Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, duminică, că a fost un lung șir de erori umane care a dus la tragedia de la Spitalul Săpoca, printre care și faptul că asistenta nu și-a respectat fișa postului și a lăsat stativul în camera agresorului. A doua greșeală, potrivit lui Pintea, ar fi că spitalul a pus două persoane aflate în sevraj etilic în același pat. Ministrul a precizat că va face o plângere penală și a subliniat că există și ”greșeli manageriale”, dar pe care le va prezenta în următoarea declarație de presă.

Spitalul Săpoca, după atacFoto: Captura YouTube

Sorina Pintea a prezentat duminică seară primele greșeli indentificate în timpul controlului la Spitalul Săpoca, după ce patru persoane au fost ucise, iar nouă rănite, după ce un bărbat le-a lovit cu un stativ.Sorina Pintea a mai spus că în acest caz va exista o plângere penală făcută de minister.

”Prima mostră de nerespectare a fișei postului este că nu se lasă la îndemâna pacienților obiecte contondente, nu trebuia lăsat stativul acolo”, a declarat Pintea, care a adăugat că sâmbătă, înainte de atac, la ”01.45 a fost internat un pacient, tot cu etilism, și a fost pus în pat cu Lungu Ștefan, în condițiile în care pavilion mai erau paturi libere”.

Pintea a mai spus că vor fi depuse plângeri penale după tragedia de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, însă așteaptă rezultatul controlului pentru a ști pe numele cui se vor îndrepta aceste demersuri.

  • Așa cum am precizat, s-a produs un lung șir de eroari umane și reiterez ideea că tragedia putea fi evitată. Am spus că suntem sistemul și fiecare să respecte ce e în fișa postului.
  • Se arată în fișa asistentei medicale că nu se lasă la îndemâna pacienților obiecte contondente, stativul nu trebuia să rămână niciodată într-un salon cu probleme psihice.
  • La 1.45 în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost internat un bărbat, tot cu etilism, pus în pat cu Lungu Ștefan, în condițiile în care mai erau paturi libere. A fost pus în salonul 206, era la îndemână și atunci poate și-au spus ”de ce să nu îl punem aici”.
  • Doi oameni au fost puși în același pat, în condițiile în care erau paturi libere. Nota explicativă arată că doamna doctor spunea că în salonul cu supraveghere era multă lume
  • Înainte de atac, în jurul orei 3 dimineața, una dintre asistente declară că a fost să își facă rondul. L-a văzut spălându-se pe față. L-a rugat să meargă în pat, iar acesta ar fi răspuns afirmativ
  • Mai era un pavilion la vilă, acolo se plătește legal 20 de lei pe zi, dar nu cred că era o problemă dacă era ținut o noapte
  • Nu se pune problema lipsei de personal.
  • În acel moment erau 7 asistente medicale și 3 infirmiere pe secție.
  • Personalul este normat la nivelul minim, cele 45 de posturi aprobate în 2018, la solicitarea conducerii spitalului, urmau să fie scoase la concurs.
  • Aici am avut o replică. De ce nu ați scos la concurs? A spus: ”pentru că nu am avut buget”.
  • Greșit. În momentul în care bugetul de stat e aprobat, spitalul are buget și poate face angajari. Aici e o altă poveste pe care o verificăm, personalul era la nivelul minim și fără aceste 45 de posturi.
  • Sindicatul spunea că sâmbăta și duminica sunt o asistentă la 70 de pacienți . Nici vorbă. M-am uitat pe grafice. Sunt câte 10 aistente la psihiatrie la cele două secții, 1 și 2, iar în timpul săptămânii sunt 4-5.
  • Sunt o serie de lucruri inexplicabile, nu s-au respectat prevederile din fișa postului.
  • 724 de persoane reprezintă normativul minim. Suplimentarea cu 45 de posturi reprezintă trecerea către cel mediul.
  • Sunt și greșeli manageriale, pe care le voi prezenta în următoarea intervenției. În noaptea asta vom termina.
  • Erau doi paznici, potrivit legii. În plus, fochiștii au făcut și ei cursuri și pot face această pază.
  • Pacientul fost mutat pe o zonă nesupravegheată vineri.
  • În foaia de tratament medicul a consemnat că trebuie să fie sedat. În foaia de observație apare un formular în care asistenta notează ora la care administrează tratamentul și ce tratament administrează. Asistenta spune că a administrat tratamentul, dar în foaie nu apare consemnat.

  • Pacientul a venit de la UPU, el acolo fiind adus cu o ambulanță. În momentul în care s-a deplasat de la camera de gardă, unde fusese consultat, spre garderobă, a făcut o criză convulsivă, lucru care a determinat-o pe doctorița care era de gardă să îl interneze într-un salon cu supraveghere, unde a stat aproximativ 14-15 ore

  • 14-15 ore n-au fost probleme, pacientul era liniștit, cooperant, așa reiese din ce scriu medicii. Pentru că a venit un alt pacient care avea nevoie de internare și două paciente au avut o altercație, s-a constatat că trebuie să fie separate, a fost o nebunie, încă nici eu n-am descrifrat exact ce s-a întâmplat, s-a decis transferul lui pe o zonă nesupravegheată, fapt neconsemnat în foaia de observație, vineri

Ministrul Sănătății se află duminică la Spitalul de Neuropsihiatrie și Măsuri pentru Siguranță Săpoca, pentru a coordona personal ancheta internă, la cerere premierului, după ce inițial anunțase că a trimis Corpul de Control, după ce patru persoane au fost ucise, iar 9 rănite de un bărbat care le-a lovit cu un stativ de perfuzie.

Agresorul are 38 de ani şi este din comuna Săgeata, judeţul Buzău, fără ocupaţie. El a fost internat voluntar cu sevraj etilic în cursul zilei de joi.

Directorul Spitalului de Psihiatrie Săpoca, Viorica Mihalaşcu, a declarat, la Antena 3, că atacul s-a produs în jurul orei 3,30, în urma unui episod psihotic acut suferit de bărbatul agresiv, acesta atacându-i mai întâi pe colegii de salon şi apoi pe pacientele aflate într-un salon alăturat.

Directorul spitalului: „Atacul s-a produs foarte rapid. Personalul medical nu a apucat să intervină”

Conform sursei citate, au fost înregistrate în total 13 victime, dintre care trei au decedat în spitalul din Săpoca, iar a patra a decedat după ce a fost transportată la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Buzău, având un traumatism cranio-cerebral grav.

De asemenea, alţi trei răniţi sunt cu traumatisme cranio-cerebrale majore, iar şase au cu traumatisme cranio-faciale minore. "El era internat într-un salon cu regim de supraveghere normal, simptomele pe care le-a arătat nu prevedeau nenorocirea care avea să se întâmple", a afirmat Viorica Mihalaşcu.

Directoarea unităţii medicale din Săpoca a mai menţionat că "totul s-a petrecut în mai puţin de un minut, foarte repede", iar la momentul respectiv în secţia respectivă se mai aflau trei infirmiere. "Personalul medical nu a apucat să intervină", a mai precizat Mihalaşcu. Dosarul cazului a fost deschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

După atac, agresorul a ieșit din spital pe geamul unui salon, dar a fost prins de un echipaj de poliție care tocmai venise la spital să interneze o altă persoană.

Agresorul din spital, internat iar la Psihiatrie, pentru a se stabili dacă are discernământ

Tribunalul Buzău a decis, duminică seara, internarea medicală provizorie a bărbatului care a omorât cu un stativ de perfuzii patru pacienți ai Spitalului de Psihiatrie Săpoca și a rănit alți nouă. Medicii vor trebui să stabilească dacă bărbatul de 38 de ani a avut discernământ, potrivit Mediafax.

Bărbatul de 38 de ani acuzat că a omorât patru pacienți și a rănit alți nouă a fost dus duminică după-amiaza la Tribunal, întrucât în cursul zilei s-a aflat sub tratament și nu a putut fi transportat. El a fost păzit în spital de lucrătorii Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale al IPJ Buzău.

Magistrații Tribunalului Buzău au decis, duminică seara, internarea medicală provizorie a suspectului. Acesta va fi internat chiar în spitalul în care a atacat pacienții și unde specialiștii vor încerca să stabilească dacă a avut discernământ în momentul comiterii faptelor.

Potrivit procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, bărbatul va fi acum internat într-un salon închis și va fi păzit în permanență.

În acest dosar, procurorii au început urmărirea penală sub aspectul infracțiunii de omor calificat.