​Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, va merge săptămâna viitoare în control la Spitalul de Psihiatrie din Sighetu Marmației, un control care era deja programat, "fără nicio legătură cu imaginile apărute astăzi". Ministrul Sănătății a precizat, pentru HotNews.ro, că va merge "categoric" și la Centrul pentru persoane cu handicap de unde Centrul pentru Resurse Jurdice a dat astăzi publicității imagini șocante - cu pacienți ținuți în cuști și legați de pat - chiar dacă acesta nu se află în subordinea Ministerului Sănătății.

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap din Sighetu Marmației se află în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, aflată în subordinea Consiliului Județean Maramureș.

"Luni am control programat la Spitalul de Psihiatrie din Sighetu Marmației, fără nicio legătură cu imaginile apărute astăzi, era deja programat ca lunea viitoare să fiu acolo. Voi vedea exact ce se întâmplă în Spitalul de Psihiatrie și în Centrul pentru persoane cu handicap, pentru că sunt două chestii diferite. Categoric mă voi duce și în acest centru să văd ce se întâmplă, voi avea discuții cu autoritățile locale, pentru că eu sunt de acolo", a declarat Sorina Pintea pentru HotNews.ro.

După Sighetu Marmației vor urma controale și la alte spitale de psihiatrie: "După Sighet vor fi controale în Moldova, la Socola și la Grajduri. Apoi voi merge în partea opusă a țării, la Oradea, Arad, la spitalele de acolo. Am fost la Poiana Mare ieri, la Craiova", spune Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății spune că vrea ca prin aceste controale să aibă "un tablou complet asupra a ce se întâmplă": "La unele spitale de psihiatrie, în funcție de problemele care sunt semnalate, merg împreună cu Corpul de Control sau șeful Corpului de Control merge cu o zi mai devreme și adună niște date pe care le solicit, pentru că am nevoie de niște date să îmi fac o imagine clară. Vom stabili și o întâlnire cu reprezentanții angajaților din spitalele de psihiatrie. Unele probleme pot fi rezolvate foarte ușor de conducerile spitalelor, altele necesită modificări legislative, dar nu semnificative, altele necesită dezbateri pentru că nu țin doar de Ministerul Sănătății, mai există probleme legate de Ministerul Muncii și de Ministerul Justiției, cel puțin în spitalele cu măsuri de siguranță."

Reamintim că Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) a dat publicității imagini șocante surprinse luni la prânz la Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap din Sighetu Marmației, aflat în curtea Spitalului Municipal din oraș: unii dintre pacienți sunt ținuți încuiați într-o mică încăpere cu geamuri din sticlă care seamănă cu o cușcă, iar alții au picioarele legate cu sfori de marginea patului. Reprezentanții CRJ au vizitat și Spitalul de Psihiatrie din Sighetu Marmației, unde spun că au găsit de asemenea nereguli.

Contactat de HotNews.ro, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a declarat, la rândul săi, că reprezentanții DGASPC și cei ai CJ Maramureș lucrează în această seară la un raport privind situația de la Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap din Sighetu Marmației, raport ce urmează a fi discutat în ședința de joi a CJ Maramureș. Gabriel Zetea mai spune că atribuția Consiliului Județean este de a finanța activitatea centrului de recuperare, iar CJ Maramureș a asigurat toate fondurile solicitate atât pentru salarii, cât și pentru investiții.

În ceea ce privește eventuale sancțiuni în legătură cu situația de la centru, Gabriel Zetea spune că nu se poate pronunța deocamdată și că totul ține de prevederile legii: "demnitarii răspund cu funcția, pe când funcționarii publici...", a arătat Gabriel Zetea.

Citește pe larg aici: