Primarul comunei Vornicei, din județul Botoșani, a murit joi după-amiază, la scurt timp după ce a ieșit din Spitalul din Săveni, unde nu există linie de gardă. Primarul orașului Săveni este revoltat și cere demisia managerului Spitalului Județean, în subordinea căruia se află unitatea din Săveni, transmite Mediafax.

Spitalul Orasenesc din SaveniFoto: Google Street View

Primarul comunei Vornicei, Toader Leampăr, a murit, joi după-amiaza, după ce a suferit un stop cardiorespirator, în timp ce pleca de la Spitalul din Săveni, unde a ajuns după ce i s-a făcut rău.

Pentru că în spital nu se afla niciun medic, primarul a fost consultat de o asistentă, spun localnicii din Săveni.

„I-au luat o glicemie și i s-a făcut un EKG. La un moment dat, bărbatul a plecat, însă a căzut pe scări și și-a pierdut cunoștința. În spital erau două asistente și o infirmieră. Au sunat la ambulanță și a venit salvarea. L-au resucitat aproximativ 50 de minute, dar a fost în zadar” a povestit Elvira Sologon, fostă angajată a Spitalului din Săveni timp de 40 de ani.

Localnicii sunt revoltați de cele întâmplate și spun că, de când s-a închis camera de garda, foarte mulți pacienți au fost nevoiți să caute ajutor în altă parte.

„Este revoltător ce se întâmplă. Niciodată spitalul nu a fost într-o situație atât de proastă ca acum. (…) Sunt doar doi medici care asigură asistența medicală: un medic internist care vine numai trei zile pe săptămână, luni, miercuri și vineri, și un medic pediatru care a intrat în concediu. Își bat joc de oameni, au venit, de când s-a închis camera de gardă, mulți oameni și au găsit ușile închise la spital, au fost și oameni cu copii cu piciorul rupt și au fost nevoiți să plece în altă parte”, a mai spus Elvira Sologon.

Și primarul orașului Săveni, Relu Tîrzioru, este revoltat de modul în care conducerea Spitalului Județean Botoșani, în subordinea căruia se află Spitalul din Săveni, a gestionat asigurarea liniei de gardă a instituției și cere demisia managerului.

„Eu cred că se impune în primul rând demisia managerului și cei responsabili să plătească pentru pierderea unei vieți omenești. Având în vedere faptul că și eu sunt primar, mie mi-ar plăcea să cred că nu viața unui primar a fost importantă, ci viața unui om a fost importantă. Secția este închisă de câteva zile, de când un medic, care asigura peste puterile omenești linia de gardă, și-a luat concediu pentru că așa este firesc", a declarat pentru Mediafax primarul orașului Săveni, Relu Tîrzioru.

Acesta a mai spus că Spitalul din Săveni a fost propus pentru închidere, dar că, având în vedere distanța mare până la altă unitate medicală, s-a luptat pentru menținerea acestuia.

„Spitalul s-a aflat pe lista de închidere, eu am făcut eforturi deosebite și am solicitat menținerea acestuia pentru că am luat în considerare infrastructura de pe malul Prutului și distanța până la Botoșani, până la primul spital de urgență, care este foarte mare, infrastructura este precară, timpii de reacție sunt foarte mari”, a precizat edilul.

Camera de gardă de la Spitalul Orășenesc din Săveni a fost închisă începând cu data de 26 iunie și va fi redeschisă, conform unui anunț postat pe ușa spitalului, în 10 iulie.