În cazul de la Săpoca (Buzău), unde un bărbat internat la psihiatrie a omorât patru pacienți și a rănit alți nouă, s-ar putea discuta de suspiciuni de malpraxis, deoarece pacientul agresiv a fost evaluat sumar și exista riscul să dezvolte crize, este de părere președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu. Președintele Colegiului Medicilor Buzău a declarat că instituția se va sesiza în privința tragediei de la Spitalul de Psihiatrie, însă trebuie analizate informațiile pentru a vedea cauzele, menționând că numărul supraveghetorilor este mic, iar consecințele deja se văd.

Spitalul de psihiatrie Sapoca - BuzauFoto: Google Street View

Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, a declarat pentru că în cazul de la Săpoca putem vorbi de suspiciuni de malpraxis, deoarece pacientul agresiv a fost evaluat sumar și exista riscul să dezvolte crize. Spitalele de psihiatrie sunt un dezastru, spune Barbu, informează Mediafax.

„Este pentru mine evident (că vorbim de un caz de malpraxis, n.r.). Discutând cu specialiștii noștri, având în vedere datele pe care le avem, că este vorba de un pacient în sevraj în plină criză, probabil că prima criză majoră din spital. Este evident că este vorba de o suspiciune de malpraxis medical printr-o evaluare sumară a cazului și un tratament nepotrivit. În plus, exista deși riscul ca acesta să dezvolte crize, fiind internat de câteva zile”, a declarat pentru Mediafax Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Personalul de la Spitalul de Psihiatrie ar fi putut preveni tragedia, este de părere Barbu.

„Vorbim și de lipsă de personal și de condiții inadecvate de muncă. Deși acolo este un spital de psihiatrie de maximă siguranță, nu dispune de personal specializat nici în interior, nici la poarta spitalului, dotat cu toate mijloacele necesare pentru a-l imobiliza pentru a reduce efectele unei astfel de crize. Este clar că acolo cicuitul pacienților nu a funcționat corect și aici este și o problemă de management, este și o problemă de dotare a spitalului. (...) Din păcate nici Ministerul Sănătății nu s-a preocupat de astfel de spitale”, a mai spus sursa citată.

Vasile Barbu mai consideră că pacienții nu sunt protejați, în aceste condiții, mai ales pentru că în spitalele din psihiatrie, episoadele violente nu sunt rare. Mai mult, Barbu apreciază că spitalele de psihiatrie din țară sunt un dezastru, iar clădirile în care funcționează sunt foarte vechi, spune Vasile Barbu.

Președintele Colegiului Medicilor Buzău, Ion Japie, a anunțat că instituția se va sesiza în privința tragediei de la Spitalul de Psihiatrie, însă trebuie analizate informațiile pentru a vedea cauzele, menționând că numărul supraveghetorilor este mic, iar consecințele deja se văd, informează Mediafax.

„Colegiul Medicilor Buzău se va sesiza, dar înainte de toate trebuiesc văzute condițiile, despre ce a fost vorba. Sesizare se va face și se va discuta tot ce s-a întâmplat, se va căuta să se constate cauzele din pricina cărora s-au întâmplat - pentru că lipsa aceasta de personal... Ținând cont de suprafață și de câți bolnavi sunt, numărul oamenilor care îi supraveghează este destul de mic și consecințele se văd”, a declarat Ion Japie.

Potrivit acestuia, nu se poate vorbi de un caz de malpraxis în această situație.

„La personalul care este, la câți asistenți sunt, câți supraveghetori, este destul de dificil de a face o apreciere negativă sau pozitivă. Trebuie văzută situația”, a mai spus Japie.

Patru persoane au murit după ce un bolnav a atacat cu un stativ de perfuzii pacienții internați la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din județul Buzău.

Bărbatul de 38 de ani, care a atacat pacienții, a fost internat cu sevraj etilic. Atacatorul s-a luptat cu polițiștii până a fost imobilizat.