Medic ortoped din Cluj, prins în flagrant când lua 700 de euro mită de la un pacient

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 18 iulie 2019, 16:18 Actualitate | Sanatate


Mita
Foto: pixabay.com
Florin Mihai Răcășan, un cunoscut medic ortoped din Cluj, a fost reținut în urmă cu câteva zile și este anchetat de procurori după ce a fost prins în flagrant când lua 700 de euro mită de la un pacient, scrie ZiardeCluj. Medicul ortoped se află acum în arest la domiciliu și este cercetat pentru luare de mită.

"În baza art.218 şi 220. C.pr.pen. admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, şi în consecinţă : Dispune luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, prev. de art.202 alin.4 lit.d C.pr.pen. faţă de inculpatul : - R. F. M., - pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 15.07.2019 şi până la data de 13.08.2019 inclusiv. În temeiul art.221 alin.1 C.pr.pen. constată că inculpatul locuieşte în şi impune inculpatului obligaţia de a nu părăsi imobilul situat la adresa de mai sus, fără permisiunea organului judiciar. În baza art.221 alin.2 C.pr.pen., pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are următoarele obligaţii : a) să se prezinte în faţa organului judiciar ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu D. N., D. R. şi D. R.-C. În temeiul art.2 alin.4 C.pr.pen. atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Face aplicarea art.221 alin.8 C.pr.pen. Potrivit art.275 alin.3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare cu procurorul şi inculpatul", se arată în soluția dată de Tribunalul Cluj și rămasa definitivă astazi, la Curtea de Apel Cluj.


 • Managerul spitalului: "Flagrantul a avut loc în spital"

Managerul Spitalului de recuperare din Cluj, Sanda Patrichi, a declarat, pentru ZiardeCluj, că evenimentele s-au întâmplat în interiorul spitalului și că ea nu știa dinainte de "obiceiurile bănoase" ale medicului Răcășan Florin Mihai.

"Nu am știut nimic despre toate acestea. Flagrantul prin care l-au prins a avut loc în spital. Așa am aflat și eu de mita respectivă. Doresc să precizez că poziția Spitalului de Recuperare Cluj este una de toleranță zero față de astfel de medici și astfel de practici", a declarat Sanda Patrichi.


 • Sorina Pintea trimite în spitale pacienți sub acoperire pentru identificarea angajaților care iau mită

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, intenționează să trimită în spitale pacienți "sub acoperire" pentru a identifica angajații care condiționează actul medical de mită. Acesta este unul dintre pașii unei strategii anti-corupție mai ample, gândite de Ministerul Sănătății, declara luni Sorina Pintea pentru HotNews.ro. "Eu cred că sunt și medici cinstiți, dar știm cu toții că lucrurile pe această parte sunt încă nerezolvate. Sunt spitale în această țară unde medicii spun: 'Nu este nevoie, mulțumim.' Eu cred că nu merită acești oameni, pentru câțiva care fac asta, să fie murdăriți", a explicat ministrul Sănătății, pentru HotNews.ro.

O zi mai târziu, Sorina Pintea a anunțat că primii "pacienți sub acoperire" au fost deja trimiși în spitale acum 3 săptămâni, iar aceste acțiuni sunt parte a unei strategii anticorupţie pe care Ministerul Sănătăţii urmează să o aplice până în anul 2020.

Ministerul Sănătății a elaborat și va pune în aplicare o strategie anti-corupție, un proiect-pilot fiind deja aplicat la Spitalul Fundeni din București. Angajații acestui spital au semnat, în această primăvară, la solicitarea conducerii unității sanitare, "declarații anti-mită", în care își iau angajamentul să nu ceară sau primească bani de la pacienți. De asemenea, pe pereții spitalului au fost lipite afișe prin care pacienții sunt informați că angajații acestui spital nu primesc "plic".

Sorina Pintea

"Avem de pus în aplicare o strategie anti-corupție și am pus în aplicare un proiect-pilot la Spitalul Fundeni. În acest moment, pregătim niște indicatori să ne ajute să cuantificăm ceea ce facem. Unul dintre obiectivele strategiei este folosirea acestei sintagme de "pacient sub acoperire" care să meargă, în funcție de gradul de satisfacție al pacientului de la un anumit spital, să verifice dacă cele sesizate de pacienți sunt mai mult sau mai puțin reale. Avem acel chestionar de feedback pe care îl analizăm, iar dacă vedem că scade gradul de satisfacție și crește numărul pacienților care spun că li s-a cerut șpagă, trimitem acești 'pacienți sub acoperire'", a explicat luni ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pentru HotNews.ro.

Sorina Pintea mai spune că, cu toate că unii pacienți cărora li se cere șpagă în spitale i se adresează chiar ei pentru a se plânge de cele întâmplate, "ei spun că nu vor să sesizăm organele de anchetă, ceea ce mi se pare ciudat".

"Eu cred că sunt și medici cinstiți, dar știm cu toții că lucrurile sunt încă nerezolvate. Nu cere medicul, ci merge asistenta la pacient și spune: acesta este tariful. Sunt spitale în această țară unde medicii spun: 'Nu este nevoie, mulțumim.' Eu cred că nu merită acești oameni, pentru câțiva care fac asta, să fie murdăriți", a adăugat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a mai subliniat că "Medicii spun că ministrul are ceva cu ei. Ministrul nu are nimic cu ei, are grijă de pacienți, pentru că despre asta vorbim, până la urmă. Până la urmă, trebuie să ne asumăm cu toții niște lucruri. Haideți să ne facem treaba!"


 • Inițiativa Sorinei Pintea, primită cu ostilitate de unii medici și de sindicate

Inițiativa ministrului Sănătății de a trimite "pacienți sub acoperire" pentru a indentifica angajații din spitale care iau șpagă a fost întâmpinată cu ostilitate de unii dintre medici: cu toate că, pe de o parte, medicii susțin că nu condiționează actul medical de plic, iar cei care fac acest lucru ar fi foarte puțini - un procent nesemnificativ, susțin ei - chiar și o parte dintre acei medici care se declară onești și nu primesc mită critică inițiativa Ministerului Sănătății, pe grupurile profesionale de pe rețelele de socializare. Medicii o acuză atât pe Sorina Pintea, cât și presa, că "duc o campanie împotriva lor".

La rândul lor, sindicatele din sănătate susțin că intenția ministrului Sănătății de a trimite în spitale "pacienți sub acoperire" pentru identificarea medicilor care condiționează actul medical de mită este "ilegală". La începutul acestui an, Sorina Pintea a cerut sprijinul sindicatelor din domeniu pentru a găsi împreună soluții pentru combaterea fenomenului mitei din spitale, însă sindicatele au refuzat, motivând că "nu au competențe legale de control și sancțiune în privința plăților informale sau a condiționării actului medical".

În comunicatul dat publicității de Solidaritatea Sanitară, una dintre cele mai mari federații sindicale din sistemul sanitar, nu apare însă nicio referire la faptul că și condiționarea actului medical de primirea de mită este ilegală. În schimb, sindicaliștii afirmă că "Medicii sunt veșnic terorizați (...) Ministerul Sănătății a demarat o campanie împotriva personalului medical, utilizând ca laitmotiv corupția acestuia".


 • Sorina Pintea a cerut sprijinul sindicatelor pentru a găsi împreună o soluție pentru combaterea "plicului", dar a fost refuzată pe motiv că sindicatele "nu au competențe"

Fenomenul şpăgii în spitalele din România este unul de mare amploare, afirma, pe data de 8 ianuarie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, adăugând că intenționează să pună la punct, împreună cu federaţiile sindicale din sănătate, un plan de măsuri pentru a limita obiceiul de a se oferi bani în plic în spitalele românești.

"Astăzi, la această discuţie pe care am avut-o cu cele două federaţii am deschis şi această problemă (şpaga în spitale - n.red.). Concluzia a fost că împreună vom lua nişte decizii, poate chiar conştientizate într-un plan de măsuri astfel încât să limităm foarte mult acest fenomen care din păcate nu este eradicat şi (...) este încă de mare amploare. În permanenţă, mesajele care îmi vin scot în evidenţă acest aspect", declara Sorina Pintea, pe 8 ianuarie.

Sorina Pintea a adăugat atunci că a discutat cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi au stabilit că vor încerca să întărească rolul sindicatului, pentru ca acesta să poată lua decizii în rezolvarea unor probleme care ţin de organizarea muncii salariaţilor din spitale.

Pacient

O zi mai târziu, pe 9 ianuarie, sindicatele din sănătate anunțau că nu au "competențe legale de control și sancțiune în privința plăților informale sau a condiționării actului medical" și că "din strategia de acțiune pentru descurajarea plăților informale trebuie să facă parte asigurarea resurselor necesare pentru tratamentul pacienților".

"Ministerul Sănătății, înainte de a descrie plățile informale ca fiind un fenomen național, este obligat să desfășoare un studiu temeinic pentru identificarea amplorii problemei (și a soluțiilor posibile)", afirmau, la acea vreme, reprezentanții Solidaritatea Sanitară.

Reprezentanții Solidaritatea Sanitară mai spuneau atunci că "aducerea în discuție a problemei plăților informale în momentul negocierilor pe tema perturbărilor pe care le-a introdus OUG nr. 114/2018 în sistemul de salarizare are ca singur scop încercarea de a abate atenția de la problemele salariale cu care se confruntă salariații din sănătate".

Reamintim că angajații din sistemul sanitar au beneficiat de creșteri substanțiale de salarii anul trecut, odată cu venirea Sorinei Pintea în funcția de ministru al Sănătății. Salariile angajaților din sistem - medici, asistente și infirmiere - s-au dublat sau chiar s-au triplat, în unele cazuri.


 • Șpaga din spitale - cea mai importantă problemă a sistemului sanitar, în percepția publicului

Șpaga din spitale, infecțiile intraspitalicești și investițiile insuficiente reprezintă principalele 3 probleme la care românii se gândesc atunci când este vorba despre sistemul sanitar, arată un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale în februarie anul acesta.

Principalele probleme ale sistemului sanitar din România, în viziunea participanților la sondaj, sunt: șpaga din spitale (24%), infecțiile intraspitalicești și diversele epidemii (20,1%), investițiile insuficiente în sănătate (12,8%), lipsa personalului calificat (11,5%), lipsa dotărilor medicale (11,1%), slaba organizare a instituțiilor medicale (7,5%), lipsa prevenției (6,5%), administrarea de vitamina D sugarilor (1,2%), altceva (2%), nu știu/nu răspund (3,3%).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22365 vizualizari

 • +16 (30 voturi)    
  ... (Joi, 18 iulie 2019, 16:28)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  doar la Cluj se putea face un asa flagrant, in Bucuresti ies batuti politistii din spitale daca incearca asa ceva.
  • +23 (33 voturi)    
   Spaga Cronica... (Joi, 18 iulie 2019, 16:44)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   La Cluj cre' ca nu poti sa treci nici strada, ca trebuie sa dai spaga...
   Despre nentu' Lucan ce se mai stie...
   • +2 (12 voturi)    
    Colaborează cu Oprescu. (Joi, 18 iulie 2019, 19:28)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    Își comunică „mercurialul”.
   • -4 (18 voturi)    
    @marta milogu (Joi, 18 iulie 2019, 20:21)

    XtrO [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    Daca tot te bagi aiurea in seama, macar documenteaza-te, poate nu mai bati campii cu atata veselie. Hai sa-ti zic eu: Lucan e un mitic 'dă Bucale' aciuat pe la Cluj. Deci, pare ca de fapt e nen'tu. Si be): nu stiu ce strada ai trecut tu la Cluj si ai dat spaga. Spaga, din npacate, e sport national la romani iar Clujul e municipiul care are si el falitii lui. Dar, daca analizezi faptele, ai sa te convingi ca spaga la Cluj e mult mai mica decat in alte zone ale tarii. Cum ziceam, inainte sa 'dai din gura pe forumuri', macar documenteaza-te, sa nu te faci iar de kko.
    • +12 (14 voturi)    
     Lucan nu e scotian adevarat? (Vineri, 19 iulie 2019, 2:20)

     Vladf555 [utilizator] i-a raspuns lui XtrO

     Se baga aiurea in seama sa faca misto de clujenii care nu stiu de gluma.
     Cred ca daca eram pacient in Cluj si trebuia sa dau spaga, ma durea fix in pix ca strabunica verisorului lui Lucan nu e de fapt din Cluj, pentru ca e irelevant, infractiunea s-a produs in Cluj, tolerata de colegii lui clujeni, cu impact asupra pacientilor clujeni.
    • +8 (16 voturi)    
     Inseamna ca. (Vineri, 19 iulie 2019, 5:53)

     iomvvd [utilizator] i-a raspuns lui XtrO

     Dupa logica ta, faptul ca, Cluj Napoca este un oras corupt se datoreaza tot Bucurestiului si bucurestenilor. Nu cred ca o scapati never de frustrarea si complexul care il aveti fata de Bucuresti.
    • +6 (6 voturi)    
     @Vladf555 & @iomvvd (Vineri, 19 iulie 2019, 12:18)

     XtrO [utilizator] i-a raspuns lui XtrO

     Nu stiu ce ati intekes din postarea mea. Era pur si simplu un raspuns la 'intrebarea' lui Martha Logu: 'La Cluj cre' ca nu poti sa treci nici strada, ca trebuie sa dai spaga...Despre nentu' Lucan ce se mai stie...". Daca pricepeti ceva, respectabilul care a postat asta avea o problema cu Clujul si cu medicul spagar, asa ca am incercat sa-l lamuresc ce si cum. Si be): n-am nicio problema nici cu Bucurestiu, nici cu Londra nici cu Karaci sau Budapesta. Atata vreme cat isi vad de treaba lor si nu fac afirmatii denigratoare despre altii, la gramada. Ca vad ca reciproca va deranjeaza si pe voi. Clar?
     • +6 (6 voturi)    
      Totul a plecat. (Vineri, 19 iulie 2019, 16:50)

      iomvvd [utilizator] i-a raspuns lui XtrO

      Uite ca sa vezi cum sta treaba, cum ziceam mai sus de frustrarea si complexul fata de Bucuresti.

      Primul post la acest articol a fost scris de Dr. Mythnick si aproape ca nu prea conteaza care e subiectul, el prin gradul lui de inteligenta clar trebuie sa se lege de Bucuresti printr o comparatie. Setarea lui si scopul pe acest forum si nu numai probabil e sa se compare cu Bucurestiul. Mai departe tot ce se intampla acolo negativ se datoreaza evident Bucurestiului si bucurestenilor. Va dati seama in ce stadiu de frustrare traieste respectivul??? Problema e ca sunt foarte multi de prin zona aia care gandesc astfel, iar si mai grav e ca astia sunt indivizi cu studii medii sau mai sus.
    • -5 (5 voturi)    
     Comment sters de user (Vineri, 19 iulie 2019, 13:13)

     complet_retard [anonim] i-a raspuns lui XtrO

    • +2 (4 voturi)    
     Incorect (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 11:35)

     Anarb [utilizator] i-a raspuns lui XtrO

     Luncan e din Botosani si a cunoscut consacrarea la Cluj, unde a devenit profesor la universitate si cetatean de onoare al Clujului. Din pacate orasul l-a asimilat si din alt punct de vedere si l-a corupt iremediabil.
     Asa ca nu mai da vina degeaba pe Buc.
     • 0 (0 voturi)    
      @Anarb (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 20:17)

      XtrO [utilizator] i-a raspuns lui Anarb

      Mai, dar de unde le scoateti astea? "Din pacate orasul l-a asimilat si din alt punct de vedere si l-a corupt iremediabil". De cand un oras corupe cetatenii cinstiti? Coruptibili sunt indivizii iar corupatorii tin de un anume sistem care favorizeaza acest fapt. Sa recunoastem, sistemul medical romanesc e unul din principalle sectoare care favorizeaza coruptia. E o tampenie sa zici ca doar in Cluj se intampla asta. Sarmanul Lucan, cand era prin satul ala din Botosani era un cetatean exemplar, cum a venit la Cluj, hop! l-a si corupt orasul!
      Place sau nu unora, dar in materie medicala e totusi o somitate in specialziarea sa, de aceea a si dvenit profesor universitar si chiar cetatean de onoare al Clujului.
      Asa ca nu mai da vina degeaba pe Cluj.
  • +11 (29 voturi)    
   nooo, sunt spagari si la cluj? (Joi, 18 iulie 2019, 16:44)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   la cluj nu e miezul? cum de au gasit spagari?
  • +3 (5 voturi)    
   Negare cronica (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 9:20)

   Anges [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Clujul are unul dintre cele mai mare nivele de coruptie din tara pentru ca se invart multi bani. Cea mai buna dovada e ca atat fostul primar cat si viceprimarul din timpul lui Boc (de la UDMR) au fost trimisi la inchisoare pentru coruptie.
   Nu stiu cate orase din tara au mai reusit “performanta” asta. Cata vreme se sta in negare si se arunca fumigene spre alte orase sau plaiuri “miticesti” nu se va schimba nimic si tot clujenii vor avea de suferit.
 • +8 (22 voturi)    
  Ete scîrț. La Brașov, un caz asemănător, unul (Joi, 18 iulie 2019, 16:35)

  prec [utilizator]

  Nica Dan, a scăpat fain-frumos. Tot ortoped. Era și membru penele (aripa pedelistă).
  • 0 (0 voturi)    
   Nu e doar asta (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 11:47)

   ids [utilizator] i-a raspuns lui prec

   La Cluj avem pruncucidere, la Cluj avem scandal cu diplome false, de la Cluj avem cei 4 traficanti cu 10 kg de droguri pt Neversea (oare la ce alt festival au invatat meserie), la Cluj avem nuntile de tigani la cort in mijlocul Manasturului...Parca n-am auzit de astea la Brasov. Desi sint amandoua din Ardeal parca e o diferenta de nivel de civilizatie.
 • +11 (15 voturi)    
  interzis (Joi, 18 iulie 2019, 17:01)

  unins [utilizator]

  sa mai practice medicina. Numai asa se va dezradacina aceasta practica rusinoasa!
  • +5 (7 voturi)    
   Ba prăpăditul de Nica Dan mai practică. (Joi, 18 iulie 2019, 18:20)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui unins

   Deși nu ar trebui. Și ăla va mai profesa deoarece noi nu avem legi.
 • +2 (16 voturi)    
  Iar coruptie la Cluj !!!! (Joi, 18 iulie 2019, 21:03)

  iomvvd [utilizator]

  Da, se pare ca asta e un nou caz de coruptie evidenta la Cluj. Clujul cel mai corupt oras din Romania raportat la dimensiunea orasului si nr. de locuitori.
  Avem un nou titlu. Cluj Napoca cel mai corupt oras din Romania!!!
 • +2 (4 voturi)    
  ala nu e medic (Vineri, 19 iulie 2019, 5:15)

  Coco Whistle [utilizator]

  de ce nu se privatizeaza acesti indivizi?
  • +2 (4 voturi)    
   Chirie scumpa, angajati platiti, utilitati, (Vineri, 19 iulie 2019, 8:51)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   contabil, birotica, inspectii, TAXE! De-aia stau la stat si fac bani mai multi ca banca...
  • +2 (4 voturi)    
   Pentru ca daca practici in privat (Vineri, 19 iulie 2019, 9:58)

   fat.cat [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   trebuie sa declari absolut tot ce produci si sa platesti taxe. Acesti bani sunt tax-free. Nu e niciun secret. Cum crezi ca se face averea in RO? De ce crezi ca nu pleaca toti in privat sau in strainatate? Aici se castiga mai bine la stat+din spagi decat in vest.
 • +11 (11 voturi)    
  Mda (Vineri, 19 iulie 2019, 7:35)

  TheFaime [utilizator]

  Dna Patrichi, daca sunteti invitata sa jurati cu mana pe Biblie ca nu stiati de astfel de obiceiuri banoase din spital, tot cu DA raspundeti? In rest, sa fim seriosi, medicii din cluj fac mai multi bani decat Banca Transilvania...au astia o cifra de afaceri :))
 • +2 (4 voturi)    
  E tare (Vineri, 19 iulie 2019, 9:30)

  tddrg [utilizator]

  Nu-mi plac PSD-istii de nici un fel...
  Dar daca d-na Pintea îi dezvață pe medici de năravul ăsta (deși nu cred asta, pentru vă obiceiul de a lua șpagă le-a intrat în ADN), voi face o călătorie pe jos până la Anchorage, pentru a sarbatori neverosimila transformare...
 • +1 (3 voturi)    
  spaga in sistemul de sanatate (Vineri, 19 iulie 2019, 10:44)

  alicexx [utilizator]

  Sistemul de sanatate din Romania : servicii medicale de proasta calitate si conditionate uneori de spaga , salarii uriase pentru personalul medical ,dezinteres si multa aroganta din partea personalului medical , etc. O afacere foarte profitabila pentru cei ce lucreaza in sanatate : salarii uriase , spaga , in acelasi timp lucreaza si la stat si la privat , servicii medicale de foarte proasta calitate atat la stat cat si la privat ......
 • +6 (6 voturi)    
  Oricum. (Vineri, 19 iulie 2019, 16:51)

  iomvvd [utilizator]

  E clar Cluj Napoca este un oras corupt !!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by