​DOCUMENT EXCLUSIV Aproape 100 de parlamentari din toate partidele propun legalizarea canabisului în scop medicinal. Cum a luptat fiica unei femei răpuse de cancer pentru ca pacienții în fază terminală să aibă acces la calmante

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 3 iulie 2019, 20:34 Actualitate | Sanatate


Alexandra Ana Carstea, initiatoarea legalizarii canabisului medicinal in Romania
Foto: Hotnews
 documente
(03 Iul 2019) RTF, 153KB
​Pacienții cu boli cronice terminale din România ar putea avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție de la medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei). Un proiect de lege în acest sens a fost depus astăzi la Parlament. Proiectul poartă numele "Victoria", o femeie răpusă de cancer la începutul acestui an. În amintirea mamei sale, Alexandra, fiica Victoriei, a luptat pentru ca alți pacienți cu boli terminale să aibă acces la calmante pe bază de canabis: Alexandra a adunat 20.000 de semnături pentru legalizarea canabisului medicinal și a convins aproape 100 de parlamentari să semneze proiectul de lege.


Info pe scurt:

 • Pacienții cu boli cronice terminale din România ar putea avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție eliberată de medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei).
 • Canabisul va putea fi administrat în scop medicinal sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare. Fumatul nu este permis, potrivit proiectului de lege.
 • Inițiativa privind legalizarea canabisului în scop medicinal s-a transformat în proiect de lege după de Alexandra Ana Cârstea, fiica unei femei răpuse anul acesta de cancer, a inițiat o petiție care a adunat peste 20.000 de semnături.
 • Proiectul de lege se numește "Victoria", numele mamei Alexandrei. Cristina Dumitrache (deputat PSD), inițiatoarea legii, speră ca aceasta să devină "o victorie pentru pacienți".
 • Emanuel Ungureanu (USR), unul dintre inițiatorii proiectului de lege, spune că există deja pacienți români care fac eforturi să își procure aceste substanțe de pe piața neagră, iar statul român are datoria de a găsi o soluție pentru ei.
 • Inițiatorii proiectului sunt Cristina Dumitrache (deputat PSD), Florin Buicu (deputat PSD) și Emanuel Ungureanu (deputat USR). Proiectul a adunat semnăturile a aproape 100 de parlamentari de la toate partidele.
 • Despre legalizarea canabisului în scop medicinal s-a vorbit și în luna martie, când ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că o comisie din Ministerul Sănătății analizează această măsură. Despre activitatea comisiei din minister nu se mai știe nimic în acest moment.
 • În lume există în acest moment un singur produs pe bază de canabis autorizat ca medicament (doar în Statele Unite) pentru tratamentul adjuvant al epilepsiei și este în curs de autorizare și de către Agenția Europeană a Medicamentului. Toate celelalte produse pe bază de canabis sunt încadrate ca suplimente alimentare.
 • Suplimentele alimentare nu pot fi decontate pe rețetă de la medic, potrivit legislației din România, însă pot fi găsite alte soluții.
 • O soluție găsită chiar în România: potrivit surselor HotNews.ro, pe lista medicamentelor decontate din țara noastră s-ar găsi un singur supliment alimentar, care este prescris de medici, pe rețetă, pacienților cu diabet. Cel mai probabil, în acest caz s-a găsit o "scurtătură legislativă": suplimentul alimentar respectiv ar fi fost aprobat de Agenția Națională a Medicamentului ca dispozitiv medical care poate fi decontat, nu ca medicament.
 • Ce soluții au găsit alte țări, mai ales în cazurile în care astfel de suplimente sunt foarte scumpe: chiar dacă nu sunt medicamente decontate prin lege, în alte țări, spitalele cumpără din fonduri proprii suplimente alimentare, când nu au alte soluții, și le administrează pacienților.
 • 45 de țări din lume permit folosirea canabisului în scopuri medicinale, însă numai în anumite condiții și, de cele mai multe ori, doar pentru bolnavii în fază terminală.
Textul integral al proiectului de lege privind legalizarea canabisului în scop medicinal poate fi consultat în documentul atașat.


Ce prevede proiectul de lege: prescrierea canabisului pe reteță de la medic și înființarea Agenției Canabisului

Pacienții cu boli cronice terminale din România ar urma să aibă acces la calmante pe bază de canabis medicinal pe bază de prescripție medicală eliberată de medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei) - este prevederea cheie din proiectul depus astăzi.

Canabisul va putea fi administrat în scop medicinal sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare. Fumatul nu va fi permis.

Pacient

Proiectul de act normativ prevede și înființarea Agenției Canabisului (care funcționează în țări precum Republica Cehă, Germania, Olanda), care se ocupă de avizul pentru cultivare, precum și de controlul, verificarea și supravegherea operațiunilor cu canabis în vederea utilizării în scop medical.

De asemenea, se propune înființarea Registrului Național Unic, care să furnizeze date cu privire la producătorii şi fabricanţii de substanţe şi preparate ce conțin canabis, precum și informații privind cultivatorii de plante de canabis în scop medical, pentru garantarea transparenței și securității în domeniu.

Proiectul a fost inițiat de Cristina Dumitrache (deputat PSD, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților), Florin Buicu (deputat PSD, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și Emanuel Ungureanu (deputat USR, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și a adunat semnăturile a peste 90 de parlamentari de la toate partidele - PSD, Pro România, USR, PNL și ALDE.


Alexandra, inițiatoarea petiției pentru legalizarea canabisului: Nu este vorba despre un moft, nici despre liberalizarea consumului de droguri, este o necesitate

Alexandra Ana Cârstea și-a pierdut mama bolnavă de cancer la începutul acestui an. Alexandra își dorește acum să ajute alți pacienți oncologici să nu se mai lovească măcar de o parte dintre problemele de care s-au lovit ea și mama ei. Una dintre ele - o soluție pentru calmarea durerilor în stadiul terminal al bolii.

În amintirea mamei ei, Alexandra a inițiat o petiție pentru legalizarea canabisului în tratamentul bolnavilor de cancer și altor bolnavi în fază terminală, care a adunat până acum peste 20.000 de semnături.

După depunerea proiectului de lege, Alexandra vrea să amplaseze, în această vară, corturi în București pentru a informa oamenii despre beneficiile canabisului medicinal.

"Sper ca toți oamenii din țara noastră să înțeleagă că nu este vorba nici despre un moft, nici despre liberalizarea consumului de droguri, este mai degrabă o necesitate a informării corecte și a nevoii prescrierii unui tratament care și-a dovedit rezultatele medicale în multe țări", a declarat miercuri Alexandra, pentru HotNews.ro.

Alexandra miercuri la Parlament, la depunerea proiectului de lege

Alexandra spune că "E o mare bucurie și o mare emoție pentru mine astăzi pentru că e un număr extrem de mare de semnături care au fost strânse pe petiția pe care am inițiat-o. Mulți dintre oamenii care au semnat sunt pacienți și își pierduseră speranța. Avem peste 20.000 de semnături, iar în unele state ale Uniunii Europeană, legile în favoarea canabisului au fost trecute tocmai cu sprijinul unor inițiative populare, din sfera unor ONG-uri, societății civile. Am convingerea că pe timpul verii, proiectul de lege va fi public și o să putem să discutăm pe el până când va intra în dezatere în Parlament în luna septembrie și am convingerea că pe parcursul verii vor semna și alții petiția."

Alexandra Ana Cârstea subliniază că "Ne-am dorit să existe legea asta în România pentru oamenii bolnavi. Reiterez rugămintea mea pentru toți aceia care m-au sprijinit să continuăm să luptăm și să îi informăm corect pe cei din jurul nostru, pentru că beneficiile canabisului nu sunt cunoscute suficient. Voi face niște corturi de informare în București în privința folosirii canabisului în scop medicinal, o să am nevoie și de voluntari, și sper că alți oameni minunați vor prelua inițiativa mea în restul țării. Această lege va fi una care îi va ajuta efectiv pe pacienți. Scriptic, canabisul poate fi folosit legal în România din 2013, însă faptic, el nu s-a putut prescrie, nu a fost legal, nu s-a putut procura legal. Este pentru prima dată, în proiectul depus astăzi, când discutăm atât despre THC, cât și despre CBD. E important să fac mențiunea asta pentru că în ultimele luni s-a discutat despre legalizarea canabisului medicinal, dar discuția s-a axat doar pe CDB, ceea ce este un lucru extraordinar de bun, dar este necesar să discutăm și despre THC. Legea depusă astăzi are în vedere și CBD-ul și THC-ul."

Ea mărturisește că "Este extrem de emoționant pentru mine pentru că este o victorie. Dorința asta a plecat încă de când mama trăia, iar pe mama mea o chema Victoria. Ea avea un nume de forță și astăzi chiar constat că deți ea nu mai este lângă mine, victoria este a noastră, a tuturor celor care au luptat ca legea asta să fie posibilă și a unor oameni care și-au dorit să aibă acces la acest tratament, pentru îmbunătățirea vieții lor. Este extrem de important și pentru cei care nu înțeleg încă de ce canabisul era necesar și de ce este extrem de important să existe o lege pentru canabisul medicinal în România. Este extrem de important să înțeleagă că nu este o lege făcută dintr-un interes anume, ci este un proiect legislativ care are o susținere masivă din partea multor parlamentari care au empatizat cu suferința unor oameni. Vă invit să citiți petiția semnată de 20.000 de oameni și comentariile de la ea, pentru că sunt niște povești despre o luptă crâncenă."

"În plus, odată cu legea aceasta, medicii vor putea să se specializeze în acest domeniu medical nou, oferind încredere pacienților care au nevoie să fie supravegheați de un specialist, de un medic", adaugă ea.

"Pentru mine, este important să vă transmit astăzi că acest proiect depus astăzi este un efort comun, dincolo de partide politice, este un efort comun al unor oameni care au semnat și susțin un proiect legislativ de suflet în favoarea altor oameni. Sper ca toți oamenii din țara noastră să înțeleagă că nu este vorba nici despre un moft, nici despre liberalizarea consumului de droguri, este mai degrabă o necesitate a informării corecte și a nevoii prescrierii unui tratament care și-a dovedit rezultatele medicale în multe țări", încheie Alexandra.


Cristina Dumitrache, inițiatoarea legii: Sperăm că proiectul va fi o victorie pentru pacienți

Cristina Dumitrache este deputat PSD, este membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și este inițiatoarea proiectului de lege "Victoria". Ea speră ca acest proiect să fie "o victorie pentru pacienți": "Proiectul s-a născut dintr-o inițiativă civică, a pornit de la o petiție care a adunat 20.000 de semnături. Se numește Victoria și să sperăm că va fi o victorie pentru pacienți."


Cristina Dumitrache, inițiatoarea legii

"Într-adevăr se vorbește de foarte mult timp despre legalizarea canabisului, având în vedere studiile care arată efectele pe care le are canabisul în ameliorarea unor stări - în cancer, în terapia durerii, în cazurile de epilepsie. Avem într-adevăr bine documentate aceste rezultate, iar în alte țări europene canabisul este legalizat și este bine reglementat", a declarat Cristina Dumitrache pentru HotNews.ro.

În ceea ce privește șansele legii de a trece de Parlament, Cristina Dumitrache admite că "de obicei, în Parlament lucrurile sunt imprevizibile. Proiectul va urma circuitul firesc. Eu am speranțe foarte mari, deoarece am strâns multe semnături de la colegii parlamentari de la PSD, Pro România, USR, PNL și ALDE".


Emanuel Ungureanu: Unii pacienți români fac rost la negru de aceste substanțe, pentru a-și ameliora suferința

Emanuel Ungureanu (USR) este unul dintre inițiatorii proiectului de legalizare a canabisului. Emanuel Ungureanu este și fondatorul unui ONG dedicat îngrijirii copiilor și tinerilor cu insuficiență renală cronică (Asociația pentru Solidaritate și Empatie Delia Grădinaru) și a lucrat ca asistent social în cadrul Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, fiind primul asistent social din România specializat în asistența bolnavilor care suferă de insuficiență renală cronică.

Emanuel Ungureanu atrage atenția "din postura de asistent social clinician că bolnavii cu boli cronice în fază terminală au nevoie de o soluție în zona de terapie a durerii și suntem oricum extraordinar de deficitari în ceea ce înseamnă terapia durerii și specialiștii în această terapie. . Sunt pacienți în România care, cu toate că nu recunosc, deja consumă aceste substanțe pe care le găsesc pe alte piețe, fac rost de ele la negru și își ameliorează suferința."

Emanuel Ungureanu

Deputatul USR mărturisește că "experiența mea de asistent social clinician este cea care m-a făcut să semnez această inițiativă care vine din societatea civilă. Mă refer la bolnavii cu boli cronice în fază terminală, care au nevoie de o soluție în zona de terapie a durerii. Noi, ca stat, suntem oricum extraordinar de deficitari în ceea ce înseamnă terapia durerii și specialiști în această terapie. La Cluj, spre exemplu, singurul medic specializat în terapia durerii de care știu este doamna doctor Hica, dacă nu cumva este la pensie. În afară de doamna doctor Hica, nu avem specialiști. Dacă nu avem specialiști este clar că soluțiile care vin pe plan internațional din sistemele care chiar pun în centru pacientul, ideile alea noi nu au cum să intre din cauză că nu avem oameni care să fie cu adevărat preocupați să rezolve această problemă majoră. Ce să faci când un pacient cu insuficiență renală cronică sau cu cancer sau o altă boală cronică în fază terminală nu mai are soluții? Acest canabis medicinal, această evoluție a științei, este de luat în seamă. Sunt pacienți în România care, cu toate că nu recunosc, deja consumă aceste substanțe pe care le găsesc pe alte piețe, fac rost de ele la negru și își ameliorează suferința. Această lege vine în întâmpinarea unei nevoi, nevoia de a găsi metode pentru ameliorarea durerii lor."

El adaugă că nici "medici specialiști în terapia durerii nu prea avem", iar în ceea ce privește calmantele, "în cazul cancerului în fază terminală avem morfină, mialgin, cocktail-uri pe care le mai aranjează unii medici anesteziști, cocktail-uri analgezice de tot felul, dar care în anumite boli nu își mai fac treaba. Practic, nu vorbim decât de soluții la niște probleme la care alții au găsit deja căi de rezolvare."

Emanuel Ungureanu subliniază că "nu este vorba despre o legalizare mascată a consumului de canabis."

Deputatul USR are și un mesaj pentru cei care susțin că ar fi vorba despre o legalizare mascată a canabisului: "Îi rog să se uite câte țări europene civilizate au legalizat aceste soluții de terapie a durerii. Au făcut-o civilizat și fără să existe o opoziție din partea marii majorități a populației. Au făcut-o pe considerentul acesta: ce soluții putem găsi acolo unde soluțiile clasice nu funcționează. Sunt soluții pe care statul român trebuie să le pună la dispoziția pacienților și care nu există la această oră. Este o inițiativă care chiar vine din zona societății civile, din zona bolnavilor care știu cu adevărat ce înseamnă o durere fără leac."


Uruguay, prima țară din lume care a permis folosirea canabisului în scop medicinal. Au urmat alte 44 de țări

În 45 de țări din lume, dintre care 26 din Europa, folosirea canabisului în scop medicinal este legală - adică poate fi prescris de medici cu acte în regulă - pentru diverse boli care afectează milioane de oameni din întreaga lume, precum cancer, epilepsie, Alzheimer, Parkinson, Boala Crohn, scleroză multiplă, diabet sau boli neurologice.

Nu este clar în câte dintre aceste țări se folosesc produse pe bază de CBD și în câte produse pe bază de THC, cele două substanțe extrase din canabis - nu există o statistică internațională în acest sens.

Prima țară din lume care a permis folosirea canabisului în scop medicinal a fost Uruguay, în anul 2013.


În Europa, prima țară care a legalizat canabisul în scop medicinal a fost Olanda. Lista țărilor europene care au legalizat folosirea canabisului în scop medicinal: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Olanda, Elveția, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Estonia, Cipru, Croația, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Macedonia, Polonia, Portugalia, Spania, Slovenia, San Marino și Turcia.

Restul țărilor din lume unde tratamentul este legal: Canada, Statele Unite (în 33 de state), Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Mexic, Peru, Uruguay, Jamaica, Bermude, Israel, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Coreea de Sud, Sri Lanka, Thailanda, Vanuatu și Zimbabwe.


Citește și:








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















18593 vizualizari

 • +18 (18 voturi)    
  Teodorovici (Miercuri, 3 iulie 2019, 22:32)

  florinos [utilizator]

  Teodorovici a venit primul cu ideea, ma rog, el propusese si ca ca BOR sa plateasca impozit pe cladiri.

  Sunt curios daca PSD- ALDE va vota legea asta dupa ce ii acuza pe protestatari si pe cei din USR sa fumeaza canabis. Hilar nu ?
  • +13 (19 voturi)    
   . (Joi, 4 iulie 2019, 7:34)

   Jebediah_Sanchez [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Important e sa fie data legea. Ce a zis / va spune Teodorovici se pierde/uita; legea ramane.
  • -2 (16 voturi)    
   Acum tutunul e dușmanul, canabisul e bun :) (Joi, 4 iulie 2019, 11:55)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Asta ilustrează cel mai bine batjocura autorităților față de cetățean. Isteria împotriva tutunului a atins apogeul, acum urmează legalizarea canabisului.

   După cum s-a văzut în alte țări, utilizarea în scopuri medicale e doar primul pas. În final va deveni legal pentru toată lumea, în schimb vor continua să fie vânați fumătorii de tutun.
   • +1 (3 voturi)    
    poate ca.. (Joi, 4 iulie 2019, 15:52)

    Kvothe [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    habar nu ai care e diferenta intre cannabis si tutun, dar totusi iti dai cu parerea..
 • -11 (29 voturi)    
  da da... (Joi, 4 iulie 2019, 7:41)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  brusc toti drogangii vor fi "bolnavi" si se vor trata cu marijana...
  • +8 (12 voturi)    
   Ce (Joi, 4 iulie 2019, 11:20)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Ce a zis doctorul despre tine, te mai vindeci?
   Nu iti doresc sa ai pe cineva in familia sa vezi ce inseamna sa ai boala terminala care sa te chinuie in asa hal incat sa iti doresti sa mori mai repede.
 • +15 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 4 iulie 2019, 8:58)

  [anonim]

  • -3 (17 voturi)    
   Asa este, dar cum stopam abuzurile? (Joi, 4 iulie 2019, 10:37)

   lasa [utilizator] i-a raspuns lui

   Normal este sa ii ajutam pe cei in suferinta.
   Numai ca legea folosirii canabisului deschide portite catre piata neagra si abuzuri.
   Desi Olanda reprezinta un exemplu ca folosirea canabisului si in mod recreativ nu duce la alienarea indivizilor, in Romania ar albi niste retele de traficanti
   .
   • +4 (4 voturi)    
    Morfina (Joi, 4 iulie 2019, 14:37)

    Delicatu [utilizator] i-a raspuns lui lasa

    In momentuld efarta in Romania se da, cu reteta de la medicul curant Oncolog Morfina
 • +8 (16 voturi)    
  este clar ca daca atatia oameni din lumea medicala (Joi, 4 iulie 2019, 10:46)

  yyyxxx1981 [utilizator]

  si mai ales din tari "cu apa calda" sustin ideea ea este buna si necesara. Ii rugam pe cei cu teoria conspiratie sa isi faca de treaba pe alte teme.
  • +4 (8 voturi)    
   Exact (Joi, 4 iulie 2019, 11:21)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

   Am auzit chem trails si pamantul plat sunt teorii conspirationiste la moda, lasati canabisul medical in pace.
 • -6 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 4 iulie 2019, 12:36)

  [anonim]

 • +2 (8 voturi)    
  Inca una din "urgentele" Ro (Joi, 4 iulie 2019, 14:17)

  CetateanulRoman [utilizator]

  De acord cu afirmatia ca persoanele aflate in faza terminala sau in situatii degradante dpdv medical trebuie ajutate sa isi recapate cit mai mult din respectul de sine si sa le imbunatateasca calitatea vietii.

  Promotoarele legii spun ca vor o informare corecta a populatiei si pt asta vor folosi voluntari - voluntari care or sa spuna o poezie invatata la centru.
  Ar fi fost mai simplu sa publice in text citeva link-uri pt a citi fiecare rezultatele unor teste reale. Le puteti accesa de aici.
  Pt a sumariza: exista si produse industriale inregistrate continind extras de cannabis. Se prescriu cu moderatie doarece printre efectele adverse cele mai des intilnite este cresterea tendintei de suicid dupa trecerea euforiei (accentueaza depresia); modifica semnificativ activitatea enzimatica a ficatului si deci interfera cu metabolizarea altor medicamente; altereaza puternic memoria si procesele cognitive.
  Si Ginkgo biloba a fost prescrisa multa vreme drept minunea minunilor si s-a dovedit in ultimii trei ani ca e doar o mare inselatorie.

  https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/marijuana-medicine
  https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/marijuana
  https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/marijuana#mjextracts
  https://www.fda.gov/news-events/public-health-focus/fda-regulation-cannabis-and-cannabis-derived-products-questions-and-answers#approved
  https://www.fda.gov/drugs/drug-approvals-and-databases/drug-trials-snapshots-epidiolex
  http://www.castlecraig.ro/dependenta/droguri/tipuri-de-droguri/canabis
 • -3 (9 voturi)    
  Morfina (Joi, 4 iulie 2019, 14:29)

  Delicatu [utilizator]

  Da, poate canabisul sa ajute suferinta provocata de un cancer.
  Dar sa stam strambi si sa judecam drept. In prezent, pentru cancer se prescrie, de catre medicul oncolog MORFINA. Da, e legala si se prescrie . Cine a avut in inrtetinere o persoana ce a suferit de cancer (ca mine) a primti de la medicul curant oncolg reteta pentru morfina. De ce mai trebuie unul?
  Corect ar fi fost sa prezinte avantajele fata de morfina , daca exisa, nu sa prezinte informatia ca o mare "descoperire stiintifica". Eu consider ca e doar o metoda pentru trafic si bani la buget.
  • +1 (5 voturi)    
   pai daca citesti putin aflii ca (Joi, 4 iulie 2019, 17:44)

   yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui Delicatu

   1.In anumite cazuri morfina nu functioneaza
   2.Morfina distruge accelerat organismul si il transforma intr-o leguma, e practic doar pentru ultimul stadiu inainte de moarte. Prin comparatie canabisul nu are efecte secundare si se foloseste cu succes si inainte de aceasta etapa, cand un om inca traieste si poate functiona (nu semi leguma).


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by