Povestea românului care a donat o ambulanță spitalului din orașul lui: A lucrat 12 ani în străinătate și e supărat că „noi muncim, facem autostrăzi la ei, iar la noi în țară nu suntem în stare”

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 21 iulie 2019, 8:41 Actualitate | Sanatate


Livio Bledea
Foto: Facebook
​"Dacă vă spun ce sistem de sănătate au dincolo... Nu vă vine să credeți. Diferența este ca cerul și pământul. Sunt mici lucruri care ar trebui făcute de autorități și nu se fac. Să se trezească la realitate, mai ales sistemul de sănătate!" Așa își începe povestea Livio Bledea. Are 40 de ani, iar în ultimii 12 a lucrat ca șofer de utilaje, în construcții rutiere, în Italia și în Franța. După 12 ani a decis să se întoarcă în țară, iar săptămâna aceasta a donat o ambulanță spitalului din orașul său, Sighetu Marmației, după ce a observat că spitalul are o singură mașină care transporta atât pacienți, cât și alimente și altele. A fost "semnalul său de alarmă" și și-ar dori ca "oamenii care sunt la putere să ia un exemplu de la simplii oameni".

Livio Bledea spune simplu că "nu e nicio poveste" în spatele donației sale, ci doar "am vrut să fac un act de caritate pentru comunitate, pentru orașul ăsta, pentru că primarul nu se implică, consilierii ar face ceva, dar nu pot, și tot așa".

Spitalul din Sighetu Marmației e "mărișor", dar avea o singură mașina care transporta pacienții între secții, povestește el: "Și am observat că cu mașina aia cărau pacienții, cu aia cărau de mâncare și așa mai departe. Au mașini, dar toate sunt vechi, toate sunt ruginite, toate sunt de casat, cum ar veni."

Livio Bledea și ambulanța pe care a donat-o

Așa s-a gândit "hai să fac și eu un bine, să iau o ambulanță care e echipată cu tărgi, cu scaune cu rotile, cu sistem de ventilație, cu tot ce trebuie! M-am zbătut ca să o iau și am zis că o donez."

Nu vrea să facă public cât a costat donația sa și spune simplu că "cât am dat eu pe ea nu are importanță, am vrut să fac un act bun". Admite că este o sumă mare pentru un om simplu, dar ar fi fost o sumă mică pentru autorități.

Ambulanța donată săptămâna aceasta de Livio Bledea Spitalului Municipal din Sighetu Marmaţiei va fi întrebuinţată pentru a transporta bolnavii de la Unitatea de Primiri Urgențe în diferite secţii medicale, în condițiile în care unitatea medicală funcţionează în sistem pavilionar, potrivit reprezentanților spitalului.


Ambulanța donată de Livio Bledea

Livio Bledea a lucrat 12 ani în Italia și în Franța. În cea mai mare parte a acestei perioade, a fost șofer de utilaje în domeniul construcțiilor rutiere. Acum are 40 de ani și spune că s-a săturat de "dus de colo-colo" și a decis să revină în țară: "După 12 ani m-am reîntors acasă, deși sunt conștient că o să pierd binele pe care l-am avut dincolo, dar nu am încotro. Azi mă duc eu, mâine se duce ăla, poimâine celălalt, și până la urma mai rămân doar bătrânii noștri, care nu mai pot să facă nimic."

Cel mai mult și-ar dori ca "oamenii care sunt la putere în România să ia un exemplu de la simplii oameni. Ăsta este un semnal de alarmă: ar vrea multă lume să se întoarcă acasă, dar se lovesc de niște piedici, lumea nu își închipuie. Vii cu altă mentalitate după 12 ani afară. Statul român, în loc să te ajute să faci ceva, cum te ajută dincolo, îți pune piedici", consideră Livio Bledea.

E supărat că "noi mergem și lucrăm în afară, facem autostrăzi și străzi, și la noi în țară nu suntem în stare".

Crede cu tărie că "Sunt mici lucruri care ar trebui făcute de autorități și nu se fac, ăsta a fost un semnal de alarmă. Să se trezească la realitate, mai ales sistemul de sănătate. Dacă vă spun ce sistem de sănătate au dincolo... Nu vă vine să credeți. În Italia și în Franța. Diferența este ca cerul și pământul."


Ambulanța donată de Livio Bledea

Își amintește cum, în timpul anilor petrecuți "afară", a avut o problemă de sănătate, în urma unui mic accident: "mi-a sărit ceva de la flex în ochi și am ajuns într-un spital din Franța. Și m-a durut ochiul toată noaptea. Spitalul era enorm de mare. Și am vrut să iau un pachet de cafea să dau, cum e la noi. Și un angajat al spitalului mi-a spus, în românește: 'Unde te crezi? În România?' Mi-a povestit că făcuse facultatea la Cluj, de Medicină. Și spunea că l-au învățat la Cluj: 'ia de la pacienți, nu fi prost!' Dar el a spus că el nu face pentru bani, face din pasiune. Dacă m-a scos afară că am venit cu un pachet de cafea... 'Aici nu ești în România!' "

"Din păcate, o singură persoană nu poate schimba mentalitatea unei țări întregi. Poate 50% dintre oameni gândesc cum gândesc eu și 50% nu", este concluzia lui Livio Bledea.


 • Memorandum pentru dotarea cu ambulanțe a comunelor din România, adoptat de Guvern pe 23 mai

Pe 23 mai anul acesta, Guvernul a aprobat un Memorandum privind instituirea schemei de ajutor de minimis pentru Programul "O comună - o ambulanţă". "O măsură pe care o luăm astăzi pentru sprijinirea comunităţilor locale este programul "O comună, o ambulanţă", prin care asigurăm servicii medicale de urgenţă în toate localităţile României. Adoptăm un mecanism de sprijin, prin care medicii de familie vor primi finanţare să achiziţioneze şi să doteze o ambulanţă pentru urgenţe. Este vorba despre o schemă de ajutor de până la 200.000 de euro pentru fiecare beneficiar, banii pot fi folosiţi atât pentru achiziţia şi dotarea ambulanţelor, cât şi pentru cheltuieli de întreţinere, plata salariilor şi pentru dotarea cabinetelor medicale. Programul se va aplica în perioada 2019 - 2020 şi va avea un buget total de 2,5 miliarde lei", declara pe 23 mai premierul Viorica Dăncilă.

PSD a promis, în campania electorală din anul 2016, că va achiziționa 5.000 de ambulanțe pentru satele din România.

Finanţarea se face sub formă de schemă de ajutor de minimis, respectiv granturi, până la maxim 200.000 euro, pentru cheltuielile necesare în vederea asigurării în fiecare localitate, îndeosebi rurală, a cel puţin unei ambulanţe dotate corespunzător.

Schema de ajutor de minimis are caracter multianual şi se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire până în anul 2022, în funcţie de validitatea Regulamentului Comisiei Europene în ceea ce priveşte schemele de minimis. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019-2022.

Sunt eligibile următoarele categorii de cheltuieli:
 • achiziţia de ambulanţe şi dotarea acestora cu echipamentul medical necesar;
 • cheltuielile cu carburanţi şi întreţinerea acestora;
 • cheltuielile de personal (conducător auto şi personal medical);
 • cheltuieli pentru dotarea cabinetelor medicale.
Bugetul estimat pentru întreaga perioadă este de 2,5 miliarde lei, din care 1 mld. lei în anul 2019, sub formă de credite de angajament.

Pot aplica pentru acest program medicii de familie. Numărul estimat al beneficiarilor este de circa 2.800 de medici de familie, respectiv câte un beneficiar pe fiecare comună care nu dispune de ambulanţă.

Măsura privind dotarea localităților cu ambulanțe, în vederea asigurării transportului pacienților în condiții optime la unitățile medicale, este prevăzută în Programul de guvernare 2018-2020.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13648 vizualizari

 • +16 (18 voturi)    
  Acest amestec (Duminică, 21 iulie 2019, 9:05)

  Mironescu Valeriu [anonim]

  de sacrificiu si discretie face ca Romania sa fie frumoasa si sa aiba viitor. Astfel de oameni sunt multi, dar noi nu ii stim tocmai datorita discretiei si smereniei lor. Ei trebuie sa fie modelele noastre in viata!!!
 • +12 (16 voturi)    
  Încă nu l-au amendat? (Duminică, 21 iulie 2019, 9:23)

  fdaniel [utilizator]

  Păi asemenea aroganțe trebuie pedepsite de către borfașii la putere; se obișnuiește boborul votator cu ambulanțe decente și i se suie la cap...
 • +13 (17 voturi)    
  Raed Arafat (Duminică, 21 iulie 2019, 9:34)

  florinos [utilizator]

  Ce face Raed Arafat cu banii ? A coalizat cu Ponta sa-l dea jos pe Boc apoi a dat-o pe politica.
  • -7 (11 voturi)    
   Ciocu mic ! (Duminică, 21 iulie 2019, 10:52)

   democtrates [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   habar nu ai ce a facut acest om in Targu Mures si dupa aceea in toata tara. Daca nu ar fi fost el, acum eram tot in era Ambulantei de stat, care vine dupa 1 ora. Inainte de a acuza niste oameni , mai bine vezi ce au facut.
   • +6 (6 voturi)    
    Acum (Duminică, 21 iulie 2019, 11:48)

    florinos [utilizator] i-a raspuns lui democtrates

    Acum vine BGS-ul daca suni la 112, daca ai lucra in sistem ai afla cum firmele au monopol pe anumite zone si cum poti păți sa vina o ambulanta privata care nu are toate dotările.
 • +12 (14 voturi)    
  Pe vremea lui Dragnea (Duminică, 21 iulie 2019, 10:01)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Ar fi inceput imediat o campanie de discreditare si improscare noroi cu stiri reale dar ingorpate, care poate ar fi fost bine sa fie uitate, exagerate sau false la adresa acestui om, urmate de atacuri la "tradatorii" din diaspora.

  Si totusi exista "speranta" ca nu e timpul pierdut. Ia savedem, PSD isi va relua vechile obiceiuri?

  Este fantastic cum Trompeta "Sanatatii" tipa mereu sa ne asigure ca nu e vina ei cand apar probleme si ca "analizeaza", "porneste investigatii" sau "vede ce e de facut", dar la astfel de gesturi nu iese in fata cu un "Multumesc".

  Respect domnului Bledea !
 • +16 (16 voturi)    
  frumos gest, dar.. (Duminică, 21 iulie 2019, 10:07)

  carmen_i [utilizator]

  pe termen lung nu asta este solutia. Nu poti sa stai si sa faci diverse lucruri in locul guvernului, pe banii tai, in timp ce statul exista doar ca sa te fure.

  Daca taiem pensiile speciale, vor fi bani pentru 1000 de ambulante noi. Daca dam afara managerii si sefii de sectie corupti din sistemul sanitar, vor fi fonduri pentru 15 spitale noi.

  Pe scurt: trebuie lichidata coruptia care sufoca toate institutiile publice. Si o sa vedeti atunci ca - minune- vor ajunge banii si pentru scoli, si pentru spitale, si pentru autostrazi.
  • -4 (14 voturi)    
   Bugetul Romaniei NU este Transparent (Duminică, 21 iulie 2019, 11:21)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   Pentru Romani !
   Din 1990 - ytd CHIAR cu complicitatea USR nu se prezinta Public Miscarea Fluxurilor Financiare ( aka Deturnarile Bugetare) in schema simpla: Veniruri vs Cheltuieli

   Pana Cand Romanii NU vor avea acces la asa ceva Politicienii vor umbla LEGAL la Borcanul cu Miere !
   • +3 (9 voturi)    
    Ai dreptate (Duminică, 21 iulie 2019, 12:14)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Din 1990 de cand e USR in senat si parlament, nu? Ai naibii complici...

    Ajuta-ne, te rog sa raspandesti adevarul asta !
   • +3 (9 voturi)    
    Al dracului in 1990 era USR? (Duminică, 21 iulie 2019, 12:38)

    democtrates [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    domnule de unde scrii ? dintr-un azil de alienati mintali? Chiar toti idiotii pot sa scrie pe acest site ?
    • -4 (6 voturi)    
     “clasa politica” din 1990 -ytd (Duminică, 21 iulie 2019, 13:55)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui democtrates

     Pentru stiinta ta : ytd = year to date, usere are un Nasui la Comisia Buget Finante, insa NIMIC a facut ca Bugetul Romaniei sa fie Transparent ; tu ai habar ce este deficit ? Excedent ? Ei bine sunt convins ca habar NU ai deoarece Parlamentarii isi construiesc Discursul Public cu astfel de cuvinte FARA sustinere ! Le amesteca la bulion !
     Romanii NU stiu cum functioneaza Bugetul De Stat, iar usere Participa prin NON Combat la asa ceva ! Cauta referinte pe siteul Parlamentulului privind Initiative Legislative privind Transparenta Bugetului de Stat ! NADA ! De la Ciuma Roshie NU pot avea pretentii ! De la usere care i am votat, am pretentii a!
     • +1 (5 voturi)    
      Adica? (Duminică, 21 iulie 2019, 14:38)

      imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      Si ce ai vrea sa faca USR care sunt in minoritate ca sa faca mai transparent bugetul?

      Sa fure documente de la MF si sa le dea pe net sau ce? Tu stii de ce nu a avut succes guvernul Ciolos? Pentru ca, ghici cine a avut majoritate.

      Inainte sa inveti pe altii de deficit si excedent, vezi care-s jocurile cand altii au majroitate si orice proiect depus pe tine e fie respins, fie nici nu ajunge pe ordinea de zi.
      • 0 (6 voturi)    
       Inainte (Duminică, 21 iulie 2019, 15:25)

       un domn [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

       Citeste EXACT ce am Scris
       Initiative Legislative legate de Bugetul De Stat = ZERO
       Chiar Respinse daca erau se tragea un semnal de alarma !
   • +1 (1 vot)    
    Comment sters de user (Luni, 22 iulie 2019, 10:53)

    complet_retard [anonim] i-a raspuns lui un domn

 • +8 (10 voturi)    
  Parlamentul Romaniei Are Nevoie De Oameni (Duminică, 21 iulie 2019, 10:09)

  un domn [utilizator]

  Ca Acest Domn !
  Incepand cu Ald£ apoi P$D, pemepe, penel£ si usere avem o Fetida Adunare in Parlament!

  Parlamentul TREBUIE depolitizat !
  • +3 (5 voturi)    
   De departe (Duminică, 21 iulie 2019, 12:41)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   De departe cel mai excepțional comentariu, nu numai la acest topic dar, cred, în istoria recentă:
   Depolitizarea Parlamentului !!! Wow, și noi credeam că Iliescu cu “democrația originală” e campion.
   Și sunt și upvoturi...
   Nu știu dacă vă dați seama că Parlamentul ESTE o organizație 100% politică și Depolitizare = desființare.
   • +1 (5 voturi)    
    Senatul In Imperiul Roman (Duminică, 21 iulie 2019, 13:49)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

    Era Dominat de Stanga ? De Dreapta ? Sau era format din Oameni?
  • +4 (4 voturi)    
   Vorbesti despre o aberatie ! (Duminică, 21 iulie 2019, 12:41)

   democtrates [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Parlamentul nu poate fi depolizitat, parlamentul in intregimea ei, reprezinta persoanele alese din fiecare partid in mod democratic(asa ar trebui sa fie) la alegerile parlamentare. Deci parlamentul nu poate fi depolitizat.
 • +12 (12 voturi)    
  Bravo Omule (Duminică, 21 iulie 2019, 10:32)

  2304 [utilizator]

  Mai exista astfel de oameni. Inca nu e pierdita speranta!
 • +6 (10 voturi)    
  Oameni buni ! (Duminică, 21 iulie 2019, 10:58)

  democtrates [utilizator]

  Pana nu dispar aceste partide cu comunisti vechi sau noi, gen PSD, PNL,ALDE si UDMR, pana nu vin tinerii cu scoli facute la Universitati de prestigiu, nu ne va fi bine. In Chile dupa caderea lui Pinochet(dictator comunist) , guvernul a fost efectiv compus din tineri, cu studii in SUA si Marea Britanie. Ei au reusit sa faca din Chile un stat democratic recunoscut de toata lumea, inclusiv prin masurile luate pentru contracararea efectelor cutremurelor(fiind o tara expusa cutremurelor). Cautati pe google si veti vedea ce au reusit acest tineri.
  • +1 (5 voturi)    
   Esti in eroare, Pinochet nu a fost comunist (Duminică, 21 iulie 2019, 19:51)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui democtrates

   Din contra, motivul loviturii de stat a fost tocmai inlaturarea marxistului Allende care castigase alegerile.
 • +6 (6 voturi)    
  Omul asta a inteles.. (Duminică, 21 iulie 2019, 11:50)

  justin puscasu [utilizator]

  vorba lui Gandhi: "If you want a change, you must be that change".
  Respect!
 • +6 (6 voturi)    
  Bravo lui ! (Duminică, 21 iulie 2019, 12:49)

  Ochiana [utilizator]

  A muncit din greu pentru banii aia...
 • +2 (2 voturi)    
  Bravo ! (Duminică, 21 iulie 2019, 16:59)

  radu222 [utilizator]

  Felicitari Dle Livio Bledea. Dar asta nu-i destul. Trebuie sa dispara aceasta banda de hoti care ne conduc. Vedeti ca acum pensile si salariile la bugetari se platesc din imprumuturi cu scadenta la 10-20-30 de ani. Deci viitorul copiilor si nepotilor nostri este asigurat !!!

  Situatia ar fi fost alta daca romanii ieseau la vot macar 65-70%. Vedeti ca investitorii care si-au anuntat acum 3 ani intentia de a veni in Romania, n-au mai venit. Infrastructura e la pamant, sanatatea, invatamantul, la fel. Banii de la UE nu-i luam ca nu se pot fura.

  Asa ca, covingeti-va apropiatii sa mearga la vot si sa voteze cu cei care a nu-s corupti, cum ar fi USR-Plus.

  Iata ce zicea cineva despre rasplata inertiei noastre. "Când vei constata că, în scopul de a produce, trebuie să obţii aprobarea de la acei care nu produc nimic, când vei observa cum banii se scurg spre cei care nu activează în bunuri, ci în favoruri, când vei înţelege că o mulțime de oameni se îmbogățesc prin luare de mită şi influența lor e mai eficace decât munca ta, că legile nu te protejează pe tine contra lor, ci dimpotrivă , ei sunt cei care sunt protejaţi împotriva ta, când vei descoperi că este răsplătită corupția, iar onestitatea devine un sacrificiu de sine, atunci vei putea spune fără teama de a greşi, că soarta societăţii în care trăieşti, este condamnată ." Ayn Rand, scris la 1950.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by