​DOCUMENT Amenzi pentru medicii și spitalele care lasă pacienții de la urgențe să aștepte cu orele pe hol: medicii vor fi amendați cu 3.000 de lei, iar spitalele cu 30.000 de lei

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 27 august 2019, 14:47 Actualitate | Sanatate


Pacient in Romania
Foto: Agerpres
 documente
(27 Aug 2019) PDF, 172KB
Personalul medical care lasă pacienții ce se prezintă la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor să aștepte pe hol peste intervalul de timp prevăzut de lege va fi amendat cu sume între 1.000 și 3.000 de lei, iar spitalele vor primi amenzi cuprinse între 20.000 și 30.000 de lei, prevede o Hotărâre de Guvern adoptată în ședința de astăzi a Executivului. Timpii legali de așteptare la UPU sunt cuprinși între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței.

Hotărârea de Guvern privind modificarea și completarea HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice a fost adoptată astăzi, după ce fusese publicată în dezbatere publică de Ministerul Sănătății în primăvara acestui an.

Documentul poate fi consultat integral aici.Ce prevede Hotărârea de Guvern adoptată astăzi:

"2. La articolul 22, la alin.(2) partea introductivă se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 22 - (2) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:

a) preluarea pacientului de către personalul UPU sau CPU într-un interval de timp mai lung decât cel prevăzut de reglementările legale în vigoare;

b) reținerea echipajelor de urgență din cadrul serviciilor de ambulanță sau SMURD de către medicii din UPU ori CPU sau medicii de gardă din spital, încălcându-se astfel reglementările legale în vigoare;

c) neanunțarea din timp a sosirii și/sau neinformarea asupra datelor clinice despre starea pacientului și tratamentul aplicat acestuia până la momentul respectiv a personalului din UPU sau CPU de către echipajele care transportă pacienți aflați în stare critică, conform reglementărilor legale în vigoare."


Un lucru mai puțin cunoscut: amenzile pentru depășirea timpilor de așteptare în preluarea pacienților la UPU existau deja în legislație, însă valoarea lor se dublează: anterior, personalul medical putea fi amendat cu sume între 500 lei și 1.500 de lei, iar spitalele cu 10.000 până la 15.000 de lei.

Pentru ca medicii și spitalele unde timpii legali de așteptare pentru preluarea urgențelor să fie sancționați, pacienții nemulțumiți pot reclama situația la Direcțiile de Sănătate Publică.


Care sunt timpii de așteptare legali la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor:

Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 443/2019, timpul de triaj al unui pacient odată ajuns la UPU nu trebuie să depășească două minute.

Există 5 coduri de urgențe în funcție de care sunt triați pacienții:
 • cod roșu - resuscitare
 • cod galben - critic
 • cod verde - urgent
 • cod albastru - non-urgent
 • cod alb - consult
Care sunt timpii de așteptare prevăzuți de lege pentru fiecare tip de cod:
 • pacienții cod roșu (resuscitare) - 0 minute
 • pacienții cod galben (situaţie cu risc major/ status mental alterat/orice durere intensă sau disconfort major) - 15 minute
 • pacienții cod verde (urgent) - 60 de minute
 • pacienții cod albastru (non-urgent) - 120 de minute
 • pacienții cod alb (consult) - 240 de minute

 • Pacienții se plâng că așteaptă cu orele la urgențe fără să fie băgați în seamă, medicii spun că personalul este suprasolicitat și subdimensionat
Timpii de așteptare pentru pacienți la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor din România reprezintă un măr al discordiei asupra căruia pacienții și personalul medical au versiuni complet diferite: pe de o parte, pacienții se plâng că ei sau rudele lor au așteptat ore întregi fără să fie băgați în seamă pe holurile spitalelor la urgențe, mult peste maximul de 240 de minute prevăzut de lege, uneori chiar o zi întreagă.

De cealaltă parte, medicii spun că vina nu le aparține. Ei se plâng, la rândul lor, că personalul Unităților de Primiri Urgențe din multe spitale este subdimensionat și suprasolicitat și spun că aceasta este principala cauză pentru care pacienții sunt lăsați să aștepte.

Medicii susțin, de asemenea, că o parte dintre pacienții care se prezintă la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor nu ar reprezenta cu adevărat urgențe medicale și și-ar putea rezolva problema printr-o consultație la medic, programată din timp.

"Sunt necesare aceste măsuri pentru responsabilizarea personalului medical pentru respectarea normelor de sănătate. S-a dovedit faptul că este nevoie și de măsuri coercitive pentru ca sistemul să funcționeze" - ministrul Sănătății, Sorina Pintea.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

27968 vizualizari

 • +9 (15 voturi)    
  pompierism toxic (Marţi, 27 august 2019, 15:01)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  producem stufaris legal.
  Astea ar trebui sa fie rezolvate prin reclamatii, controale si anchete pt abuz sau neglijenta in serviciu.
  Si sa raspunda in ordine ierarhica, de la director la infirmier.
 • +15 (17 voturi)    
  Bun, bun! (Marţi, 27 august 2019, 15:10)

  Jolly Roger [utilizator]

  Doua situații pe care le-am prins pe viu:
  - pacient cu toate simptomele de meningita adus la urgente la 07 dimineața si bagat in perfuzii abia la 17:30! A scapat cu viata, dar si cu o semipareza la mana dreapta!

  - pacient cu doua coaste rupte adus la 04:00 dimineata si care la 9:30, satul de asteptat, semneaza pe fisa ca pleaca acasa pe proprie raspundere si ca isi baga picioarele in el sistem de urgente!

  Amu... si reversul medaliei: daca pui un singur medica de garda la urgente si ai 20 pacienti care asteapta la rand, as amenda si managerul spitalului. Amenda si acasa!
  • +3 (3 voturi)    
   Juramantul lui Ipocrit (Marţi, 27 august 2019, 21:19)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

   N-am sa inteleg niciodata lipsa de empatie a unor medici, si mai ales a celor din urgente...
 • -3 (19 voturi)    
  O idee buna! (Marţi, 27 august 2019, 15:20)

  FanelJr [utilizator]

  Foarte buna ideea. Salariile in sanatate au crescut, medicii au salarii bune.
  • +2 (6 voturi)    
   Problemă e mult mai gravă (Marţi, 27 august 2019, 20:48)

   Mirobo [utilizator] i-a raspuns lui FanelJr

   Poți da salariu și de 100.000 de euro pe lună unui medic.Asta nu rezolvă problemele organizatorice care țin de fiecare spital în parte.
   La UPU presiunea e enormă.Nici un medic de acolo nu vrea să piardă pacienți.E o provocare de fiecare dată să-i salveze de la moarte.Nu aș lucra acolo indiferent de sumă.De sechele psihice nici nu mai spun .TOȚI sunt oameni.Când vor fi roboți acolo .....dar asta nu e treaba noastră ci a generațiilor care vin .
 • +11 (17 voturi)    
  daca ai sabie ninja treaba e rezolvata ....... (Marţi, 27 august 2019, 15:20)

  viziru [utilizator]

  daca ai sabie ninja treaba e rezolvata ....... de cate ori am fost pe acolo rromii trec de usi ca la ei acasa, daca si tu vrei sa faci la fel ai parte de surprize .... dupa parerea mea serviciul de urgente UPU a fost creat pentru rromi in primul rand, nu muncesc nu au asigurare dar la UPU sunt patroni.....
 • +1 (21 voturi)    
  Ati alungat inca odata medicii, direct de la UPU! (Marţi, 27 august 2019, 15:21)

  pedepsitorul [utilizator]

  Cred ca cel care a facut acest HG... este in habarnist complet!

  Pentru cine nu stie, medicii nu sunt obligati sa faca garzi, chiar si cei de la urgente au in numar limitat de garzi obligatiorii in fiecare luna!

  Daca nu stiti, in medic la Stat sau la Privat, pentru fiecare garda primeste undeva la 800 ... max 1500ron/garda.
  Pentru o asemenea suma consulta zeci de pacienti ... si suporta si apartinatorii acestora care sub pretextul serviciilor slabe agreseaza tot medicii!

  Eu cred, ca dupa prima amenda la o sectie UPU, Directorul Medical va inchide sectia,

  Sa lucrezi fara dotari, in stress, sa iei bataie de la rromi de pe hol, si sa primesti si amenda mai mare decat salariul.. asta e sclavagism!
  • +2 (6 voturi)    
   Da ce-i sectia lui ma-sa, s-o (Marţi, 27 august 2019, 18:02)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

   inchida?
  • +6 (6 voturi)    
   o intrebare,totusi (Marţi, 27 august 2019, 18:43)

   clam [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

   cam cat se mai da spaga pentru ocuparea unui astfel de post de "sclav"? ca nu ocupi post in niciun spital daca nu ai pile serioase sau zeci de mii de euro de dat.
 • +2 (12 voturi)    
  Atat valoreaza o viata (Marţi, 27 august 2019, 15:44)

  Vinceroy [utilizator]

  Ca sa nu mai mentionam ca amenda este platita indirect tot din taxele si impozitele noastre.
  Adica noi o sa ajungem sa platim mortii nevinovati.
  • 0 (2 voturi)    
   . (Miercuri, 28 august 2019, 10:02)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

   asa si trebuie intr-o democratie. plata se face intotdeauna de catre intreaga societate pentru ca toti avem de suferit intr-o masura si toti trebuie sa fim parte a solutiei. libertate nu inseamna doar drepturi, ci si responsabilitati.
 • +8 (12 voturi)    
  access in spitale doar pentru bogati sau relatii (Marţi, 27 august 2019, 15:47)

  jescu [utilizator]

  Vazut recent persoana care din cauza unui accident avea piciorul vanat, artera fiind blocata. Urgentele de la camera de garda, spitalul C.C. ILIESCU au vazut piciorul vanat, dar au spus ca nu pot sa-i puna stent sau bypass la artera pentru ca doctorii sunt in concediu si sa se puna pe lista de asteptare peste 3 luni, timp in care sa faca si diverse investigatii la privat. Omul isi pierde piciorul probabil pana atunci, dar a primit un "cod albastru" ca sunt doctorii in concediu. O fi destul 3000 de lei amenda pentru un picior pierdut ? Pacientul daca n-are relatii sau 15000 ron sa faca operatia la privat isi pierde piciorul.
  • +5 (9 voturi)    
   si doar asta (Marţi, 27 august 2019, 16:54)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   daca 2 persoane au norocul sa faca infarct in Cluj in lunile de vara unul sigur vor muri pt ca toti medicii de la cardiologie sunt cu burta la soare in concediu ... vorbim de un oras cu cca 600000 locuitori

   salariile pt medici au crescut dar rezultatul muncii este aceasi bascalie fata de oameni ....
   • +2 (6 voturi)    
    nu cred (Marţi, 27 august 2019, 18:46)

    clam [utilizator] i-a raspuns lui linarel

    ca e nimeni "cu burta la soare" mai mult decat are dreptul legal, ca orice angajat. sau medicii n-au dreptul la concediu? sa fie angajati mai multi medici, nu sa fie exploatati si suprasolicitati cei existenti.
    • +3 (3 voturi)    
     in vest sau la privat (Miercuri, 28 august 2019, 8:22)

     jescu [utilizator] i-a raspuns lui clam

     Ia sa vedem la un spital din vest pleaca toata lumea in concediu si incep sa se intample grozavii ? La privat daca sunt 2 oameni pe un post nu pleaca in acelasi timp in concediu. In felul asta se rezolva urgentele. Chiar nu se putea ca unii doctori sa-si ia concediu 15 iulie-1 august, altii 1 august - 15 august si altii 15 august - 1 septembrie ? Managerii astia trebuie dati afara definitiv din sistem, dar presupun ca sunt numiti de cei de la putere si n-o sa plece.
    • 0 (0 voturi)    
     da, simultan sunt toti chirurgii in concediu (Miercuri, 28 august 2019, 9:20)

     linarel [utilizator] i-a raspuns lui clam

     toti chirurgi cardiologi sunt in concediu in aceleasi timp....... cazuri concrete i fiecare an .

     Q: ce face un pacient care trebuie operat de urgente + 2 infarcturi venite cu UPU ...repet la o populatie de cca 600000 persoane ??????

     R: toti mor cu zile pt ca medicilor li se falfaie
 • +15 (15 voturi)    
  Propunere (Marţi, 27 august 2019, 16:00)

  537 [utilizator]

  Se umbla ca de obicei la efecte nu la cauze.Problema se poatre reolva foarte usor si nu este inventia mea. O fac altii prin Europa. La 4-5 comune sa fie un medic de garda intre orele 20 si 8. Toate cazurile urgente sa fie vazute de medicul de familie care face garda si solicitarea la ambulanta sa o faca doctorul nu pacientul.
  Numai din uzura si combustibilul ambulantelor ar putea fi platiti medicii care fac de garda.Simplu. Dar e mai usor sa creezi discordie si probabil asta se doreste.
 • +9 (9 voturi)    
  UPU Cluj-Napoca evaluare in 3 - 4 ore,dar..... (Marţi, 27 august 2019, 16:23)

  Plagarus [utilizator]

  ...trimiterea pacientului spre clinica de specialitate pt. internare,din cauza proastei organizari a serviciului de ambulanta - transport pacienti este = cca 8 ORE !!!
  Ar trebuii alocata min. 1 ambulanta la UPU pt. transportul pacientului.
  • +3 (3 voturi)    
   Aia transporta (Marţi, 27 august 2019, 18:14)

   Vinceroy [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Doar pilele, cel putin in Bucuresti asa e...
 • +2 (6 voturi)    
  Pasarea pisicii (Marţi, 27 august 2019, 20:42)

  Mirobo [utilizator]

  Adică dacă ești în gardă și ai deja un caz grav în lucru și îți mai vin n persoane rănite dintr-un accident de orice natură ce faci ca medic?Iei amendă?
  • +1 (3 voturi)    
   Javre ministeriale (Marţi, 27 august 2019, 21:31)

   MatzuCatzu [utilizator] i-a raspuns lui Mirobo

   Da! Pt ca asta e clu-ul! Sa-ti ia tie doctor banii; nu sa le fie bn pacientilor! Si inca ceva: cand doar viteza de reactie e apreciata si nu calitatea actului medical....
 • +2 (4 voturi)    
  Compensare (Marţi, 27 august 2019, 21:12)

  MatzuCatzu [utilizator]

  Din pacate masura e luata mai ales pt ca psd-eii se simt tradati! Cum frate, sa le "dai" atatia bani doctorilor, gen spaga politica, si ei sa nu te voteze! Ia sa le luam noi inapoi banutii! Nicio grija pt pacienti, nu va faceti iluzii! Cat despre UPU, urgentistii buni sunt numarati pe degete, iar telul ultim nu e sa fii rapid si prost rezolvat, ci rapid si bine! Asa ca aceste masuri militienesti sunt oglinda teroristei boldite de la Sanatate; nu vor avea rasunet decat la nivelul aparentelor; deci Doamne fereste sau altfel spus, mai bn la bal decat la spital!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by