- Șef nou la CNAS: Vasile Ciurchea, anchetat de DNA pentru nereguli legate de contractele privind sistemul informatic al Casei
Sistemul funcționează într-adevăr offline, însă chiar ministrul Sorina Pintea a admis la începutul săptămânii că aceasta nu este o soluție.
Sistemul informatic al cardului de sănătate a fost repornit pentru scurt timp vinerea trecută, însă în scurt timp a picat din nou.
La finalul săptămânii trecute, CNAS anunța că face teste finale pentru repornirea sistemului, iar ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spera ca acesta să fie funcțional cel târziu luni.
Tot luni, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că vor fi achiziționate de urgență servicii de mentenanță pentru o perioadă "tampon", până la semnarea unui contract pe perioadă mai lungă.

Ciurchea a fost propus marți de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pentru a conduce din nou CNAS. Ciurchea îl înlocuiește la conducerea Casei pe Răzvan Vulcănescu, numit președinte interimar în luna iunie. Răzvan Vulcănescu își va continua activitatea în conducerea CNAS ca vicepreședinte, funcție pe care o ocupa anterior numirii ca președinte interimar.

Vasile Ciurchea a demisionat de la conducerea Casei în martie 2016 tot în urma unui scandal legat de nefuncționarea sistemului cardului de sănătate, similar cu cel de acum.
Înainte de a fi numit la conducerea CNAS în 2007, Ciurchea a fost director la Agenţia Naţională de Programe din Ministerul Sănătăţii şi director general în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate.
- Cum sunt afectați pacienții și medicii
"Este o avarie foarte gravă, chiar dacă ei evită să spună. E foarte grav probabil. Ei nu au avut curajul să spună. Tot sistemul e prăbușit", a declarat Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro. Sandra Alexiu a explicat că "noi funcționăm la cabinete cu niște limitări, dar funcționăm. Dar sistemul informatic nu este pornit, adică nu știu dacă au făcut testul sau nu, dar nu merge."

Sandra Alexiu mai spune că problemele nu îi afectează doar pe pacienți, ci și pe medici: "Din cauza faptului că nu funcționează, noi, medicii, nu am putut face raportările. Raportarea serviciilor medicale se face în primele zile ale lunii următoare - în primele 4-7 zile calendaristice noi trimitem în sistemul informatic tot ce am lucrat cu o lună în urmă. După ce trimitem în sistemul informatic, Casa emite un decont și pe baza decontului noi facturăm serviciile și trimitem la Casa de Asigurări. Iar pe baza facturii, ei ne trimit banii cu care ne întreținem cabinetul. În momentul în care sistemul nu funcționează, noi nu am putut face raportări. Dacă nu pot face raportări eu nu primesc decont, nu pot factura, dacă nu pot factura, nu primesc banii. Iar în contract scrie că CNAS trebuie să îmi dea banii până pe data de 18 a lunii. Astăzi suntem în 18. Noi nu am primit banii, nu pot să fac plățile la salarii, în condițiile în care eu am salariați, trebuie să plătesc la ANAF la timp taxele, altfel am penalități. Eu nu pot să plătesc din cauză că nu am primit banii de la Casă."
- Cum a fost lăsat sistemul IT din sănătate fără servicii de mentenanță la bazele de date Oracle
"Există fapte de natură penală" în legătură cu faptul că baza de date a sistemului a fost lăsată fără servicii de mentenanță, a anunțat luni ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Cu o mentenanță expirată în decembrie 2018 și fără personal IT specializat în tehnologia Oracle, CNAS a lansat în ianuarie o procedură simplificată de achiziție pentru 6 luni a acestor servicii. Luna trecută, procedura a fost anulată.
- Ce achiziție urgentă face CNAS pentru a rezolva criza sistemului IT: 900 de euro pentru mentenanță pe 3 zile a bazelor de date Oracle
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vrea să cumpere pentru o perioadă de 3 zile servicii de mentenanță reactivă și suport tehnic pentru componenta baza de date Oracle instalate și utilizate la nivelul Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), potrivit unei invitații de participare obținute de HotNews.ro și publicate marți. Valoarea estimată a achiziției este de 900 de euro.
În invitația de participare, care probabil a fost transmisă mai multor firme, se spunea că: oferta trebuie depusă până marți, 23 iulie, ora 20:00. Ofertele depuse după această dată nu mai erau luate în considerare. Tot marți a avut loc ședința de deschidere a ofertelor.
- Cum explică IT-știi din CNAS cea mai mare cădere a sistemului informatic din sănătate și cât de importanță este mentenanța Oracle
