanis e in imposibilitate de a accepta un interimar in momentul de fata. Asa ca toata retorica lui Pintea e praf in ochii prostilor.
  • +1 (1 vot)    
   Problema e ... (Vineri, 4 octombrie 2019, 14:18)

   UltimulStingeLumina [utilizator] i-a raspuns lui meteorasky

   ca retorica asta tine!
   La privitorii lor de televiziuni, la primitorii de pomeni ... la ai lor in general.
   De suferit au tot fraierii care muncesc si invata.
   Si dupa-aia de dam cu fundu' de pamant prin presa ca "ne pleaca valorile".
 • +5 (9 voturi)    
  Victimizarea PSD (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:15)

  florinos [utilizator]

  Sa nu uitam Fake News-ul PSD dupa ce a votat impotriva cresterii alocatiilor la copii, asta dupa ce parlamentarii PSD si PNL au votat sa-si mareasca salariile.

  Acum victime sunt medicii rezidenti de care PSD vrea sa profite iar Sorina Pintea joaca rol principal.
 • +3 (5 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:17)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  si-uite-asa a ajuns pesedeu' in impas ...
  • +8 (10 voturi)    
   OUG (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:45)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui nu conteaza cine zice

   Pentru infractori, PSD a dat 14 OUG-uri, acum refuza sa facă asta in detrimentul rezidenților.

   Cum a rămas cu sloganul: Alături de fiecare roman ?
 • -2 (8 voturi)    
  sa ne catam tara de trait (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:38)

  ubbu [utilizator]

  aici nu se mai poate.
  e tara lui Johan Tiran.
 • +4 (6 voturi)    
  asa este .... (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:48)

  asada [utilizator]

  .....ministreasa Pintea nu are timp suficient daca face pe guristasi dansatoarea din buric la paranghelii ale borfasilor !!!! Stie aceasta panarama cate zile mai sant pana pe 17 Noiembrie in care ar avea timp sa isi dea si demisia pentru incompetenta si golanie de partid !!!
 • +4 (4 voturi)    
  bine, dar cum (Vineri, 4 octombrie 2019, 14:29)

  nick24 [utilizator]

  de pe 8 decembrie e posibil?
  • +2 (2 voturi)    
   exact (Vineri, 4 octombrie 2019, 15:52)

   meteorasky [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Declaratie total iresponsabila si mincinoasa a fufei asteia care cica e ministra. Daca acum nu are cadru legal sa organizeze rezidentiatul (situatie de care tot psd-ii sunt vinovati), cum il vor avea peste 3 saptamani?
  • -3 (5 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 4 octombrie 2019, 16:08)

   Reticentul [anonim] i-a raspuns lui nick24Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by