REPORTAJ Candidații la Medicină, între tentația salariilor care au crescut în țară și condițiile de lucru de afară / Comisia care a elaborat subiectele pentru admitere, izolată într-o locație secretă din afara Bucureștiului

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 24 iulie 2019, 17:46 Actualitate | Sanatate


Admitere la Medicina
Foto: Hotnews
Doamna Ani are un fiu care este acum medic rezident. Ovidiu a ales chirurgia cardiovasculară și este rezident la Spitalul Colțea. Ovidiu vrea să plece din țară. Chiar dacă salariile au crescut, nu sunt condiții, spune mama lui. Doamna Ani a venit azi la admitere la Carol Davila pentru a își susține nepotul, pe George, pe care tot ea l-a crescut. George s-a pregătit pentru admiterea la Medicină cu vărul său mai mare, Ovidiu, care e acum medic rezident. George nu vrea să plece din țară, chiar dacă anul trecut au plecat câte 6 medici în fiecare zi. George e unul dintre cei 3.058 de candidați care au susținut azi examenul de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București.


Info pe scurt:

 • Doi candidați pe loc: 3.058 de candidați au susținut miercuri admiterea la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București. La concurs au fost scoase în total 1.464 de locuri - 1.154 de locuri finanțate de la buget și 310 locuri cu taxă.
 • În urmă cu 7-8 ani, concurența la Medicină în București era de aproximativ 5 candidați pe un loc. Concurența la Medicină nu s-a diminuat din cauză că ar fi scăzut lipsa de interes, ci pentru că, pe fondul crizei de personal medical, a crescut numărul de locuri scoase la concurs.
 • Viitorii medici ezită între a rămâne în țară, unde salariile au crescut substanțial anul trecut, la un nivel apropiat de alte țări, și a pleca pentru condițiile de lucru din spitalele de "afară": "decente" și "fără șpăgari".
 • Măsuri draconice de securitate: ca în fiecare an, membrii comisiei care a elaborat subiectele pentru admiterea la UMF Carol Davila au fost complet izolați timp de câteva zile într-o locație secretă din afara Bucureștiului, fără telefoane sau alte mijloace de comunicare, pentru a evita orice eventuale suspiciuni privind fraudarea examenului.
 • Creșterile de salarii de anul trecut nu i-au convins pe medici să rămână în țară: România a pierdut, în medie, 6 medici pe zi în 2018, arată datele puse la dispoziția HotNews.ro de Ministerul Sănătății.

 • Viitorii medici ar vrea să rămână în țară. Vor condiții de lucru mai bune și ca "șpăgarii" să dispară din sistem
Când Ovidiu, fiul doamei Ani, a dat admitere la Medicină, în 2011, erau 5 candidați pe loc. Ovidiu a intrat din prima încercare. Acum, e rezident la Colțea și se pregătește să fie chirurg cardiovasular. Anul acesta, ca și anul trecut, concurența la Universitatea de Medicină și Farmacie din București a fost de 2-3 candidați pe loc. Nu din cauză că a scăzut interesul, ci pentru că, pe fondul crizei personalului medical, a crescut numărul de locuri, spune doamna Ani. Doamna Ani are acum emoții pentru George, care este fiul fratelui ei și pe care l-a crescut la fel ca pe băiatul ei. Ovidiu nu a putut veni azi, dar l-a pregătit pe vărul său, George, pentru admitere. Ovidiu vrea să plece din cauză că își dorește condiții de lucru decente. George nu. Doamna Ani spune că drumul ambilor băieți pe care i-a crescut "e foarte greu, dar e o realizare foarte mare". Doamna Ani nu lucrează în sistemul medical, iar fiul ei, Ovidiu, este deocamdată singurul medic din familie.La câțiva metri de doamna Ani, un cuplu așteaptă ca fiul lor să iasă de la admitere. Vorbesc rar între ei, li se citesc emoțiile pe față și fixează din când în când cu privirea poarta curții UMF, pe care așteaptă să iasă dintr-un minut în altul băiatul lor. Îi întreb dacă au emoții. "Nuuuuu...", îmi răspunde tatăl, în glumă. Le spun că nu aștept niciun candidat, ci sunt de la presă, iar replica tatălui vine imediat, însoțită de un zâmbet: "Ce vă pasă?" Tatăl este Viorel și nu lucrează în domeniul medical. Soția lui, Liliana, e asistentă medicală la un spital din București. Răzvan, fiul lor, s-a pregătit "dintotdeauna" pentru Medicină. A terminat liceul anul acesta și e la prima încercare. "Să fie o treaptă mai sus decât mine, asta mi-am dorit", spune mama lui. "E singurul nostru copil", completează tatăl.

Trotuarul din fața UMF este, ca în fiecare an la admitere, neîncăpător. "Sunt mai mulți însoțitori decât candidați", remarcă un tânăr care tocmai a ieșit de la examen. Fiecare candidat e așteptat de cel puțin un părinte. Pe cei mai mulți dintre ei îi așteaptă ambii părinți, uneori și frații și prietenii. Părinții și cei care au ieșit de la examen sunt răspândiți peste tot în jurul UMF. Inclusiv în Parcul Operei, băncile sunt ocupate de tinerii care tocmai au susținut examenul și de părinții lor. Unii spun că sunt ca și intrați la facultate, alții își calculează încă șansele.

O tânară și mama ei s-au retras pe o bancă în parculetul din fața Spitalului Universitar. Ea și mama ei își sună cunoscuții și le spun că fata a luat 95 de puncte la examen. E "ca și intrată". Tânăra alternează lacrimile de fericire cu râsul.O altă candidată iese pe poarta UMF plângând de fericire. A luat punctaj 91, ceea ce înseamnă un loc aproape sigur la facultate. E imbrățișata și felicitată rapid de câțiva prieteni: "Bravo, ai scapat!" "Nu-mi vine să cred că sunt în vacanță și nu o să mai deschid în fiecare zi manualul de biologie!", mărturisește tânăra.

Un tată îsi așteapta fiica cu un buchet imens de flori, iar un alt părinte vorbește la telefon, cel mai probabil cu soția: "Uite, aștept să iasă afară. Le dau drumul la toți odată. Cred ca mai sunt câteva minute și ies. Am băut o cafea, am fost prin parc, am mai stat de vorbă..."

Un alt tânăr iese pe poarta UMF radios: "s-a dat" mai ușor decât la simulare. "Am intrat!", spune sigur pe el.

În fața UMF așteaptă atât părinți cu mașini scumpe, cât și oameni care au venit miercuri dimineață cu trenul în București. Unii dintre ei au rucsacul în spate. Proporția este echilibrată.

Echilibrată este și proporția celor care vor să rămână în țară comparativ cu cei care vor să plece. Cei mai mulți înclină de fapt să rămână, dar lipsa condițiilor din spitale - lipsa aparaturii, lipsa medicamentelor esențiale, lipsa spitalelor noi - îi sperie cel mai mult pe viitorii medici.

I-am întrebat pe viitorii medici și cum văd recenta campanie anti-corupție a Ministerului Sănătății - "Pacienți sub acoperire". Tinerii care au dat astăzi admiterea nu vor "să ne arate lumea cu degetul că suntem șpăgari". Toți cei cu care am vorbit vor ca sistemul să se curețe de astfel de oameni. Speră ca acest lucru să se întâmple în următorii ani, până când ei vor deveni medici.

 • La Medicină, nimeni nu află subiectele înainte: Membrii comisiei, izolați pentru a nu exista suspiciuni
Ca în fiecare an, membrii comisiei care a elaborat subiectele pentru admiterea la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București au fost complet izolați timp de câteva zile într-o locație secretă din afara Bucureștiului, fără telefoane sau alte mijloace de comunicare, pentru a evita orice eventuale suspiciuni privind fraudarea examenului.În toate aceste zile, ei nu au avut niciun fel de contact cu exteriorul - cu toții și-au lăsat telefoanele la recepția clădirii unde au fost cazați. Această măsură este luată în fiecare an, la admitere, pentru a nu exista suspiciuni că cineva ar putea afla subiectele înaintea examenului.

Candidații la examen au povestit, de asemenea, cum în fiecare sală erau câte doi profesori în față, doi în spate și alți 4 care se mișcau prin sala de examen.

 • 2 candidați pe loc la Medicină în București, de la 5 pe loc, în urmă cu 7-8 ani
3.058 de candidați au intrat anul acesta în concurs la UMF pentru cele 1.464 de locuri - 1.154 de locuri "la buget" și 310 cu taxă. Anul trecut au fost 2.976 de candidaţi pentru un total de 1.402 locuri, "la buget" și cu taxă.

În urmă cu 7-8 ani, proporția era de aproximativ 4-5 candidați pe loc. Explicația nu este că ar fi scăzut interesul pentru Medicină, ci că a crescut numărul de locuri, pe fondul exodului personalului medical în afara țării și a crizei de personal din unele spitale.

Sorina Pintea a anunțat încă de anul trecut, odată cu venirea la conducerea Ministerului Sănătății, că unul dintre obiectivele sale este creșterea cifrei de școlarizare, în încercarea de a crește numărul de specialiști din sistemul de sănătate.Cum au fost repartizate locurile la UMF în acest an:

Medicină - durata studiilor 6 ani - 650 de locuri finanțate de la buget și 200 cu taxă
Medicină dentară - durata studiilor 6 ani - 180 de locuri finanțate de la buget și 74 cu taxă
Farmacie - durata studiilor 5 ani - 150 de locuri finanțate de la buget și 20 cu taxă
Facultatea de Moașe și Asistență Medicală - Asistenţă medicală generală - durata studiilor 4 ani - 95 de locuri finanțate de la buget și 4 cu taxă
Facultatea de Moașe și Asistență Medicală
- Alte specializări - durata studiilor 3 ani - 75 de locuri finanțate de la buget și 12 cu taxă

31 de premianţi ai olimpiadelor naţionale şi internaţionale de Biologie, Fizică sau Chimie au decis anul acesta să își continue studiile la UMF Carol Davila, ei fiind admiși, conform legii, fără examen.

De asemenea, 4 locuri au fost scoase la concurs pentru absolvenții din centrele de plasament. • România a pierdut, în medie, 6 medici pe zi în 2018
Creșterile salariale semnificative pe care anul 2018 le-a adus în sistemul sanitar par să nu îi fi convins pe o parte dintre medici să rămână să profeseze în țară. Chiar dacă salariile unora dintre ei au crescut substanțial sau chiar s-au dublat începând din martie anul trecut, numărul celor care au făcut cerere pentru a obține certificate de conformitate (documente care le permit să profeseze în afara țării) a scăzut nesemnificativ în 2018, după creșterea substanțială a salariilor din sistem, comparativ cu anul 2017, arată datele transmise HotNews.ro de Ministerul Sănătății.

Datele arată că România a pierdut, în medie, 6 medici în fiecare zi din 2018.

În total, 2.312 medici au cerut eliberarea certificatelor de conformitate în anul 2018, în timp ce în 2017, numărul total a fost de 2.794 de medici, potrivit datelor transmise de Ministerul Sănătății la solicitarea HotNews.ro.

2.312 medici înseamnă o medie de 6 medici pe zi care au cerut documentele pentru a părăsi țara și a putea profesa în străinătate în anul 2018.

Cu un an mai devreme, în 2017, înainte de creșterea salariilor din sistemul sanitar, totalul de 2.794 însemna o medie de 7,6 medici plecați zilnic din țară.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat, pentru HotNews.ro, că nu este obligatoriu ca toți medicii care au cerut eliberarea acestor certificate de conformitate să plece din țară, putând exista și excepții.

Numărul medicilor care au solicitat certificate de conformitate în 2017 și 2018 (sursa: date transmise de Ministerul Sănătății la solicitarea HotNews.ro):


Certificatele de conformitate în baza cărora medicii români au dreptul să profeseze în afara țării sunt eliberate, la cerere, de Direcțiile de Sănătate Publică, aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

 • Salariile medicilor au crescut substanțial începând din martie 2018
Salariile angajaților din sistemul sanitar, în special medici și asistente, au crescut substanțial începând din martie 2018.

Cei mai norocoși angajați din sistem au primit chiar salariile dublate după aplicarea noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Doar o parte dintre angajații din sistem - personal TESA, biologi, chimiști și biochimiști - nu au beneficiat de majorări salariale.


Sorina Pintea a anunțat, încă de la instalarea în funcția de ministru al Sănătății, în februarie 2018, că salariile medicilor și asistenților urmau să crească cu procente cuprinse între 70% și 172%, potrivit Legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice.

Sorina Pintea a dat asigurări, la acea vreme, că există bani cuprinși în buget pentru aceste majorări substanțiale, adaugând că "Principala mea temere este să avem un act medical de calitate, corespunzător acestor salarii. Aducem salariile aproape la nivelul Uniunii Europene, deci cred că trebuie să oferim și servicii la nivel de Uniunea Europeană. În acest moment nu mai există scuză."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


5649 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  uite cioara nu e cioara (Miercuri, 24 iulie 2019, 18:05)

  marchiza [utilizator]

  Acum cativa ani buni (poate si acum e la fel) profesorii de la medicina faceau meditatii cu cate 10 elevi in acelasi timp pe niste preturi astronomice. La sfarsit lucrau subiecte aproape identice cu cele ce sa dadeau la examen. Tot un fel de spaga....
 • +4 (6 voturi)    
  Romania are mai multi studenti ca Franta (Miercuri, 24 iulie 2019, 18:14)

  mihai2015 [utilizator]

  Cata vreme numarul de studenti la medicina in Romania e mai mare ca in Franta si putin mai mic ca in Germania, tari care au o pupulatie de 3 si respectiv 4 ori mai mare, nu are cum sa nu fie un numar mare de absolventi de medicina care pleaca.
  Cauza plecarii este numarul foarte mare de studenti raportat la populatia Romaniei.
  Salariile medicilor in Romania sint nesustenabile, sint cele mai mari din Europa de Est si sint la nivel Portugalia si Spania.
  Cata vreme termina facultatea un numar foarte mare de studenti nu are cum sa nu se plece afara.
  Cam asta este cauza principala nespusa de nimeni.
  • +2 (4 voturi)    
   ... (Joi, 25 iulie 2019, 6:24)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   @mihai2015..platim pretul afinitatii pentru populism pe care o avem. Si in sanatate si in domeniul locativ (care a ajuns sa aibe preturi enorme din cauza subventiilor imobiliare prin "prima casa") samd.
  • -1 (3 voturi)    
   Va rog mihai2015 (Joi, 25 iulie 2019, 6:57)

   Mirobo [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   Puteți oferi date precise în acest sens? Vis a vis de număr.
   Salariile medicilor care lucrează în spitalele finanțate de stat au crescut întradevăr.Era și timpul încercării stopării exodului asistentelor și medicilor în străinătate.Nu toți medicii care au solicitat și obținut certificatele de conformitate au plecat din țară.
   Nu există o corelare între salarii și indicatori de performanță.
   De asemenea, nu este corect ca medici cu aceeași pregătire dar care lucrează la privat să aibă salarii foarte mici(sub 1000 de euro).Așa cum statul a obligat patronii din construcții să majoreze salariile la un minim de...la fel puteau proceda și cu salariile medicilor din privat. Lista inechităților poate continua cu aproape toți salariații din domeniul bugetar ale căror sarcini cotidiene nu necesitau o salarizare atât de generoasă!
   • 0 (2 voturi)    
    Aveti dreptate (Joi, 25 iulie 2019, 8:18)

    mihai2015 [utilizator] i-a raspuns lui Mirobo

    Aveti dreptate, nu am formulat corect,
    Salarii uriase fara nici o legatura cu munca sint doar la stat la spitale, o discriminare fata de privat si medicii de familie.
    Este greu ca statul sa oblige privatii sa acorde aceeasi salarii pentru ca la privat banii vin de la oamenii care platesc serviciile si nu se pot mari tarifele, la stat banii vin de la buget din datoria statului adica a noastra, adica noi platim acest bani fara sa fim intrebati daca sintem de acord, eu nu as fi si as cere ca banii de la buget sa mearga la privat pentru ca acolo asistentele si medicii chiar muncesc.
 • +4 (4 voturi)    
  K (Miercuri, 24 iulie 2019, 19:16)

  cartofiprajiti [utilizator]

  felicitari celor care ati luat admiterea !!! ...saraci parinti, nu stiu cei asteapta ))))
 • +3 (3 voturi)    
  cateva cifre (Joi, 25 iulie 2019, 7:34)

  Alynna [utilizator]

  Dragi cititori/comentatori ai Hotnews, mai jos va prezint un link care arata grozavia rezidentiatului. Doamna ministru spune ca exista o criza de medici...oare???? au fost scoase la concurs 5400 de locuri in care poti sa faci rezidentiatul si 270 de posturi si 8000 de candidati. Sper ca v-ati prins... deci, daca reusesti sa ai o medie mare, poti sa prinzi asa numitul loc de rezidentiat cu post (adica ramai acolo pana la pensie) dar sunt 270! daca nu, faci rezi 5 ani intr-unul din cele 5400 de locuri asa zise de training... dupa care vezi ce posturi scot la concurs spitalele din tara...si stiti cum e...trebuie sa-ti pui bani deoparte:) ce fac cei 3000 care nu au prins loc de rezidentiat??? casier la supermarket??? deci unde e criza, fratilor??? ca sa nu mai vorbesc de conditiile de rezidentiat, am cazuri in familie, doua domnisoare care au vrut sa ramana, super destepte, au inceput rezi aici, NIMENI nu le arata nimic, nu le lasa sa progreseze, dupa 2 ani au plecat in strainatate pt 1 an ca sa invete cate ceva, ca daca nu, le citez, la sfarsitul rezidentiatului se transforma in serial killers... stiti care sunt specializarile care se iau cu cele mai mici medii la rezi??? , tineti-va bine: chirurgie, neurochirurgie, urgenta, de ce? pt ca cei cu medii mari aleg specialitatile banoase cu sporuri, nu neurochirurgie unde e greu!!! ca sa nu mai vb de dotarile din spitale unde rezidentii sunt pe post de caratori de geanta si contopisti. deci, trageti dvs. concluziile. De ex. la spitalul din Zalau unde, cica, au deficit de 47 de medici , au scos la concurs 10!!! de ce? poate nu au finantare pentru toti sau poate iese cineva cu niscaiva mii de euro...trist de tot!
  linkul promis

  http://www.umfcv.ro/rezidentiat-locuri-posturi
 • 0 (2 voturi)    
  Facultatea de Emigranti. (Joi, 25 iulie 2019, 11:47)

  Marionette [utilizator]

  Ca sa stii ca ai loc de munca dupa facultate ar trebui ca la 100 de medici iesiti pe an la pensie sa vina 100 de medici noi in sistem. Nici nu ma mai obosesc sa ma leg de faptul ca din 20 de milioane in tara mai suntem 10. Ei bine, la 100 de medici iesiti la pensie 500 vin in locul lor. In conditii in care este reala nevoie de 80. Ce fac ceilalti? Un mic procent se "descurca" vanzari, tv, etc. Restul pleaca.
  Deci:
  - inveti de rupi cand esti copil
  -faci 6 ani de facultate in care parintii iti platesc viata
  -somer
  Acum 2 saptamanti mi-am arvunit oamenii sa-mi varuiasca in apartament sa puna niste gresie si faianta in baie (o schimb) si cam atat. Au zis ca imi iau 3000Euro ca sunt glumet si ma simpatizeaza. Si am posibilitatea daca vreau legal sa platesc 6000Euro daca vreau prin firma cu factura. Evident ca n-am optat sa dau lui alde Dragnea bani de BMV dar parca tot ma ardea in palme. Erau frati, au muncit vreo 5 zile, am alta casa, foarte profesionisti, imi place ce-au facut. 2 dintre ei n-au mai dat la scoala din clasa a IX-a dar aveau liceul terminat, fara BAC luat. Casatoriti acum, cu copii, masina, casa. Fiecare venea cu masina lui la munca. De ce-ai invata ca spalatul pe creier sa castigi cat castiga unul de-i curg balele din gura in 5 zile de munca? SI erau relaxati, fara hartogarie, fara responsabilitati!
  Ma lasati cu medicina voastra??? E pentru loseri !
  • +1 (3 voturi)    
   K (Joi, 25 iulie 2019, 12:55)

   cartofiprajiti [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   munciti,munciti ...dupa aia dati toti bani la doctor :) ....e greu sa fii prost !!!!
   • -1 (1 vot)    
    Nu-i chiar asa! (Joi, 25 iulie 2019, 14:24)

    Marionette [utilizator] i-a raspuns lui cartofiprajiti

    Am inteles ca unul dintre frati s-a operat acum 2 ani de apendicita. Si evident, nu era asigurat. A platit vreo 3 milioane asigurarea din urma a devenit asigurat bolnav fiind si peste o saptamana s-a operat gratuit. A zis ca sistemul atunci se curatase relativ de spaga ca n-a vrut nimeni sa-i primeasca spaga s-au purtat bine cu el, s-a operat si odata vazut cu sacii in caruta s-a p*sat pe sistemul de asigurari, pe doctori, pe societate si si-a vazut de ale lui neasigurat, urmand ca la urmatoarea problema serioasa peste 30 ani probabil sa se asigure iar la nevoie.
    Deci doctorii si muncesc, si fara bani.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by