Un proiect de metodologie privind angajarea personalului medical ar urma să fie pus astăzi în dezbatere publică, a anunțat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la Forumul Naţional al Spitalelor.

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

"Eu am promis de câteva luni un act normativ, o metodologie, prin care să promovăm meritocraţia în angajarea personalului medical. (...) Probabil că în momentul în care s-a publicat în Monitorul Oficial Ordinul de ministru privind angajarea medicului în sistemul de stat şi privat, cineva mă ironiza - 'asta e meritocraţia?'. Nu, am spus clar, astea sunt condiţiile, metodologia o vom da mai târziu. Astăzi pot să vă prezint. (...) Eu sunt convinsă că marea majoritate dintre dumneavoastră veţi aprecia faptul că (...), printr-o metodologie aprobată de Ministerul Sănătăţii, după ce ea va parcurge un traseu legislativ, nu o să mai avem probleme legate de presupuse acte de corupţie la angajare sau alte modalităţi de a angaja personalul", a afirmat Sorina Pintea, citată de Agerpres.

Potrivit ministrului Sănătății, concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de medic, asistenţi medicali, personal medical şi alt personal cu studii superioare se vor organiza o dată pe trimestru în opt centre regionale de concurs: "Aceste centre sunt mulate pe regiunile de dezvoltare. (...) De exemplu, la regiunea de dezvoltare nord-est avem judeţele Botoşani, Bacău, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui. Comisia regională de concurs pentru fiecare dintre cele opt regiuni se organizează la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică, concursurile se desfăşoară în ultima lună a fiecărui trimestru la o dată care va fi stabilită de DSP şi publicată pe pagina de internet, fiecare unitate sanitară cu personalitate juridică va transmite la sediul DSP în care e centrul regional lista cu posturile vacante de medici, asistenţi medicali, chimişti, biologi, farmacişti pe locuri de muncă, grade, trepte, specialităţi şi profil."

Sorina Pintea a afirmat că vor fi publicate pe fiecare site al centrelor regionale lista cu posturile vacante şi cele 1.500 - 2.000 de subiecte de tip grilă.

"Dacă doriţi să angajaţi asistenţi medicali trimiteţi listele cu posturi vacante centrului regional care pe site-ul propriu va publica inclusiv subiectele, între 1.500 şi 2.000 de subiecte, teste grilă. Comisia de concurs va fi constituită cu o zi înaintea examenului, va trage la sorţi 40 de subiecte din cele 1.500 - 2.000. Urmează apoi proba orală pentru care se va lua acordul de înregistrare video-audio, pentru medici la fel, pentru că ştiţi foarte bine au fost foarte multe discuţii în spaţiul public, aşteptam propuneri de la manageri, de la sindicate. Nu a venit nimeni cu nicio propunere aşa că propun eu", a arătat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a precizat că metodologia se bazează pe actele normative existente: "Cred că va fi un mare pas înainte. (...) Se va aplica pentru toate spitalele", a mai spus ministrul Sănătății.