Angajații din spitale vor fi plătiți în funcție de performanță. Sorina Pintea: Nu e normal ca un medic care face 5 operații să primească același salariu ca unul care face 30 de operații

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 19 iunie 2019, 19:03 Actualitate | Sanatate


Sorina Pintea
Foto: AGERPRES
Angajații din spitale ar urma să fie plătiți în funcție de performanță, după ce Ministerul Sănătății va elabora un regulament ce va include indicatori în funcție de care să se facă plata personalului. Noul regulament ar putea deveni realitate la finalul acestui an, deoarece sunt necesare consultări ample și publicarea lui în dezbatere publică, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pentru HotNews.ro. Ministrul Sănătății a subliniat că noul regulament nu va aduce scăderi de salarii, însă "nu este normal ca un medic care face 5 operații să primească același salariu ca unul care face 30 de operații".

În acest moment nu este clar dacă și în ce fel noul regulament al Ministerului Sănătății va modifica salariile sau sporurile angajaților din spitale și în ce fel, deoarece în acest moment se lucrează la acest regulament, el nefiind definitivat. De remarcat că salariile din sistemul sanitar au crescut substanțial anul trecut - în multe cazuri ele s-au dublat sau chiar triplat. Întrebată dacă noul regulament ar putea aduce și scăderi de salarii în cazul medicilor care au mai puțină activitate sau pacienți, Sorina Pintea a negat categoric: "Nici vorbă, salariile nu scad."

Ministrul Sănătății a explicat, pentru Hotnews.ro, că: "Tot ce pot să spun este că nu vor scădea deloc salariile. Diferențierea se va face în felul următor: pe aceeași secție ai aceleași condiții pentru toți medicii. Fiecare face cam același tip de operație - unul face 5, unul face 30. Tot medicii au ridicat problema diferențierii. Și atunci, diferențierea or să o facă spitalele prin regulamentul de organizare și funcționare, dar nu managerul, ci șeful de secție, care este un administrator al secției, are un contract de administrare, are un buget de venituri și cheltuieli, inclusiv cheltuială de personal, în funcție de cazuri, de complexitate și de nivelul de salarizare, conform legii, pentru că e o constantă."

"Am nenumărate adrese de la medici, de la organizațiile profesionale, în care mi se spune că nu este normal ca un medic care face 5 operații să primească același salariu ca un medic care face 30 de operații. Teoretic, el nu primește același salariu, pentru că medicul care intră în sala de operații beneficiază de un spor de bloc operator de 50% pentru timpul petrecut în sala de operație. El oricum are ceva în plus, dar va trebui să facem o diferențiere pe indicatori de performanță a secției. Deci fiecare secție se va gospodări - dacă șeful de secție consideră că toți merită același salariu, nu am nicio problemă. Nu sunt eu cea care decide. Dar prin regulament, șefului de secție i se stabilesc niște indicatori pe care trebuie să îi respecte", a adăugat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea spune că a decis să elaboreze un astfel de regulament la nivelul Ministerului Sănătății, cu obligativitate de aplicare în spitale, în condițiile în care "fiecare spital putea să facă acest lucru, dar nu au făcut-o din cauză că managerilor le este teamă să ia asemenea măsuri. De aceea o fac eu la nivelul ministerului, ca regulament de organizare și funcționare, pentru că managerii nu au curaj."

"Acum, noi avem o lege a salarizării. El primește acei bani pentru un timp de lucru - 7 ore. Niciodată nimeni nu a cuantificat ce trebuie să facă în acel timp de lucru. El trebuie să trateze pacienți", a explicat Sorina Pintea, pentru HotNews.ro.

Întrebată dacă noul regulament ar putea aduce și scăderi de salarii în cazul medicilor care au mai puțină activitate sau pacienți, Sorina Pintea a negat categoric: "Nici vorbă, salariile nu scad, nu au cum să scadă, nici vorbă."

Noul regulament este în lucru și ar putea deveni realitate abia spre finalul acestui an, a mai precizat Sorina Pintea: "Eu am discutat în mare, avem un grup. E foarte greu să definești indicatorii, trebuie pe secții medicale, pe secții chirurgicale. Dar medicii au cerut: 'Vrem să fim plătiți pentru munca noastră.' Spre sfârșitul anului ar putea fi gata, pentru că vreau să o pun în dezbatere, să discutăm. E o chestie delicată și vreau să antrenez pe cât mai mulți în această dezbatere."
 • Ministerul Sănătății vrea să modifice și regulamentul gărzilor din spitale
Ministerul Sănătății va face "o propunere de modificare a regulamentului de organizare și funcționare pentru toate spitalele, cu obligativitatea de aplicare" ce ar urma să includă indicatori de performanţă în funcție de care să se facă plata personalului, anunțase în urmă cu o zi ministrul Sănătății, la Forumul Național al Spitalelor. "Scopul legii salarizării în ceea ce priveşte zona de sănătate este de a se asigura că şi spitalele mici vor fi populate. Nu terminăm facultatea de Medicină să ne angajăm doar în spitale clinice sau în spitale judeţene de urgenţă şi atunci trebuie să îi stimulăm într-un fel pe cei care doresc să meargă în acele zone", a afirmat Sorina Pintea. Ministrul Sănătății mai spunea că regulamentul de implementare a gărzilor în spitale va trebui să suporte modificări, iar în situaţiile în care se prezintă puţini pacienţi, se poate organiza un serviciu de gardă la domiciliu, ''care este mai puţin costisitor''.

În contextul în care preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, Corneliu-Florin Buicu, a afirmat, marți, în cadrul Forumului Național al Spitalelor, că majorarea salariilor pentru cadrele medicale a fost necesară, dar că aceasta ar trebui modificată, în continuare, în funcţie de performanţă, Sorina Pintea a spus, la rândul său, că Ministerul Sănătății va face o propunere în acest sens: "Fiecare dintre manageri putea să îşi cuprindă în regulamentul de organizare şi funcţionare indicatori de performanţă, după care să facă plata personalului. Nu au făcut-o - şi pot să înţeleg de ce. Chiar pot să înţeleg, pentru că vorbesc şi din experienţa de fost manager de spital. De aceea va face Ministerul Sănătăţii acea propunere de modificare de ROF-ului pentru toate spitalele, cu obligativitatea de aplicare. Pe de altă parte, domnule deputat, aveţi dreptate. Dar scopul legii salarizării în ceea ce priveşte zona de sănătate este de a se asigura că şi spitalele mici vor fi populate. Până la urmă şi în zonele orăşeneşti, municipale locuiesc oameni, sunt pacienţi care trebuie trataţi. Deci, nu terminăm facultatea de medicină să ne angajăm doar în spitale clinice sau în spitale judeţene de urgenţă şi atunci trebuia să îi stimulăm într-un fel pe cei care doreau să meargă în acele zone", a arătat Sorina Pintea marți, la Forumul Naţional al Spitalelor.

De asemenea, regulamentul de implementare a gărzilor în spitale va trebui să suporte modificări, iar în situaţiile în care se prezintă puţini pacienţi, se poate organiza un serviciu de gardă la domiciliu, ''care este mai puţin costisitor'', a mai afirmat marți ministrul Sănătății, Sorina Pintea: "Unele spitale au cheltuieli cu gărzile foarte mari, pentru că nu eficientizează acest proces. În sensul că acolo unde ai puţine prezentări la o linie de gardă pe o anumită secţie medicală sau chirurgicală poţi să organizezi un serviciu de gardă la domiciliu, care este mai puţin costisitor, atâta vreme cât ne plângem de procentul cheltuielilor de personal. Pe de altă parte, numărul liniilor de gardă dintr-un spital, de asemenea, poate fi restructurat în funcţie de adresabilitate şi numărul de pacienţi."

Ministrul Sănătății a oferit şi un exemplu în acest sens, făcând referire la spitalele mici care au gărzi de chirurgie, dar nu şi de terapie intensivă: "Sunt de exemplu spitalele mici, care au organizate gărzi de chirurgie, dar nu au gărzi pe terapie intensivă. Cum poţi să faci operaţie dacă nu ai medic de terapie intensivă, de exemplu? Şi atunci, categoric, organizezi o gardă la domiciliu. Dacă vine o urgenţă şi este de competenţa spitalului care are urgenţa respectivă, medicul poate fi chemat de acasă, la fel ca şi anestezistul. (...) Ţine de managementul fiecărui spital. Dar am observat că sunt foarte multe lucruri pe care managerii nu le fac - nu aş putea să vă spun de ce. Pentru că le e frică de ce spun medicii... (...) Pot să înţeleg absolut orice, dar nu pot să înţeleg risipa. Şi atunci, la fel ca şi regulamentul de organizare şi funcţionare, regulamentul acesta de implementare a gărzilor va trebui să suporte nişte discuţii şi modificări."

Întrebată dacă această decizie are legătură cu faptul că un medic a decedat recent în timpul unei gărzi, Sorina Pintea a negat: "Întotdeauna când pleacă un medic este trist. Dar nu aş lega-o neapărat de aceste lucruri. Ultimul deces, de exemplu - condoleanţe familiei - întotdeauna când se întâmplă aceste lucruri studiez exact ce s-a întâmplat. Incidenţa bolilor cardio-vasculare, decesele datorate acestor boli sunt pe primul loc în România. Nu putem lega în permanenţă aceste lucruri. Pe de altă parte, sunt medici care în afara gărzilor pe care le fac în instituţiile publice mai lucrează în două locuri, la privat. Deci este nedrept să arunci nişte afirmaţii. Ministerul Sănătăţii, pe de altă parte, susţine iniţiativa de a considera vechime gărzile. Sunt mai multe raţiuni pe care trebuie să le luăm în considerare, astfel încât vom avea nişte răspunsuri. Dar mi se pare nedrept să legi aceste lucruri."

Sorina Pintea mai spune că de la la 1 iulie ar trebui acordată finanţarea în funcţie de indicele de utilizare realizat de fiecare spital: "Din punctul meu de vedere, de la 1 iulie va trebui să acordăm partea de finanţare pe indicele de utilizare realizat de fiecare spital, astfel încât să fiţi nevoiţi să faceţi ceea ce spun de aproape un an de zile: să vă flexibilizaţi structura", le-a transmis ministrul Sănătății managerilor de spital.


Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

32527 vizualizari

 • -2 (26 voturi)    
  in sfarsit... (Miercuri, 19 iunie 2019, 19:08)

  CVL [utilizator]

  cum la fel nu e normal ca pe unul din Vascautii din Deal sa il platiti la fel ca pe unul dintr-un spital in care curg pacientii in garzi.
  • +19 (21 voturi)    
   Doamna ministru a inventat spaga (Miercuri, 19 iunie 2019, 19:27)

   Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui CVL

   Pai cu cât mai mulți pacienți ai, cu atât mai multă șpagă. Doamna ministru, lăsați așa. 3000 € salarii și între 1000 și 7000 € șpagă în funcție de locație și performanță.
   • +8 (8 voturi)    
    Deci iar cresc salariile medicilor (la unii)?! (Miercuri, 19 iunie 2019, 23:07)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

    Daca salariile medicilor nu vor scădea, la nimeni indiferent cât de mica este activitatea unui doctor, atunci înseamnă ca vor creste la unii care au pacienți mai multi. Iar sporim salariile medicilor. Nu au destul?!

    Citat:
    " De remarcat că salariile din sistemul sanitar au crescut substanțial anul trecut - în multe cazuri ele s-au dublat sau chiar triplat. Întrebată dacă noul regulament ar putea aduce și scăderi de salarii în cazul medicilor care au mai puțină activitate sau pacienți, Sorina Pintea a negat categoric: "Nici vorbă, salariile nu scad." "
   • +3 (3 voturi)    
    Duamna incoerenta (Joi, 20 iunie 2019, 10:56)

    Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

    nu este ministru ca nu are capacitate.
    Este o tanti care a ajuns ministru pe vremea lui Dragnea dupa principiul PSD danesinouasamancamceva.
    Fiecare organizatie judet PSD primea o functie in aparatul Central de Stat care genera bani in schimbul sustinerii lui Dragnea.
  • +25 (27 voturi)    
   Vascautii din Deal (Miercuri, 19 iunie 2019, 19:39)

   bibarel [utilizator] i-a raspuns lui CVL

   Tu de ce nu te duci la Vascautii din Deal sa lucrezi cu oameni pauperi, sa nu poti sa le dai analize pentru ca nu-si permit, sa nu poti sa dai ultimele medicamente pentru ca acei oameni nu-si permit, sa faci naveta zilnic prin viscol, vant si ploaie, sa-ti distrugi masina... cam asta-i treaba cu Vascautii din Deal. S-au invatat toti sa stea ca plosnitele in centrele mari. Si daca ajungi in cele din urma la Vascautii din Deal ce te faci cu un manager corupt ce iti cere spaga? si acorda sporurile pe ochi frumosi.....
   • +12 (12 voturi)    
    Exact, plus că este extrem de periculos (Miercuri, 19 iunie 2019, 20:13)

    Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui bibarel

    Doamna asta a Sănătăţii este venită cu pluta!!

    UNDE ÎI GĂSEŞTE PSD??? UNDE???

    Dacă sunt doi colegi chirurgi şi au fiecare câte 20 pacienţi întro anumită lună, distribuiţi total aleatoriu,
    dar chirurgul A se nimereşte după investigaţii că sunt de operat doar 5 din 20
    dar chirurgul B are de operat 13 pentru că analizele şi investigaţiile aşa determină

    CE VINĂ ARE CHIRURGUL A că operează de 2-3 ori mai puţini, cu 8 mai puţini decât chirurgul B ???

    Ce o să facă? Îi taie pe toţi 20 pacienţi şi îi operează, doar ca să îşi facă planul ???


    Eu sunt sătul de miniştri care emit tot felul de idei nebune !!!


    Dar chirurgul C la un spital mai mic are doar 3 pacienţi, chiar dacă îi operează pe toţi nu ajunge să opereze nici măcar ăia 5 a chirurgului A, darămite să ajungă la 13 operaţi ai chirurgului B !!!

    Şi???

    Ce suntem cartofi de curăţat???
    • +3 (5 voturi)    
     Exact (Joi, 20 iunie 2019, 8:46)

     fat.cat [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

     Iar asta e unul dintre motivele pentru care nu-mi pare rau ca in urma cu 14 ani am renuntat sa mai lucrez la stat.
     Sunt multe probleme de etica la mijloc. Cu astfel de masuri performanta va fi ultima care va creste.
    • +4 (4 voturi)    
     ministrul operatiilor (Joi, 20 iunie 2019, 9:00)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

     Ministerul se vrea a fi unul al sanatatii, dar nimanui nu-i pasa daca pacientul a plecat sanatos acasa, medicii si asistentele nu au nici un avantaj daca te vindeca in timp record, ba din contra.. mai putine zile in spital inseamna sume mai mici decontate la CNAS. Acum veti fi operati ca sa iasa la numar. #ciumarosie pare hotarata sa reduca populatia Romaniei sub 10 milioane.
    • +3 (3 voturi)    
     In sistemul medical rromanesc (Joi, 20 iunie 2019, 9:25)

     ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

     sa nu te mire nimic. Cum ti se pare un document pe care semneaza un prefect....la un spital X, pe care se specifica ca trebuie crescut nr. de decese. La modul ce mai sincer, mie unu mi se pare sinistru. Dar cam asta e nivelul de la vladica pana la opinca.
     • +3 (3 voturi)    
      Ai dreptate. (Joi, 20 iunie 2019, 16:25)

      fat.cat [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

      Cand eram rezidenta, am descoperit cu stupoare ca fatul nascut mort in spital valoreaza mai mult ca punctaj la casa de asigurari decat fatul nascut viu, la termen, cu nota 10 si care poate pleca acasa in 2 zile. Adica spitalul primea mai multi bani daca scotea copii morti, decat daca totul mergea brici, cu rezultate maxime si costuri minime. Asta era la inceputul perioadei de gratie 2000. Trebuia sa inventam complicatii ca sa tinem pacientele mai mult internate, ca altfel pierdea clinica bani, ca nu-si indeplineau nu stiu ce indicatori de ocupare a paturilor. Era absolut ridicol. Ei nu doreau sa rezolvam cazurile cat mai repede, cu costuri minime si sa trimitem pacientele acasa cu copiii lor in cea mai buna stare. Sau pacientele operate pentru alte patologii. Trebuia sa facem fix invers, ca altfel risca spitalul sa piarda din numarul de paturi, ca nu-si atingeau tintele la indicatorii lui peste. Absurdul e o palida ilustrare pentru tampeniile emise de acesti politruci sinistri.
    • +3 (3 voturi)    
     hehe (Joi, 20 iunie 2019, 12:17)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

     "Ce o să facă? Îi taie pe toţi 20 pacienţi şi îi operează, doar ca să îşi facă planul ???" -> EXACT asta o sa faca!

     evident o sa fie si medici corecti care nu o sa faca asa... ghici ce?! aia o sa fie aia "slabi" ca nu au multe operatii!
  • +13 (13 voturi)    
   d-na (Miercuri, 19 iunie 2019, 19:54)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui CVL

   ministresată își demonstrează aptitudinile de normator de fabrică. Să te ții acuma operații pe bandă rulantă, fără nicio minimă deontologie. Mulți să fie, să ne marce statul pintenat banu. Ai - n-ai nevoie, sus pe masa de operație.
  • +4 (4 voturi)    
   Totul este anormal! (Joi, 20 iunie 2019, 6:06)

   valll [utilizator] i-a raspuns lui CVL

   Tot acest coctail de prostie si lipsa de onastitate pe care ni-l furnizeaza politicienii ajunsi la butoane este toxic pentru natiune! De fapt, nu au vrut decat sa fure si sa dezbine.
   De ce n-au dat unor speciliasti (adevarati) sa intocmeasca o grila unica de salarizare pentru bugetari si nu carpeala toxica cu care si-a facut propagamda Olguta timp de doi ani? De ce nu au facut un sistem de pensii echitabil, dar au dat pensii nesimtite celor pe care eii ii agreau?
   Doamna ministru de la Sanatate pare un om normal, ratacit printre niste banditi care au ocupat o tara... Desi vrea, nu va face nicio branza...
  • +2 (2 voturi)    
   realizezi (Joi, 20 iunie 2019, 12:12)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui CVL

   ca nu o sa mai fie medic la Vascautii din Deal, nu?!
   also, medicii cu putere o sa opereze mult mai mult decat "fraierii"
   etc etc etc
   also also... crezi ca e normal ca un medic chior de oboseala sa opereze doar ca primeste bani in plus sau ca sa-si faca norma?!
 • +7 (9 voturi)    
  O scumpă (Miercuri, 19 iunie 2019, 19:08)

  Traian2015 [utilizator]

  Doamna ministru e din nou simpatică.
 • +16 (18 voturi)    
  Nu e normal sa le doresti boala pacientilor tai (Miercuri, 19 iunie 2019, 19:23)

  D-or [utilizator]

  E absurd. In adolescenta am fost operat de apendicita pt ca un medic excroc mi-a provocat el, printr-o consultatie-agresiune o durere in partea dreapta. Si prietenul lui, chirurgul caruia ii livra pacienti, a mai si gresit operatia, de-am facut peritonita post-operatie.

  Cred ca prin aceasta cerinta, de plata "la norma", se incalca zeci de principii medicale si juridice.
  • -4 (6 voturi)    
   Nu cred ca sistemul e la norma (Miercuri, 19 iunie 2019, 21:46)

   Caligula [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Asta ar fi pur si simplu caraghios si de neacceptat. Aici e vorba de experienta de buna practica in general. Asa se pot reduce cazurile de peritonita, cu oameni care au o experienta buna in practica profesiei. E mai mare probabilitatea sa ai complicatii cu un medic care a facut trei operatii de apendicita reusite, decat cu unul care a facut mult mai multe si nu a facut greseli.
 • +18 (18 voturi)    
  si cine verifica cifrele? (Miercuri, 19 iunie 2019, 19:23)

  carmen_i [utilizator]

  Ati uitat ca si managerii de spital aveau niste indicatori de performanta? si ce sa vezi: cifrele erau mereu perfecte. Cate spitale nu avem in care numarul de infectii nosocomiale este zero (doar pe hartie) ?

  Sa vezi acum ce o sa inceapa sa curga performanta si ce medici supermeni o sa inceapa sa fie, cu mii de operatii in fiecare saptamana.

  Deja aveam o gramada de medici smecheri care lucreaza, pe hartie, mai mult de 24 de ore/zi (Lascar, Monica Pop, Sinescu etc.). Sa vezi ce o sa inceapa sa creasca numarul de operatii la hectar, ca in comunism. Nimeni nu va verficia corectitudinea cifrelor, toti vor incepe sa faca diverse trucuri ca sa le creasca veniturile.
  • +2 (2 voturi)    
   Am scris si mai jos: ICM (Joi, 20 iunie 2019, 11:02)

   Vinceroy [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   Cu Indicele de Cost Medical ce facem? Nu e indicator de "performanta"?
   Adica tai 5 fraieri cand tu ai 4 paturi; daca unul sufera de ceva, ii dai mancare normala, nu adaptata cerintelor lui (sa faci economie); le dai 2 mese pe zi in loc de 3 (economie); 5 bandaje in loc de 10 cat au nevoie (economie); pui la jumatate doza de calmante si ii dai afara cu 2 zile mai devreme si iese ICM bun si rezulta spitalul si managementul performant!
   Insa banii decontati de la Casa de Asigurari sunt conform graficelor si tabelelor (ca si cum ai fi tratat ca la carte pacientul), iar acesti bani se intorc in firmele de partid care sunt afiliate consiliului local care a numit "managerul" prin intermediul "contractelor" si "licitatiilor".
   Nu asa e de ani buni "sistemul"?
   Se mai poate "optimiza"?
  • +1 (1 vot)    
   iti dai seama (Joi, 20 iunie 2019, 12:09)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   ca legea e exact pt aia...

   rezidentii nu o sa mai pupe nici o operatie! de bonusuri pt numarul de operatii nici nu o sa se puna problema!
 • +1 (9 voturi)    
  Mai conteaza si cum (Miercuri, 19 iunie 2019, 19:26)

  Lucian Ilea [utilizator]

  se fac operatiile
  adica si bunica mea vrea sa-mi taie organu sexual si sa fiu femeie
  ca hermafroditii nu au drepturi in Romania
 • +14 (16 voturi)    
  Feriti-va de chirurgi! Verificati cum stau cu plan (Miercuri, 19 iunie 2019, 19:29)

  D-or [utilizator]

  Poate nu si-au facut norma la vreun organ.

  Iar pt. restul specialitatilor, de-acum sa vezi boli cronice.
  Fraier ala de-si mai vindeca vreun pacient.
 • +9 (11 voturi)    
  Cei cu 5 operatii/an stiu de ce sunt in stare !!! (Miercuri, 19 iunie 2019, 19:48)

  Plagarus [utilizator]

  Doamne fereste sa-si depaseasca planul ca-i jale cu "operatiile reusite " si mortul pe masa.
 • +9 (9 voturi)    
  am incredere (Miercuri, 19 iunie 2019, 19:59)

  levierul [utilizator]

  masura asta va fi luata doar pentru a scade salariile din sistem si nu pentru ca ar introduce vreo corectitudine in salarizarea angajatilor.
  Majoritatea medicilor au cabinete proprii si ar fi de dorit sa li se dea bani pe baza de pontaj, dar asta nu e treaba mea.
  • +5 (7 voturi)    
   . (Miercuri, 19 iunie 2019, 23:10)

   theo667 [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   BINGO!! Lumea a plecat pe fenta dar adevarul este altul decat cel spus de madama asta
   • +2 (2 voturi)    
    nu-i (Joi, 20 iunie 2019, 7:55)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui theo667

    nicio fentă.
    De nivelul actual al salarizării nu se poate atinge nimeni, indiferent cine ar veni la guvernare.
    Madama, în spirit pesedac, promite tacit o majorare salarială, față de actualul nivel, dar doar pentru cei care operează cu viteze cosmice.
    Cel care stă 7-8 ore într-o operație pe cord deschis va fi mai prost plătit decât unul care operează 30 de apendicite în același interval orar.
 • +6 (6 voturi)    
  De la VB (Miercuri, 19 iunie 2019, 20:02)

  sipu [utilizator]

  la FAPTE este cale lunga .
 • +11 (11 voturi)    
  kkk (Miercuri, 19 iunie 2019, 20:03)

  cartofiprajiti [utilizator]

  Dar un medic care face 5 operații pe cord, poate fi plătit ca unul care face 30 de operații de apendicită? Zic si eu...
  Dacă 'superspecialistii', (cu BAC-ul luat la 50 de ani), din PSD incep sa normeze si munca medicilor, ne-am dat dracu!
 • +6 (8 voturi)    
  Spor de bloc operator (Miercuri, 19 iunie 2019, 20:34)

  NME [utilizator]

  „medicul care intră în sala de operații beneficiază de un spor de bloc operator de 50% pentru timpul petrecut în sala de operație.”

  Păi și atunci despre ce mai vorbim, în condițiile în care însăși sinistra recunoaște faptul că medicii care operează mai mult au salarii mai mari?
 • +12 (12 voturi)    
  gândire de CAP-ist prost (Miercuri, 19 iunie 2019, 21:27)

  dragos234 [utilizator]

  Deci daca eu trântesc 4 cezariene in 4 ore, câștig mai mult decât prostul care naște natural 4 copii in 48 de ore. Că atât ține un travaliu la primipară, 12 ore.
  • +2 (2 voturi)    
   si mai e o problema (Joi, 20 iunie 2019, 11:59)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui dragos234

   astia vor sa faca sistemul cu "performanta" pt ca si-au dat seama ca nu mai au bani...
   ghici ce o sa se intample cand medicii o sa vaneze operatiile si o sa te opereze din orice!? garantat o sa se cheltuie mult mai multi bani!
 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 iunie 2019, 21:41)

  [anonim]

 • +8 (8 voturi)    
  Nicio fapta buna nu ramane nepedepsita (Miercuri, 19 iunie 2019, 21:59)

  TinuF [utilizator]

  De abia acum PSD realizeaza ca majorarea salariilor bugetarilor, fara a impune criterii de performanta, creaza o gaura care va inghite bugetul. (probabil si pe cei din PSD). Erau categorii care chiar aveau nevoie de cresterea salariilor, insa la alte categorii chiar nu era necesar a creste ceva deja prea mare.
 • +6 (6 voturi)    
  din pacate (Miercuri, 19 iunie 2019, 22:15)

  ak33 [utilizator]

  din pacate iar gresiti doamna sinistru
  , pai un doctor poate face 30 de operatie de apendicita iar unul poate face o operatie pe cord deschis
  care merita mai mult?
  ati dat-o in bara cand a-ti marit la global si acum incercati sa dregeti busuiocul dar nu va iese , corabia se scufunda
 • +6 (6 voturi)    
  Criteriul de bază (Miercuri, 19 iunie 2019, 22:30)

  fdaniel [utilizator]

  Să nu uităm că trăim într-un stat mafiot, aservit unei grupări infracționale cu nume de număr auto suedez.

  Criteriul principal va deveni în scurt timp apartenența / aservirea la respectivul grup organizat și vor fi premiați cei mai umili și cu "ciocul mic".
 • +11 (11 voturi)    
  . (Miercuri, 19 iunie 2019, 23:52)

  Rhemax [utilizator]

  Vad ca nimeni nu se gandeste din urmatorul punct de vedere: ghiciti cine controleaza accesul la salile de operatii, repartizarea paturilor pe sectii, numele care apar pe fisele de operatii ca medic principal.
  Sa va spun eu: actualii mari baroni din spitale, fosilele mari profesori universitari/sefi de sectie in acelasi timp care nu se mai dau dusi din posturi.
  Tot astia sunt cei care au deja salarii de 7000-8000 euro legal de la spital+universitati dar cer in continuare spagi enorme.
  Tot astia sunt cei care in loc sa-i invete pe rezidenti cum sa opereze sunt cei care ii pun sa faca hartii si sa asiste cel mult ca mana a 3-a de frica ca nu cumva sa piarda din spaga sau sa le apara concurenta.
  Tot astia sunt cei care nu au mai citit un articol cu ultimele tehnici in domeniu de vreo 30 de ani.
  Concluzia: ca de obicei PSD foloseste jumatati de adevar ca sa-si favorizeze oamenii.
  Daca va mai mirati de ce va pleaca rezidentii si tinerii medici din tara, aveti aici o parte din motive.
  • +2 (2 voturi)    
   mda (Joi, 20 iunie 2019, 11:51)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Rhemax

   foarte pertinent comentariu...
   sunt atatea probleme cu metoda "geniala" de calcul a tovarasei incat in vreo suta de comentarii poate o sa putem strange toate problemele care le va ridica acesta "meritocratie"
 • +3 (3 voturi)    
  maraton (Joi, 20 iunie 2019, 7:40)

  anion [utilizator]

  Daca se va intampla asa, atunci medicii se vor ruga de pacienti sa le mai taie o mana, un deget, ceva minor, operatie sa fie. De dragul cantitatii, calitatea va scadea enorm. Eu credeam ca medicii vor lucra in comun in analiza cazului de operatii specializate astfel incat toti sa aiba sentimentul ca operatia a decurs bine si au invatat toti din ea.
  • +1 (1 vot)    
   iti dai seama (Joi, 20 iunie 2019, 11:49)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui anion

   ca o sa se dubleze cheltuielile cu sistemu medical... brusc mult mai multe operatii, analize etc...
 • +1 (1 vot)    
  Medicii ar trebui diferentiati (Joi, 20 iunie 2019, 7:44)

  Angela Crisan [anonim]

  La fel de aiurea mi se pare si plata medicilor din comisii de evaluare, care au acelasi salar ca si cei care consulta, emit retete sau opereaza! Medicii din comisiile de evaluare (pensie, invaliditate, handicap) nu fac consultatii, nu emit retete. E doar munca adminstrativa.
 • +3 (3 voturi)    
  Angajații din spitale vor fi plătiți în funcție de (Joi, 20 iunie 2019, 7:57)

  CristianDrafta [anonim]

  Si pe urma sa vezi mancatorie intre medici...care sa faca operatii mai multe, ca sa fie platit mai bine....si tot asa....
  • +1 (1 vot)    
   that too (Joi, 20 iunie 2019, 11:48)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui CristianDrafta

   uite a uitat de asta :D

   iti dai seama ca rezidentii nu o sa mai opereze NIMIC?!

   totu (chiar si operatiile de kkt) o sa le faca "don profesor" ca sa vina banu gros!
 • +4 (4 voturi)    
  la norma (Joi, 20 iunie 2019, 8:12)

  nu_pot_sa_plec [utilizator]

  pacientii se vor trezi operati cu si fara rost, dupa planul asta comunistoid de "norma"!
  Idiotenie curata!
  Dupa socoteala ta, cucoana, chirurgia cardiovasculara o sa fie foarte prost platita cu o operatie de 10 ore pe zi fata de 5 operatii in 5 ore la chirurgie generala!
  Vai steaua ta!
 • +1 (1 vot)    
  Spaga!? (Joi, 20 iunie 2019, 8:38)

  florin_f [utilizator]

  ministra asta e cazuta din luna :o , Doar stie ca se ia spaga, fiecare operatie aduce euroni...tot se ascund dupa perdeaoa de minciuni. Salarul la medici e numai de suprafata, spaga e baza.
 • 0 (2 voturi)    
  Note de la pacienti (Joi, 20 iunie 2019, 10:04)

  nero61 [utilizator]

  Eu as propune ca salariul si al medicilor si al restului de personal sa fie dat si in functie de un punctaj dat de pacienti. Fiecare pacient sa primeasca o fisa cu numele medicilor si a personalului care se ocupa de ei. La iesire din spital pacientul sa dea note pt fiecare persoana care s-a ocupat de el.
 • +2 (2 voturi)    
  smart! (Joi, 20 iunie 2019, 11:41)

  liviu_ [utilizator]

  deci toti medicii o sa se bage safa multe operatii simple cu risc scazut de complicatii si moarte) ca sa ia bonusuri si aia de la ATI o sa aiba toti salariu minim si/sau o sa ramana oameni cu politraumatisme, cancere etc neoperati ca e mai simplu sa faci o operatie de amingalita decat una pe creier...
  serios sa o impuste cineva ca numai tampenii vorbeste!

  de asemenea cum o sa platesti medicii care nu fac operatii?! aia nu conteaza?! aoleo... proasta mai esti femeie!

  also cica e iar criza de citostatice... se sesizeaza careva?!
 • +2 (2 voturi)    
  PS: (Joi, 20 iunie 2019, 11:46)

  liviu_ [utilizator]

  ca sa nu mai vb ca o sa sara medicii sa te opereze cand nu e nevoie sau sa-ti faca investigatii etc...
  ideea de performanta nu e o idee rea, metoda prin vare tovarasa vre sa decida performanta e o tampenie!

  evaluarea se face ori de terti (numai ca din pacate in acest caz toti primest nota maxima mai putin ala care e certat cu sefu pt ca nu a votat partidu sefului), ori de catre pacienti... unde e mai greu de masluit (dar si aici pot aparea probleme)

  cum evaluezi pe unu de la floreasca (are 100 de pacienti pe zi) cu unu de la cucuietii din deal? nu o sa mai fie nimeni medic in spitale neaglomerate!
  also doar numarul operatiilor conteaza?! nu calitate?! cu rata de succes / supratietuire (again si la asta su supravietuirea e cu dus si intors -> medicii nu vor opera oameni cu risc)?!

  o replica mai inteligenta era "ne vom gandi la o medita de calcul al performantei" sunt constient ca e f. greu de facut ceva obiectiv, dar ceea ce propune ea e o tampenie!
 • +1 (1 vot)    
  Alte specialitati medicale (Joi, 20 iunie 2019, 13:52)

  merryl [utilizator]

  Ideea ministeresei, de a se face o diferentiere a salarizarii in functie de performanta, nu e rea, dar modalitatea in care vrea s-o puna in aplicare e o catastrofa. Totusi, ca sa luam exemple si din alte specialitati, nu doar din chirurgie, sunt medici internisti pe care ii cunosc care consulta 2-3 pacienti pe zi si iau acelasi salariu ca si unil care consulta 20 in ambulatoriu.
  Evaluarea trebuie facuta pe o perioada de ordinul unui trimestru, semestru, nu lunar, iar criteriile trebuie sa fie relativ obiective si rationale, specifice activitatii, nu la discretia seful de sectie buna bunul lui plac.
 • 0 (0 voturi)    
  DEPINDE DE ... (Joi, 20 iunie 2019, 15:45)

  jidanul [utilizator]

  ... complexitatea interventiei chirurgicale si de tipul interventiei chirurgicale. 2, 3 operatii pe creier sau inima ori coloana vertrebrala sunt infinit mai complicate decat 50 de operatii de apendicita.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by