"Bă, meltenilor, pe un doctor îl costă să se ocupe de c**ul tău de nesimțit ordinar. Bă, fără plic, până la ora asta ajungeați să fiți tratați de medici veterinari" - este comentariul unui consilier județean brăilean nemulțumit de faptul că Spitalul Județean din Brăila ocupă locul al doilea în clasamentul spitalelor unde personalul medical a solicitat mită de la pacienți, potrivit unui raport realizat de o firmă de audit la comanda Ministerului Sănătății, pe baza chestionarelor de feedback completate de pacienții a 352 de spitale din întreaga ţară.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Știți vreun caz în care vreun medic, un brancardier, o infirmieră a așteptat un pacient sănătos, după ce s-a făcut bine la Spitalul Județean, la vreun colț de stradă, să-l întrebe de ce nu a dat șpagă? Nu există. Hai să ne lămurim, ori ne batem joc de oamenii ăștia… pentru că ei pot pleca în privat, unde ne spun: 'Atâta costă! Aveți bani, bine. Nu aveți, puteți să muriți la mine la ușă!' ", a afirmat Ștefan Cătălin Iordache, consilier în Consiliul Județean Brăila din partea Partidului Național Democrat, potrivit DeBrăila.ro.

"Cineva intenționează să manipuleze astfel de cifre, ca să obțină… nu mă interesează ce vor să obțină", a susținut Ștefan Cătălin Iordache în ședința Consiliului Județean.

Consilierul județean a mers chiar mai departe și a acuzat că firma de audit Anti-Bribery Synergy, care a analizat chestionarele de feedback completate de pacienți și centralizate de Ministerul Sănătății - un organism acreditat internaţional şi cu operaţiuni la nivel global specializat în audit, evaluare şi certificare a sistemelor de management anti-mită - ar avea sediul "într-un cazino din Munchen".

Ștefan Cătălin Iordache a postat și un mesaj pe pagina sa de Facebook, pe care ulterior l-a șters, în care afirmă: "Bă, meltene, care ești meltean anti-medic și anti-plic, trebuie să știi ceva: Bă, fără plic, până la ora asta ajungeați să fiți tratați de medici veterinari. Bă, tu jeg al societății care ai făcut tu 10 clase la seral, cel mult 12 clase, nu ai fi dispus să muncești pe salariul unui medic rezident, pentru că tu, meltene, nu te-ai descurca. Și atunci de ce crezi tu că unul care a făcut 12 clase la zi, 6 ani de facultate și cinci ani de rezidențiat și care trebuie să învețe până o mierlește se va descurca? Bă, meltene, tu crezi că unul ca ăsta se va împăca la gândul că e răsplătit mai prost decât tine, care tai frunze la câini? (…) Bă, meltenilor, pe un doctor îl costă să se ocupe de curul tău de nesimțit ordinar. Uniforma, că altfel spui că te consultă un jegos ca tine. Își cumpără medicul din banii lui să nu iți fie ție scârbă, meltene. Își ia și încălțări speciale, să nu îți intre microbii în cur când intră medicul în salon, că după aia chiar mori ca prostul. (…) Bă, meltene, roagă-te ca medicii să nu se considere funcționari publici, că dracu’ te-a luat. Te deschide unu’ pe la ora 13 pentru un c***t de apendicită și dacă la (ora - n. red.) două nu esti gata, că au aparut complicații, te lasă cu mațele afară până a doua zi dimineață. Ai auzit, tu meltene care ești tu meltean, de așa ceva până acum? Nu! Proști și medicii ăștia, este? Puteau s-o facă demult, dar nu au făcut-o, ținându-te în viață, maimuță oligofrenă care, când nu iți convine ceva, le spui ca au depus un juramant să te țină în viață și să le țină si de foame jurământul ala. (…) Bă, meltene, dacă mizezi că vor rămâne medici la stat să știi că nu vor rezista atât cât crezi tu. Vor obosi, iar calitatea actului medical va scădea. Ce veți face atunci, câte plangeri veți face? Și cine dracu’ vă mai poate ajuta atunci?!"

Ștefan Cătălin Iordache nu este la primul comentariu controversat pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Ștefan Cătălin Iordache este "mogul" la Info Brăila, potrivit prezentării de pe contul său de Facebook. Consiliul Național pentru Combaterea Discrimirării s-a autosesizat în urma unui articol publicat pe acest site pe data de 23 septembrie, al cărui titlu era "Echipa creștină AHC a învins echipa musulmană HC Dunărea Brăila". Articolul cu acest titlu era o cronică a unui meci de handbal dintre două echipe de junioare.

  • Topul spitalelor unde pacienții spun că li s-a cerut mită

Mii de pacienți din toată țara au dat șpagă personalului medical, la solicitarea angajaților din spitale. Este concluzia unui raport realizat de firma de audit Anti-Bribery Synergy în cadrul unui proiect al Ministerului Sănătății. Raportul a fost realizat pe baza răspunsurilor pacienţilor a 352 de spitale din întreaga ţară. Spitalul Universitar de Urgență din București, Spitalul Județean de Urgență din Brăila și Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan din Capitală ocupă primele 3 locuri în clasamentul spitalelor unde personalul medical a solicitat mită de la pacienți. Top 10 este completat de Spitalul Clinic Filantropia, Institutul de Boli Infecțioase "Matei Balș", Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic Al. Trestioreanu, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandru Rusescu (toate din București), Spitalul Județean de Urgență din Ploiești și Spitalul Județean Argeș.

Raportul realizat de Anti-Bribery Synergy se bazează pe răspunsurile oferite de pacienții a 352 de unităţi medicale din întreaga ţară la întrebarea "Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?" În total, au fost primite 3.800 de răspunsuri afirmative. Anti-Bribery Synergy este un organism acreditat internaţional şi cu operaţiuni la nivel global specializat în audit, evaluare şi certificare a sistemelor de management anti-mită, bazate pe standardul internaţional ISO 37001. Topul mitei din spitalele românești a fost realizat de Anti-Bribery Synergy în cadrul unui proiect al Ministerului Sănătăţii, care a avut drept scop monitorizarea performanţelor operaţionale în domeniul combaterii mitei în spitalele din România.

Citește pe larg aici: