Mii de români descoperă, în fiecare an, că sunt alergici la ambrozie, din cauză că legea nu se aplică. Pacienții trag un nou semnal de alarmă și se adună, duminică, începând cu ora 13:00, în Parcul Kiseleff din Capitală, pentru un eveniment inedit - Tu știi cum arată ambrozia? - pentru a atrage atenția asupra neaplicării legii. Și-au anunțat prezența oameni afectați de alergie, persoane publice, specialiști în domeniu, dar și câțiva artiști care vor demonstra, cât mai plastic și inofensiv, cum arată, de fapt, ambrozia.

AmbrozieFoto: AGERPRES

În România, se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge aproximativ 6 milioane de oameni, majoritatea din vestul țării.

Potrivit datelor de la Ministerul Mediului, din populația activă a țării, in jur de 482.000 de persoane, deci aproape jumatate de milion de oameni, suferă de alergie la buruiana de paragină. Și numărul este cu siguranță mult mai mare pentru ca foarte mulți români nu sunt diagnosticați, mulți dintre ei confundând simptomele unei răceli puternice cu alergia la ambrozie.

Evenimentul "Tu știi cum arată ambrozia?" este parte a campaniei "Viața fără ambrozie", campanie de informare si constientizare a importantei aplicarii Legii nr. 62/2018 privind combaterea efectelor buruienii ambrozia.

  • Ce spune legea

În scopul distrugerii ambroziei şi prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsa între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau ale lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei. De asemenea, beneficiarii lucrărilor de construcţii au obligaţia ca pe terenurile afectate de lucrări, să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii ambroziei. Fiecare proprietar, stat sau privat, trebuie să-și întrețină terenurile, să nu le lase în paragină! amenzile sunt între 750 și 5000 de lei – în cazul persoanelor fizice – și între 5000 și 20.000 de lei, în cazul celor juridice.

Sunt prevederi de bun simț, așa cum există în țări ca Germania, Austria, Elveția, Italia sau Franța, chiar si vecina Ungaria, țări care au rezolvat problema buruienilor dăunătoare grav sănătății prin lege! O lege care se si aplica!

Nu facem altceva decât să încercăm să fim la fel de civilizați ca ei. Practic, aplicarea acestei legi este o reglementare a bunului simț: fiecare (stat sau privat) să-și curețe terenul, să nu-l lase în paragină, ca să nu le facă și mai mult rău miilor de români care suferă din pricina buruienii!

  • Unde crește ambrozia

Ambrozia este o buruiană invazivă care crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri, printre ruini și locuri lăsate în paragina. Înflorește în august-septembrie. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, dermatită de contact, în special la sfârșitul verii – începutul toamnei, pana la finele lunii Octombrie. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani. Ambrozia este cea mai alergenica plantă din România și unii ajung in stare grava la urgențe din cauza ei.

  • Simptomele alergiei

Simptomele alergicilor la ambrozie: accese de strănut, ochi roșii și inlăcrimați mai tot timpul după reprize repetate de scărpinat, un nas ca un robinet, senzație de sufocare, strănuturi care dau amețeli teribile. Cine are prin preajmă un alergic la ambrozie știe că e un chin și că medicamentele destinate alergiei nu fac față. Netratată, alergia la ambrozie poate duce la ASTM.

Aproximativ 80% dintre cei care merg la alergolog în fiecare zi constată că suferă de alergie la ambrozie, iar 25% dintre ei riscă să facă astm bronșic.

Aceasta campanie nu e doar despre cei care suferă din cauza buruienii. Medicii spun că toate persoanele expuse zilnic la cantităţi mari de polen răspândite de “iarba pârloagelor” vor deveni alergice. Așa că… alergia la ambrozie e despre NOI TOȚI cei care trăim în țara asta!

  • Obligațiile statului

Pentru a preveni alergiile severe la buruiana de paragină, Ministerul Mediului, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Agriculturii şi Dezvotării Rurale au obligatia sa duca împreună campanii de informare şi conştientizare pentru limitarea ariei de extindere a acestei plante invazive. Din pacate, nu exista in prezent astfel de campanii publice si sunt foarte multi oameni care nici macar nu stiu cum arata ambrozia. Iar numarul celor care sufera de alergie la ambrozie este in continua crestere.

  • Știați că?

Ambrozia mai este cunoscută sub denumirile populare iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei!

Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane de români, majoritatea din vestul țării!

Ambrozia este o plantă cu talia semiînaltă de 50 -100 cm, uneori chiar mai înaltă la maturitate, cu rădăcina pivotantă foarte dezvoltată de 1,2 – 1,5 metri!

O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani.

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficientă o concentrație de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacție alergică.

În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani!

Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august - septembrie, şi se întinde până sfârșitul lui octombrie.