Primul spital construit de la zero de statul român în ultimii 30 de ani: Are 6 etaje, Unitate de Primiri Urgențe și va fi inaugurat pe 5 septembrie la Mioveni

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 30 iulie 2019, 16:00 Actualitate | Sanatate


Spitalul din Mioveni
Foto: Hotnews
Primul spital construit de la zero în România în ultimii 30 de ani va fi inaugurat pe 5 septembrie, la Mioveni. Spitalul va avea 6 etaje, 250 de paturi și numeroase secții, inclusiv compartiment de Primiri Urgențe, Terapie Intensivă și bloc operator cu 4 săli. Construcția Spitalului Orășenesc din Mioveni a început în martie 2016, iar finanțarea a fost asigurată integral din programul PNDL și din bugetul autorităților locale.

Construcția spitalului din Mioveni, care a început acum 3 ani și jumătate, a fost o inițiativă a primarului orașului Mioveni, Ion Georgescu, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții Primăriei din Mioveni.

Noul spital are 6 etaje și este dotat inclusiv cu compartiment de Primiri Urgențe și de Terapie Intensivă și bloc operator cu 4 săli de operație.Spitalul Orășenesc din Mioveni va avea secţii de Medicină internă - compartimente Medicină Internă, Gastroenterologie, Cardiologie, Neurologie, Diabet zaharat - Nutritie și Boli metabolice, Endocrinologie, Secția Pediatrie, Secția Chirurgie Generală - cu compartimentele Chirurgie Generală, Urologie, ORL, Chirurgie Vasculară, Ortopedie și Traumatologie, Secția Obstetrică-Ginecologie, Secția Recuperare, medicină fizică și balneologie, compartiment Neonatologie, compartiment de Cardiologie și Radiologie intervențională, compartiment ATI, compartiment Primiri Urgențe, compartiment Imagistică Medicală, spitalizare de zi, precum și spaţii auxiliare cu birouri, farmacie, laboratoare, bucătărie, spălătorie, morgă.

Spitalul este dotat cu echipamente și sisteme moderne de ventilație, de filtrare și transport aer către fiecare etaj, separat. Au fost montate sisteme speciale de ventilație cu filtre de aer HEPA, care procesează aerul la o puritate de 99,99%, sisteme de decontaminare ultra performante. Clădirea beneficiază de cele mai noi și moderne echipamente de încălzire, cu o autonomie ridicată și consum de energie redus.

25% din necesarul de energie este produsă eco, prin panourile montate pe acoperiș la ultimul etaj.

Spitalul a fost conceput să reziste la cutremure de 9,4 grade pe scara Richter.

Are, de asemenea, un adăpost antiatomic de 225 metri pătraţi, ce poate găzdui 100 de persoane.

Clădirea poate funcționa independent timp de 48 ore cu energie electrică și apă, din resurse proprii, în caz de calamitate.

Blocul operator are 4 săli de operație funcționale în același timp.

Unitatea de Primiri Urgențe poate prelua 4 ambulanțe în același timp.

Spitalul dispune de 11 căi de evacuare, dintre care 4 la subsol.

Spitalul o suprafaţă desfăşurată de 17.290 mp, volum clădire 66.382 mc, 13.000 mc de beton turnat, 1.400 de tone de armătură folosită, 260.000 m cabluri electrice utilizate, 9.700 mp tubulatură ventilație și climatizare, 17.650 metri de conducte sanitare, confecție metalică 100 tone, 2 UPS, două transformatoare și două generatoare.Structura Spitalului Orășenesc din Mioveni:

 • Secția Medicină Internă I - 25 de paturi
 • Secția Medicină Internă II - 59 de paturi: Medicină internă - 11 paturi, Compartiment Gastroenterologie - 12 paturi, Compartiment Cardiologie - 12 paturi, Compartiment Neurologie - 12 paturi, Compartiment Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice - 6 paturi, Compartiment Endocrinologie - 6 paturi
 • Secția pediatrie - 32 de paturi
 • Secția Chirurgie Generală - 45 de paturi: Chirurgie Generală - 15 paturi, Compartiment Urologie - 6 paturi, Compartiment ORL - 6 paturi, Compartiment Chirurgie Vasculară - 12 paturi, Compartiment Ortopedie și Traumatologie - 6 paturi.
 • Secția de Obstetrică-Ginecologie - 36 paturi
 • Secția recuperare, medicină fizică și balneologie - 30 de paturi
 • Compartiment Neonatologie - 11 paturi
 • Compartiment ATI - 12 paturi
 • Compartiment Primiri Urgențe
 • TOTAL - 250 de paturi


De ce a fost nevoie de noul spital: Vechile spitale nu mai dispun de circuite funcționale și sunt bântuite de bacterii ucigașe

"De ani buni sistemul de sănătate cere îmbunătăţiri. Spitalele au îmbătrânit, nu mai dispun de circuite funcţionale adecvate timpului, unele secţii sunt atât de colonizate de bacterii ucigaşe că nu mai avem alte soluţii mai bune decât să le dărâmăm şi să construim altele, moderne.În concret, în orașul Mioveni există un spital orășenesc, cu personalitate juridică, pentru care, urmare a evaluării serviciilor medicale existente și necesare satisfacerii cerințelor și nevoii populației din zonă, s-a impus, ca în anul 2016, autoritățile locale să demareze construcţia unui spital, modern utilat dupa standarde europene, care să deservească atât populația orașului cât și localitățile limitrofe, inclusiv cele 2 platforme industriale existente la nivelul orașului Mioveni: DACIA RENAULT și ICN – FCN, aproximativ 100.000 de persoane, dar și persoane din județ care pot apela la aceste servicii", spun reprezentanții Primăriei din Mioveni.

"Noua construcție - Spital Orășenesc Mioveni, va prelua secțiile existente, dar și secții/compartimente noi (neurologie, cardiologie, gastroenterologie, urologie, cabinete ambulatorii, compartiment de decontaminare în caz de accident nuclear, etc.), pentru a putea oferi cetățenilor orașului Mioveni și nu numai acestora, servicii medicale complexe și de calitate. Ținând cont de faptul că la nivelul orașului Mioveni există platforma industrială Dacia Renault care a reușit să atragă și alte firme străine ce desfășoară activități industriale legate direct de uzina de autoturisme (fabricarea de cablaje auto, tapițerii auto, elemente pentru echipare interior, exterior, transport mărfuri, etc) dar și Fabrica de Combustibil Nuclear, Institutul de Cercetări Nucleare,Agnția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive, Proiectul ALFRED, reorganizarea structurii spitalului prin înființarea de noi secții și cabinete în ambulatoriu care să deservească aproximativ 100.000 persoane este absolut necesară", adaugă reprezentanții Primăriei.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


23022 vizualizari

 • -18 (24 voturi)    
  LOL (Marţi, 30 iulie 2019, 16:12)

  HP [utilizator]

  E facut cu banii PNDL, deci ar trebui daramat si refacut cu fonduri europene, ca alea nu se fura.
  • +2 (4 voturi)    
   Se fura si alea, borfasilor ... (Miercuri, 31 iulie 2019, 9:26)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui HP

   .. ca de-aia si-a trimis borfasul vostru sef sluga (Viorel Mocanu) la CEDO, sa pledeze pentru el, nu pentru Romania.

   LOL? Te uiti in oglinda si te-apuca LOL-urile?
 • -2 (16 voturi)    
  k (Marţi, 30 iulie 2019, 16:13)

  cartofiprajiti [utilizator]

  nu e adevarat ! nu e primul spital construit in romania dupa 30 ani !...in orasul Siret, Suceava s-a construit spital de psihiatrie cronici nou nout acum cativa ani ...asa ca nu mai MINTITI!
  • +7 (13 voturi)    
   "Cronici" (Marţi, 30 iulie 2019, 16:21)

   mitg [utilizator] i-a raspuns lui cartofiprajiti

   "Spitalele" pentru boli cronice se fac tot timpul (in Arad s-a facut recent unul, la Timisoara de ceva ani etc), dar nu sunt spitale, ci unitati sanitare cu alt statut.
   • -2 (12 voturi)    
    esti ,,cronic,, (Marţi, 30 iulie 2019, 16:53)

    cartofiprajiti [utilizator] i-a raspuns lui mitg

    nu scrie,, unitate sanitara ,, scrie SPITAL...cu linie de garda,medici ,asistente,infirmieri etc ...sunt satul de filozofi de 2 parale !!! greu cu prosti!!!
    • +6 (8 voturi)    
     daca nu se opereaza, nu e relevant (Marţi, 30 iulie 2019, 18:11)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui cartofiprajiti

     Intr-un spital se opereaza si daca acolo apar stafilococi rezistenti nu mai ai cum sa-l folosesti pentru operatii.
     La psihiatrie, e ca un azil de batrani - mancare, curatenie, pastile, ceva terapii de grup unde e cazul, scoializare.
 • +13 (19 voturi)    
  excelent, mai trebuie un sef de spital de la psd (Marţi, 30 iulie 2019, 16:13)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  cativa adjuncti si consiilieri alesi printre cumnatii, verii si amicele lui dom director.
  Si in cativa ani va arata la fel de ponosit so performant ca restul
  • +1 (1 vot)    
   fake news (Miercuri, 31 iulie 2019, 12:06)

   independentu [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   Spitalul orasenesc e construit de primarie, nu de stat. Au mai fost spitale construite de la zero de catre primarii, in ultimii 30 de ani, ultimul a fost spitalul Victor Gomoiu, din Bucuresti, inaugurat in 2018.
   Articolul are 2 greseli enorme aka falsuri- titlul:"Primul spital construit de la zero de statul român"- e construit de primarie, din fonduri proprii, si subtitlul "Primul spital construit de la zero în România în ultimii 30 de ani "-In ultimii 30 de ani s-au construit mai multe spitale de la zero, majoritatea private
 • +5 (5 voturi)    
  BOR are (Marţi, 30 iulie 2019, 16:17)

  revelare [utilizator]

  trei, nu toate de la ) , dar sunt trei.
  • +6 (6 voturi)    
   Si Becali are unul (Marţi, 30 iulie 2019, 18:13)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui revelare

   Dar ale BOR chiar sunt pe banii nostri
 • +18 (18 voturi)    
  intreabare e, de ce acum stirea? (Marţi, 30 iulie 2019, 16:19)

  81ack [utilizator]

  Dacă se va inaugura pe 6 septembrie, ce-i cu știrea azi, 30 iulie?!

  Sună mai degrabă a material publicitar.
  • +1 (1 vot)    
   PSD (Miercuri, 31 iulie 2019, 9:52)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui 81ack

   Exact, a impins PSD un articol de bine doar este an electoral.
 • +3 (9 voturi)    
  Frumos, ca-n reviste (Marţi, 30 iulie 2019, 16:22)

  mitg [utilizator]

  Pana cand vom afla ca si acest spital a fost p**dit ca toate lucrurile frumoase pe care nu suntem in stare sa le construim (aeroportul din 2012 facut "pe 30 de ani" prin care deja ploua, autostrada Sibiului inchisa et al).
 • +4 (8 voturi)    
  e remarcabil (Marţi, 30 iulie 2019, 16:25)

  adrhc [utilizator]

  adică s-a construit intr-un timp record pot spune un așa mare spital - ar trebui realmente pus pe harta obiectivelor rare si ce merita vizitate in RO.

  PS fără sarcasm: bravo celor ce au făcut asta posibil
 • +8 (10 voturi)    
  Mai sunt noi, dar nu multe (Marţi, 30 iulie 2019, 16:42)

  andimi [utilizator]

  Exista si la Iasi se pare un spital de onco de stat, ridicat in vreo 10 ani, facut complet dupa 89. Stiu ca merg acolo pacienti din toata Moldova. Deci Mioveniul nu e primul.
  • +9 (11 voturi)    
   Este primul lăudat. (Marţi, 30 iulie 2019, 17:52)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui andimi

   Pe anul acesta.Începe refacerea imaginii PSD.Urmează realizări mărețe-creșe,grădinițe,Wc-uri școlare(a promis Katy Andronescu 1830 buc.).
  • +1 (1 vot)    
   Din contra, (Miercuri, 31 iulie 2019, 10:57)

   florian3619 [utilizator] i-a raspuns lui andimi

   la Falticeni este in constructie, noul "Spital NULicipal", a carui fundatie s-a sapat in 1989 inainte de Lovilutie. Gandit faraonic in proiectul ante 1989, intimp, s-au externalizat parte din tronsoanele construite catre ANL si Primarie. In ulrtimii ani s-au facut tot felul de re-amanajari de fluxuri cu impact major asupta compartimentarilor, instalatilor, finisajelor....si, desigur, costurilor. Nui- bai, au fost suportate de stat si au ingrasat costructorii. Acum este finalizat constructiv, in conservare din lipsa dotarilor tehnice cat si a personalului de specialitate. Urmeaza o lunga perioada de degradarea prin neutilizare. Oare se va inaugura pe la pastele viitor, inaintea alegerilor locale, ca scurt intermetzo al conservarii?
 • +3 (3 voturi)    
  Si va fi curat (Marţi, 30 iulie 2019, 20:34)

  tarabost [utilizator]

  pana se va murdari si se va infecta. Degeaba detii autourism daca il folosesti in mod impropriu si nu-l duci la revizii. Se transforma rapid in rabla.
 • +5 (5 voturi)    
  cite sali de sport (Miercuri, 31 iulie 2019, 4:38)

  Coco Whistle [utilizator]

  in care copiii nu au voie sa intre ptr ca acolitii psd joaca fotbal, cite seturi de borduri, copaci, flori si alte nimicuri au acaparat banii din care se faceau 200 de spitale ultra moderne. oare romania nu merita mai mult?
 • +1 (1 vot)    
  Spital la Bacau terminat dar cu usile inchise (Miercuri, 31 iulie 2019, 13:55)

  APRO [anonim]

  Mai este un Spital la Bacau (de Urgente, poate !) care este terminat dar nu este dat in folosinta. Se zvoneste ca aparatura este folosita de cabinete particulare. Nimeni nu raspunde la intrebarea de ce nu se deschide. Este terminat de ani si cladirea cu mai multe etaje sta cu usille inchise dar se tot renoveaza si se investe in spitalul vechi. Nimeni nu se sesizeaza?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by