Președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu: Creșterile de salarii ale personalului auxiliar din spitale, suportate de Casă prin transferuri de la bugetul Ministerului Finanțelor. Nu afectează bugetul FNUASS, destinat decontării serviciilor medicale

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 13 iunie 2019, 12:57 Actualitate | Sanatate


Sorina Pintea si Razvan Vulcanescu
Foto: Hotnews
Creșterile de salarii ale personalului auxiliar din spitale vor fi suportate din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate prin transferuri de la bugetul Ministerului Finanțelor și "nu au nicio legătură cu bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, destinat suportării decontării bunurilor și serviciilor prestate de furnizorii aflați în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate", a declarat joi președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, pentru HotNews.ro.

Precizările lui Răzvan Vulcănescu vin după ce în spațiul public au circulat temeri că acoperirea creșterilor salariale ale personalului auxiliar din bugetul CNAS ar putea afecta bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

"În momentul de față, decizia de a se suporta creșterile salariale, inclusiv pentru personalul auxiliar din spitale, este o decizie care de fapt este absolut identică cu aceeași decizie luată anterior de a se suporta creșterile salariale ale personalului medical. Iar toate aceste creșteri se suporta prin transferuri de la bugetul Ministerului de Finanțe. Nu are nicio legătură cu bugetul FNUASS, care este destinat suportării decontării bunurilor și serviciilor prestate de furnizorii aflați în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate", a explicat Răzvan Vulcănescu, pentru HotNews.ro.

Președintele CNAS a adăugat că "În niciun caz dorința nu a fost aceasta, ci de a ne asigura, pe de o parte, că nu mai pleacă personalul din spitale, fie el și personal auxiliar, și, în același timp, să ne asigurăm că există resurse financiare îndestulătoare la nivelul spitalelor, ca să poată să achiziționeze medicamente și materiale sanitare."

Un Ordin comun semnat săptămâna aceasta de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și de președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, stabilește că "finanțarea influențelor financiare determinate de creșterile salariale care se acordă în anul 2019 pentru personalul auxiliar din unitățile sanitare publice va fi asigurată din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, printr-un mecanism similar celui prin care se finanțează și influențele financiare determinate de creșterile de salarii ale personalului medical din aceleași spitale".

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a precizat că "la începutul anului s-a efectuat o mărire salarială pentru personalul auxiliar, care a fost finanțată inițial din bugetele spitalelor. Însă, avându-se în vedere impactul asupra bugetelor unităților sanitare publice cu paturi și asupra serviciilor medicale spitaliceşti acordate asiguraţilor, guvernul a decis, la sfârșitul lunii mai, la propunerea Ministerului Sănătății, ca pentru personalul încadrat în unităţile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unităţile administrativ-teritoriale, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, influenţele financiare determinate de creşterile salariale să se asigure prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, de la titlul VI 'Transferuri între unităţi ale administraţiei publice' (OUG nr. 35/2019)."

"Ordinul pe care l-am semnat împreună cu doamna ministru și care a fost publicat în Monitorul Oficial transpune în practică prevederile Ordonanței de Urgență nr. 35/2019 și totodată soluționează problema sursei de finanțare a majorărilor salariale din spitalele publice într-o manieră care evită apariția unor dificultăți bugetare pentru acestea" - a precizat președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1577 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Și miră pe careva??? Pe români nu. (Joi, 13 iunie 2019, 13:03)

  prec [utilizator]

  Păi tu trebuie să dai pomenile ăstea de undeva. Gata spitale, kaput instrumenar medical, nema consumabile.....
 • 0 (0 voturi)    
  pai atunci... (Joi, 13 iunie 2019, 14:42)

  young_e [utilizator]

  ...de ce transferurile astea, nu putea transfera ministerul de finante banii direct la ministerul sanatatii sau bugetelor locale - - adica celor care platesc salariile de obicei medicilor/personalului auxiliar? de ce se platesc sporurile prin casa de sanatate si nu Federatia Romana de Fotbal? nu cumva pt ca acolo sunt bani si ministerul finantelor mai poate intarzia ...asa vreun an doi transferurile, as=tfel incat la FNUASS la un moment dat sa fie bani doar "scriptic" bcum era si prin fondurile alea "din privatizare" golite, din care a ramas doar numele?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by