O echipă de cercetători din Statele Unite a reuşit să elimine pe termen lung virusul HIV, cel care declanşează SIDA, la şoareci infectaţi, scrie Agerpres, citând AFP. Perspectiva unei eventuale aplicări la om rămâne însă foarte îndepărtată. "Este un prim pas important către un drum mult prea lung pentru eradicarea virusului", spun cercetătorii.

Infectie HIV/SIDAFoto: Agerpres

Autorii studiului (Prasanta K. Dash, Rafal Kaminski şi Ramona Bella), care lucrează la Universitatea din Nebraska şi la Temple University din Philadelphia, au combinat două tehnologii avansate pentru a încerca eradicarea virusului la şoarecii de laborator.

Scopul cercetătorilor este de a lupta împotriva reapariţiei infecţiei cu HIV, întrucât în terapiile actuale, care folosesc medicamente antiretrovirale, virusul rămâne în organism în formă latentă şi se reactivează dacă tratamentul este întrerupt, ceea ce face necesar urmarea acestuia pe toată perioada vieţii.

Cercetătorii au recurs într-o primă fază la o formă de tratament antiretroviral cu eliberare lentă şi cu acţiune prelungită, procedură cunoscută sub denumirea LASER ART (long-action slow-effective release antiviral therapy), iar în a doua etapă, la tehnica CRISPR de editare genetică.

Tratamentul LASER ART a fost administrat timp de mai multe săptămâni într-un mod personalizat pentru a încerca reducerea la minimum a multiplicării virusului în părţi ale organismului considerate drept ''rezervoare'' pentru HIV, adică ţesuturi unde în mod normal rămâne latent cum ar fi măduva spinării sau splina.

Apoi, pentru a extrage ultimele urme de HIV, cercetătorii au utilizat CRISPR-Cas9, un instrument de editare genetică (supranumit ''foarfeca genetică'') care permite excizarea şi înlocuirea părţilor nedorite ale genomului.

Această combinaţie a permis eliminarea virusului la mai mult de o treime dintre şoarecii care au primit acest dublu tratament, potrivit concluziilor publicate de cei trei cercetători.

Potrivit rezumatului studiului, publicat săptămâna aceasta în revista Nature, aceste rezultate ''sunt o demonstraţie a caracterului realizabil al eliminării permanente a virusului''.

Perspectiva unei eventuale aplicări la pacienţii umani este încă foarte îndepărtată. "Este un prim pas important către un drum mult prea lung pentru eradicarea virusului", au conchis autorii.