Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, duminică, într-o intervenție la Digi 24, că noile proiecte de acte normative pentru reglementarea îngrijirii pacienților arși reduc semnificativ timpii de așteptare în privința transferului pacienților în spitalele din străinătate. De asemenea, ordinele conduc și, implicit, la eficientizarea procedurilor specifice tratării și transportării pacientului ars în străinătate.

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

„Neavând niște criterii foarte clare, cu siguranță și medicii aveau o rezervă în a-i putea trimite sau în a-i putea trata, având în vedere criteriile pe care acum le vor avea la dispoziție”, a precizat Pintea, potrivit Mediafax.

Acestea vor intra în vigoare la „zece zile după publicarea pe transparența decizională”, a spus Pintea.

Ministrul a spus că până acum a existat o ezitare a medicilor vizavi de intervenția în cazul pacientului ars, întrucât „aceste criterii nu erau implementate”.

„Apoi era de fiecare dată nevoie de decizia sau de intervenția ministrului. Nu spun că acest lucru m-a deranjat, în niciun caz, dar până la urmă nu asta este treaba unui ministru. Deciziile se iau clar pe baza unor reguli, criterii care trebuie să existe. Au existat proceduri, dar a existat și acea ezitare, pentru că aceste criterii nu erau implementate și eu pot să înțeleg ezitarea tuturor”, a informat ministrul.

Potrivit aceleiași surse, cele două Ordine sunt „absolut necesare”, discuțiile cu privire la aceste noi proiecte de acte normative începând încă din luna noiembrie. Sorina Pintea a spus după zece zile de la publicarea pe transparență decizională, ordinele vor fi în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare.

„Cred că implementarea acestor două Ordine va simplifica foarte mult transferul pacientului ars. Dar asta nu înseamnă că nu continuăm demersurile pentru finzalizarea investițiilor vizavi de centrele de arși din România. În niciun caz”, a conchis ministrul.