"Am informații că Lucan a delapidat Institutul de Transplant cu 1 milion de euro", spune deputatul USR.
"Cer astăzi printr-o scrisoare deschisă domnului procuror șef al DIICOT Bănilă să își decline competența sau să își declare incompetența și să transfere acest dosar de mită care trece binișor de un milion de euro la DNA. Asta este cererea mea expresă, procurorii, dacă nu au fost în stare să își facă treaba, procurorul de caz nu știu să fi fost cercetat disciplinar pentru că nu și-a făcut treaba, dosarul trebuie să meargă mai departe, iar adevărul trebuie să iasă la lumină pentru că este al șaselea denunț pe care îl fac. Mă plimb cu documente, cu martori între DNA și DIICOT din anul 2015, de dinainte de a fi deputat, ca să nu acuze cineva că este un joc politic, că e ceva ce am inventat peste noapte. Pentru că am informații din lumea transplantului de la pacienți de care mă ocup prin asociația de caritate la care sunt voluntar, știu cu precizie sumele luate drept mită, modul în care s-a schimbat medicația și persoanele care se fac vinovate de aceste fapte", afirmă Emanuel Ungureanu.
"Am venit astăzi la sediul DIICOT să îl rog pe domnul Bănilă să își declare incompetența sau competența și să își organizeze oamenii în așa fel încât atunci când un deputat sau orice cetățean de bună credință vine și denunță o mită de minimum 250 de mii de euro să se întâmple dracului ceva! Adică după un an și jumătate să nu aflăm din surse că procurorul de caz s-a transferat într-un loc călduț pentru a își aștepta în liniște pensia specială. Eu pe domnul Delcea l-am cunoscut ca mare erou într-un dosar de trafic de ovocite pe nume Sabyc, el undeva prin 2013 a trimis în judecată mai multe persoane. Una dintre acele persoane, domnul Zota, s-a întors acum bine merci în fruntea Agenției Naționale de Transplant după ce acest procuror transferat acum a reușit să îl trimită în judecată", mai spune Emanuel Ungureanu.
Marian Delcea, procurorul DIICOT care a preluat denunțurile depuse de Emanuel Ungureanu împotriva medicului Mihai Lucan și neregulilor din sistemul de transplant, a cerut recent detașarea la Parchetul de pe lângă Tribunalul din București. "Vă mărturisesc că am plâns de furie când am primit vestea acum câteva minute. Sunt scârbit, revoltat, mâhnit, îmi vine să plec imediat din România!", spunea săptămâna trecută Emanuel Ungureanu.
- DIICOT refuză să comunice în ce stadiu se află ancheta în cazul Lucan
Deputatul USR a mai precizat că "aceste informații le-am dat în februarie-martie 2018, iar procurorul de caz care ar fi trebuit să se ocupe de acest caz și, din punctul meu de vedere, în urma denunțului unui deputat și vicepreședinte în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, ar fi fost mai firesc ca procurorul de caz să nu își ia tălpășița până nu termina acest dosar. În mod suspect, acum câteva zile, procurorul de caz a cerut detașarea la CSM și i-a fost aprobată către Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Lucru extrem de ciudat, care mă determină să întreb din nou, retoric: putem să avem încredere în România în procurori? În condițiile în care în anul 2004 am fost la șeful DIICOT Cluj, doamna Teodora Molnar, cu informații extrem de clare despre activitatea de trafic de organe pe care o făceau Lucan și alți medici la Institutul de Transplant din Cluj și nu s-a întâmplat absolut nimic."
"Am informații că Lucan a delapidat Institutul de Transplant cu un milion de euro. Cum pot să îi mai transmit eu cetățeanului simplu să aibă încredere într-o instituție de elită (DIICOT - n.red.) când - scuzați limbajul - la dracu, ei nu sunt în stare să lucreze într-un an și jumătate un dosar de mită în care am dat contractul cu mita?", încheie Emanuel Ungureanu.
- Cine este Emanuel Ungureanu: denunțătorul medicului Mihai Lucan și ONG-ist din zona copiilor dependenți de dializă
Emanuel Ungureanu a lucrat ca asistent social în cadrul Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, fiind primul asistent social din România specializat în asistența bolnavilor care suferă de insuficiență renală cronică. În această calitate a dezvoltat programe complexe de susținere a pacientului cu boală cronică renală în Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, fiind coautor al primului ghid cu recomandări privind îngrijirea rinichiului transplantat. Și-a continuat apoi activitatea în secția de Nefrologie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, până la sfârșitul anului 2004.
În anul 2007, a înființat Asociația pentru Solidaritate și Empatie "Delia Grădinaru", dedicându-se îngrijirii copiilor și tinerilor cu insuficiență renală cronică, dependenți de dializă, unii dintre ei aflați pe listele de așteptare pentru transplant renal.