Decanul Facultăţii de Medicină Dentară din Iaşi: Avem stomatologi, dar deficitul de asistenţi medicali e enorm

de I.B.     HotNews.ro
Vineri, 20 septembrie 2019, 4:13 Actualitate | Sanatate


Decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF "Gr.T. Popa" din Iaşi, Norina Consuela Forna, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Iaşi, a declarat joi presei că în România există un mare deficit de asistenţi medicali stomatologi, potrivit Agerpres.

"Avem 1.500 de medici dentişti în judeţul Iaşi şi doar 30 asistenţi medicali stomatologi care deservesc activitatea cabinetelor şi clinicilor de medicină dentară. Asta înseamnă că deficitul este enorm", a spus Norina Forna, care este şi vicepreşedinte la nivel naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi.

Potrivit acesteia, situaţia nu este întâlnită doar în Iaşi.

Norina Consuela Forna a spus că în medicina dentară privată există această criză a asistenţilor medicali stomatologi întrucât de mai mulţi ani în toate facultăţile din ţară a fost sistat acest program de studiu din lipsa adresabilităţii de la acel moment.

"În spaţiul medicinii dentare private avem o criză de asistenţi medicali întrucât în toate facultăţile de medicină dentară din ţară s-a sistat programul de studiu pentru asistenţii stomatologi. Au existat diferite variante de acoperire a acestui gol. Asta înseamnă fie o reprofilare a asistenţilor de medicină generală, acest lucru s-a produs prin specializarea la locul de muncă, fie s-a realizat prin efectuarea studiilor la şcolile postliceale, însă nu la studii de licenţă. Din acest punct de vedere, noi, cei de la Facultatea de Medicină Dentară din Iaşi, am înfiinţat şi acreditat un program de asistente medicale de profilaxie care va începe din toamna anului 2020. Programul este al doilea din ţară. Practic, asistenţii licenţiaţi în acest domeniu vor putea profesa oriunde în Europa şi în lume", a menţionat decanul.

O explicaţie dată de aceasta este faptul că în contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate plafonul alocat medicilor dentişti este foarte mic şi nu acoperă cheltuielile aferente acestei activităţi, nicidecum pentru plata salariului unei asistente medicale stomatologice.

Iaşiul, susţine Norina Forna, se confruntă nu doar cu lipsa asistenţilor medicali stomatologi, ci şi cu lipsa cabinetelor de medicină dentară şcolară din mediul rural. Potrivit statisticilor, în 39 din cele 93 de comune din judeţul Iaşi nu există niciun astfel de cabinet medical dentar şcolar sau de stat. De aceea, este decisă ca împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi să înfiinţeze zece noi dispensare în tot atâtea comune, unde să funcţioneze cabinete stomatologice.

Decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF "Gr.T. Popa" din Iaşi, Norina Consuela Forna, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Iaşi, a fost invitată să ia parte la conferinţa organizată de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin şi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze. Tema principală a dezbaterii a fost identificarea celor mai bune soluţii privind rezolvarea uneia dintre problemele grave ale economiei României, criza de forţă de muncă.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

295 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by