Serviciul Român de Informații(SRI) anunță că au fost identificate patru spitale care au fost afectate de ransomware-ul BadRabbit. Este vorba de Spitalul „Victor Babeș” din București și unități medicale din Huși, Dorohoi și Cărbunești.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Din datele pe care le deținem până acum, urmare a semnalărilor primite de CERT-RO la numărul special 1911 și transmise mai departe către Centrul Național Cyberint, am constatat că sunt afectate de ransomware-ul BadRabbit patru spitale: „Victor Babeș” - București, Huși, Dorohoi și Alba”, informează reprezentanții Serviciului Român de Informații.

SRI precizează că pentru a opri atacul e nevoie de orice antivirus recunoscut, infecția bazându-se pe păcălirea utilizatorului.Potrivit sursei citate, o echipă a Centrului Național Cyberint a se îndreaptă spre Spitalul „Victor Babeș” pentru a analiza situația și a ridică „artefactele care ne permit să înțelegem cum are loc infecția și ce măsuri trebuie luate pentru a o opri”.

„Cel mai probabil infecția se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) și nu pe exploatarea unei vulnerabilități (slăbiciuni) a sistemului. Ransomware-ul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic”, mai spune SRI.

La nivelul Bucureștiului, cinci spitale, între care „Victor Babeș”, iar restul urmează a fi identificate, au fost afectate de atacurile cibernetice, a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” din Huşi a fost atacat cibernetic a în luna aprilie, informația fiind făcută publică de ministrul Sănătății.