Ministerul Sănătății promite să îmbunătățească accesul la servicii medicale și terapie de recuperare al pacienților cu tulburări din spectrul autist. Guvernul a aprobat, în ședința de joi, o Ordonanță de Urgență ce prevede crearea unui subprogram pentru acești pacienți, în cadrul Programului național de sănătate mintală.

AutismFoto: MorgueFile.com

Ministerul Sănătății nu a anunțat, deocamdată, ce măsuri concrete va aduce noul subprogram. El va integra toate serviciile decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru acești pacienți, potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea.

Crearea subprogramului pentru pacienții cu tulburări din spectrul autist vine după semnarea, în primăvara acestui an, a unui protocol între Ministerele Sănătății, Educației, Finanțelor, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și asociațiile care se ocupă de pacienții cu tulburări din spectrul autist.

"Prin acel protocol se prevedea crearea unui subprogram care să integreze toate serviciile care până acum erau decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Prin această OUG modificăm legislația și creăm premisele legale pentru înființarea unui subprogram pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist", a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la finalul ședinței de Guvern de joi.

În protocolul semnat în primăvara acestui an, asociațiile care se ocupă de pacienții cu tulburări din spectrul autist cereau creșterea accesului acestora la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, le-a promis atunci reprezentanților pacienților cu tulburări din spectrul autist că vor putea beneficia de 5 ore de terapie săptămânal.