​O parte dintre medicii de familie din Capitală sunt somați de Casa de Asigurări de Sănătate București să plătească, în termen de 10 zile, către CASMB sume cuprinse între 4.000 și 80.000 de lei. Banii reprezintă contravaloarea tratamentelor prescrise în perioada 2014-2017 pacienților lor ce suferă de hepatită sau insuficiență renală. Medicii de familie subliniază că nu au încălcat legislația în vigoare, iar CASMB sancționează după ce tot ea a aprobat aceste tratamente. "O să ajungem să ne fie teamă să mai prescriem medicamente scumpe", afirmă Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Notificare catre un medic de familieFoto: Hotnews

Info pe scurt:

  • Zeci de medici de familie din Capitală au primit în ultimele două săptămâni somații de la Casa de Asigurări București pentru a plăti contravaloarea unor tratamente prescrise în perioada 2014-2017.
  • Aproape 55 de mii de pacienți - cu hepatită virală și cu insuficiență renală cronică - au beneficiat de aceste tratamente.
  • Un medic de familie care a primit o astfel de notificare are de returnat sume între 4.000 și 80.000 de lei.
  • Medicii de familie subliniază că au prescris tratamentele legal, după ce au primit recomandări scrise de la medicii specialiști, conform protocoalelor de tratare a afecțiunilor de care sufereau pacienții lor.
  • "Decidenții din administrația publică au decis că nu este important tratamentul de care are nevoie un pacient pentru afecțiunile sale, ci dacă documentele sale 'au toate bifele puse' și cine scrie și semnează rețeta", acuză medicii de familie.
  • Medicii spun că riscă să ajungă să se teamă să mai prescrie medicamente, în timp ce reprezentanta unei asociații de pacienți afirmă că situația trebuie clarificată, pentru ca pacienții să nu să fie puși pe drumuri și să aibă de suferit.

Aproape 55 de mii de pacienți au beneficiat de aceste tratamente, imputate acum medicilor de Casa de Asigurări din București.

Prezent marți la o conferință de presă pe această temă organizată de Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov, Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, a precizat că a vorbit cu ministrul Sănătății și președintele Casei de Asigurări de Sănătate, care au dat asigurări că situația va fi lămurită și că nu este vorba despre imputări.

De cealaltă parte, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat, pentru HotNews.ro, că nu a primit niciun document oficial care să ateste faptul că medicii nu vor trebui să plătească sumele imputate, iar colegii săi medici continuă, zilele acestea, să primească notificări de la CASMB.Sandra Alexiu mai spune că soluția nu este o ștergere a acestor sume care li se impută medicilor, ci clarificarea legislației, pentru ca astfel de situații să nu se mai repete pe viitor.

Medicii de familie vizați de notificările Casei de Asigurări de Sănătate București au prescris aceste tratamente pacienților lor care au fost diagnosticați în spital cu hepatită virală și au primit la externare recomandări de tratament, de la medicii specialiști, conform protocoalelor de tratare a afecțiunilor de care sufereau, arată medicii de familie, care subliniază că nu au încălcat legislația în vigoare.

Notificare primită de un medic de familie din București:

În ceea ce privește rețetele prescrise pacienților care suferă de insuficiență renală cronică, medicii de familie spun că au suplinit absența medicilor nefrologi, ei continuând prescrierea tratamentului în baza recomandărilor scrise. Medicii de familie subliniază că au prescris "pe durata valabilității aprobării și conform recomandării tratamentele, respectând dreptul constituțional al oricărui cetățean al țării să aibă acces la tratamentul de care are nevoie pentru afecțiunea sa".

"Amenzile stabilite în urma controalelor documentelor, cuprinse între 4.000 și 80.000 de lei, nu au la bază suspiciuni legate de diagnostic sau de nevoia pacientului de medicația respectivă, ci sunt făcute strict în baza conformității documentelor medicale și unei greșite interpretări a legislației în vigoare", arată Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

La rândul său, Mariana Pîrcălabu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din București, afirmă că "CASMB și fondul asigurărilor de sănătate nu au fost prejudiciate. Pacienții au primit tratamentul necesar în baza rețetelor semnate de medicii lor de familie. Dacă ar fi existat suficienți medici nefrologi în București, aceleași rețete ar fi fost semnate de aceștia. În situațiile similare din alte județe, instanțele de judecată au stabilit prin hotărâri definitive inexistența prejudiciului."

Marinela Debu, președintele Asociației Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, spune că situația trebuie clarificată, iar în cazul în care medicii de familie vor fi puși în situația de a le fi teamă să mai prescrie aceste tratamente, pacienții vor fi puși pe drumuri și vor avea de suferit.

Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov și Patronatul Medicilor de Familie din București sunt decise să își sprijine membrii în acțiuni în instanță împotriva Casei de Asigurări de Sănătate București. De asemenea, medicii de familie cer și modificarea și clarificarea legislației, pentru ca astfel de situații să nu se mai repete.

Ei afirmă că "decidenții din administrația publică au decis că nu este important tratamentul de care are nevoie un pacient pentru afecțiunile sale, ci dacă documentele sale 'au toate bifele puse' și cine scrie și semnează rețeta".

"Solicităm pe această cale factorilor de decizie din administrație să afirme public ce anume este mai important: accesul la tratament sau cine semnează rețeta. De asemenea, solicităm să precizeze dacă și-au propus să asigure tratamentul pacienților prin finanțarea directă provenită din amenzile plătite de către medicii de familie", mai spun reprezentanții medicilor.