Matteo Politi, italianul care s-a aflat în centrul unui imens scandal la începutul acestui an, după ce s-a descoperit că opera în mai multe clinici private din București fără să fie medic, spune că își va deschide o clinică medicală în centrul Capitalei, care va oferi servicii de chirurgie plastică, estestică, dermatologie, ginecologie și ORL. Italianul a declarat, într-un interviu pentru Mediafax, că inițial va avea rol administrativ, iar după rezolvarea problemelor sale privind diplomele, intenționează să presteze și servicii medicale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Matteo Politi, italianul acuzat la începutul lunii februarie că a operat în mai multe clinici private din Bucureşti fără a avea diplomele necesare, va deschide o clinică medicală privată în centrul Bucureștiului. Matteo Politi a precizat, pentru Mediafax, că aceasta va funcționa întocmai ca o policlinică, în care vor fi integrate diferite specialități în chirurgie plastică și estetică, dermatologie, ginecologie, ORL și posibil, medicină dentară.

Italianul spune că alături de el se mai află un partener, prieten de familie, care va suporta costul integral al investiției, el ocupându-se, până la momentul lămurirea problemelor legate de diplomele sale, doar de partea administrativă, urmând ca ulterior, să presteze și servicii medicale: "Suntem doi (parteneri, n.r), suntem cum s-ar spune, în familie. (...) Clinica va fi una de lux, dar și cu o parte socială. (...) Eu momentan nu pot (investi, n.r), pot să spun că sunt doar asociat, dar el pune partea financiară, eu fac partea organizatorică, administrativă și după ce toate actele sunt ok, și parte medicală. (...) Inițial voi fi proprietarul și directorul clinicii, când voi avea toate actele în regulă voi fi chirurg cosmetician", spune Matteo Politi.

Politi a precizat că ideile legate de profilul clinicii și tipul de servicii medicale la care oamenii vor avea acces îi aparțin. De asemenea, acesta va aduce medici din mai multe țări europene, precum Anglia, Spania sau Italia: "Aceasta a fost o ideea de-a mea, a început acum un an și se va concretiza acum. Ea este realizată împreună cu familia mea, (...) niște prieteni de ai mei aveau acest bloc (sediul clinicii, n.r). În momentul actual utilizăm societatea mea, SRL, unde sunt medic administrator și, normal, pentru altă specialitate avem alți medici, care vin de afară, din țări precum Anglia, Spania, Italia și altele."

Matteo Politi a subliniat că nu a întâmpinat dificultăți în atragerea medicilor spre clinica sa, întrucât cadrele medicale care vor lucra aici îi sunt prieteni: "Ne-am cunoscut în conferințe, sau am studiat cu ei și ei au încredere în mine, în proiect, în tot. Doi ( medici, n.r) m-au contactat și m-au întrebat când deschidem clinica. Le-am spus că sunt aproape (să o deschidă, n.r), mi-au spus bine, sunt cu tine. Nu am făcut presiune deloc pentru convingere, ei mi-au spus că vor să deschidă clinica cu mine. (...) Vom face chirurgie plastică, estetică, implant mamar, tot, dar și oferim pentru persoane care au dificultăți financiare sau nu au un loc de muncă, ori sunt tineri, nu au posibilitate, sau sunt bolnavi, evaluăm situația și putem oferi gratuit tratament și consultații cu cei mai buni doctori.

Politi a adăugat că aceasta este prima clinică pe care o deschide, dar business-plan-ul său este mai mare: "Familia mea, prietenii mei, pot să spun așa, au o bună capacitate financiară și sunt foarte stabili. Planul este mai mare. Vrem să deschidem un spital, dar nu acum, cu timpul", precizează acesta.

Matteo Politi a spus că estimează că lucrările vor fi finalizate, cu puțin noroc, în maximum o lună, și așteaptă avizele necesare: "Încă nu am terminat renovarea, după care avem nevoie să așteptăm autorizația de la DSP, Colegiul Medicilor și DSP din nou. Când avem toate actele în regulă, deschidem", a declarat italianul.

Matteo Politi consideră că mediatizarea intensă a cazului său, din momentul când a fost arestat, ar putea fi "concurența": "S-a făcut copy-paste cu ce s-a întâmplat acum 10 ani în Italia, (...) probabil este altceva în spate, alte persoane sau alți doctori, alți chirurgi, știți cum se zice, concurența, nu le-am plăcut. (...) Eu nu sunt persoana care e doar pentru bani (...) eu iubesc medicina, din acest motiv sunt aici și lupt pentru drepturile mele. Mass-media a vorbit foarte mult, a spus că am opt clase și așa mai departe, nu este adevărat și am toate dovezile că nu e așa cum s-a spus."

Matteo Politi susține că a operat și în Italia, deși nu avea diplomă, din cauza lipsurilor financiare pe care le avea la acea vreme: "În trecut, în Italia, aveau dreptate, am lucrat fără diplomă pentru că aveam nevoie de bani pentru copilul meu, eram în al doilea an de universitate. Și nu am înregistrat în Italia diploma de Bacalaureat pentru că am absolvit online, am făcut doi ani în clase normale și apoi am terminat online cu un colegiu american".

Întrebat dacă tot scandalul mediatic în care a fost implicat va afecta într-un fel imaginea sau credibilitatea clinicii, italianul a precizat că nu se teme de acest lucru, deoarece își va face dreptate și va demonstra, în instanță, că nu-i lipsesc studiile invocate în scandal.

În ceea ce privește stadiul dosarului în care este implicat, Politi a declarat că momentan nu s-au mai făcut pași în sensul evoluției anchetei: "Acum nu știu ce să zic, pentru că nu am primit nimic, este la fel ca înainte. Aștept, sunt cu 60 de zile mai mult pentru controlul judiciar și nu este dată pentru instanță, rechizitoriu, nu e nimic la momentul actual". El

a precizat că nu știe cât va mai dura această așteptare, dar că crede că după ce va primi toate actele necesare pentru a-și demonstra nevinovația, lucrurile se vor schimba în bine:

"După acest moment nu o să mai poată spune nimeni deloc "medic fals" sau altceva. (...) Diploma mea de medicină este recunoscută aici de Ministerul Educației, dar este diferență când tu ai actele duplicate în original, eliberate din universitate acum, cu apostilă pusă de către judecătoria de acolo, cu dată, nu poți să mai zici nimic. (...) Aștept acum actele pentru toate cursurile pe care le-am făcut în Spania și Anglia, pe specializarea mea în Chirurgie Cosmetică, unde am practicat implantul mamar, lifting mamar, ridicarea sânilor, rinoplastie și estetică."

Întrebat ce atestat îi oferă, în prezent, dreptul de a opera, Politi a susținut că are atât diploma de Bacalaureat, cât și de Medicină generală, recunoscută la noi în țară de Ministerul Educației: "Și am diplome pentru chirurgia cosmetică și chirurgia estetică făcută în altă țară. Eu am abolvit tot, plus că am experiență în sectorul meu", spune Politi.

Italianul consideră că șansele de reușită ale clinicii, având în vedere scandalul mediatic în care a fost implicat, nu vor fi influențate negativ: "Am primit mai multe cereri de la diferiți pacienți care m-au întrebat: "Când deschizi clinica, prietena mea și-a făcut buzele la tine, sunt superbe, e altceva". Eu cred că lumea când va înțelege că nu sunt fals și că acesta a fost un scandal pentru că anumite persoane au vrut să mă bage în el, că am fost înșelat la fel, de un fals avocat, căci m-a mințit, dacă nu mă mințea, probabil că scandalul nu ar fi existat. Pentru că puteam să aștept până toate actele ar fi fost în regulă."

Matteo Politi a fost în arest preventiv în vara acestui an, fiind acuzat că ar fi operat fără drept. Ulterior, magistraţii au ridicat măsura.