Dovezile că boala Parkinson ar putea începe în intestin se înmulțesc, potrivit unuei noi cercetări care arată că proteine despre care se crede că joacă un rol cheie în boală se pot răspândi de la tractul gastrointestinal la creier, relatează

Boala Parkinson cauzeaza pierderea treptata a controlului muscularFoto: MorgueFile.com

The Guardian.

Corpul uman produce în mod normal o proteină numită alfa-sinucleină care se găsește, printre alte locuri, în creier în terminațiile celulelor nervoase. Cu toate acestea, forme defectuoase ale acestei proteine care se strâng laolaltă sunt legate de deteriorarea celulelor nervoase, deterioarea sistemului dopaminergic și de dezvoltarea problemelor legate de mișcare și vorbire - semne distinctive ale bolii Parkinson.

Cele mai noi descoperiri, bazate pe studii pe șoareci, susțin o teorie mai veche că aceste forme ale proteinelor care au suferit mutații s-ar putea dezvolta în tractul grastrointestinal și care apoi se răspândesc în creier prin nervul vag - un mănunchi de fibre care începe în trunchiul cerebral și transportă semnale către și de la mai multe organe ale corpului, inclusiv în stomac și intestine.

Ted Dawson, profesor de neurologie la Universitatea Johns Hopkins și co-autorul cercetării, descrie modul în care au condus experimentele pe 100 de șoareci.

La început, echipa a injectat proteine defectuoase în stomac la șoareci sănătoși și apoi au urmărit unde ajunge proteina.

După o lună proteina toxică a apărut în mai multe structuri din trunchiul cerebral, iar în trei luni a fost găsită și alte regiuni ale creierului, inclusiv în amigdale și părți ale mezencefalului bogat în neuroni dopaminergici. După șapte era prezentă în mai multe zone.

Echipa susține că acest mecanism se potrivește cu modul în care markerii bolii Parkinson se distribuie prin creierul uman la diferite stagii ale bolii.

Nivelurile de dopamină la șoareci au scăzut în creier, apoi au început să piardă neuroni dopaminergici. Șoarecii au început să aibă probleme de mișcare, de memorie, anxietate și probleme comportamentale.

Studiul vine la câteva luni după ce un alt grup de cercetători au dezvăluit că persoanele al căror apendice a fost scos la începutul vieții au un risc scăzut de a dezvolta mai târziu boala Parkinson - o descoperire despre care experții spun că de asemenea sprijină ideea că boala ar avea originea în instestine.