Creșterile de salarii ale personalului auxiliar din spitale vor fi suportate din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate prin transferuri de la bugetul Ministerului Finanțelor și "nu au nicio legătură cu bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, destinat suportării decontării bunurilor și serviciilor prestate de furnizorii aflați în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate", a declarat joi președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, pentru HotNews.ro.

Sorina Pintea si Razvan VulcanescuFoto: Hotnews

Precizările lui Răzvan Vulcănescu vin după ce în spațiul public au circulat temeri că acoperirea creșterilor salariale ale personalului auxiliar din bugetul CNAS ar putea afecta bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

"În momentul de față, decizia de a se suporta creșterile salariale, inclusiv pentru personalul auxiliar din spitale, este o decizie care de fapt este absolut identică cu aceeași decizie luată anterior de a se suporta creșterile salariale ale personalului medical. Iar toate aceste creșteri se suporta prin transferuri de la bugetul Ministerului de Finanțe. Nu are nicio legătură cu bugetul FNUASS, care este destinat suportării decontării bunurilor și serviciilor prestate de furnizorii aflați în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate", a explicat Răzvan Vulcănescu, pentru HotNews.ro.

Președintele CNAS a adăugat că "În niciun caz dorința nu a fost aceasta, ci de a ne asigura, pe de o parte, că nu mai pleacă personalul din spitale, fie el și personal auxiliar, și, în același timp, să ne asigurăm că există resurse financiare îndestulătoare la nivelul spitalelor, ca să poată să achiziționeze medicamente și materiale sanitare."

Un Ordin comun semnat săptămâna aceasta de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și de președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, stabilește că "finanțarea influențelor financiare determinate de creșterile salariale care se acordă în anul 2019 pentru personalul auxiliar din unitățile sanitare publice va fi asigurată din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, printr-un mecanism similar celui prin care se finanțează și influențele financiare determinate de creșterile de salarii ale personalului medical din aceleași spitale".

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a precizat că "la începutul anului s-a efectuat o mărire salarială pentru personalul auxiliar, care a fost finanțată inițial din bugetele spitalelor. Însă, avându-se în vedere impactul asupra bugetelor unităților sanitare publice cu paturi și asupra serviciilor medicale spitaliceşti acordate asiguraţilor, guvernul a decis, la sfârșitul lunii mai, la propunerea Ministerului Sănătății, ca pentru personalul încadrat în unităţile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unităţile administrativ-teritoriale, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, influenţele financiare determinate de creşterile salariale să se asigure prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, de la titlul VI 'Transferuri între unităţi ale administraţiei publice' (OUG nr. 35/2019)."

"Ordinul pe care l-am semnat împreună cu doamna ministru și care a fost publicat în Monitorul Oficial transpune în practică prevederile Ordonanței de Urgență nr. 35/2019 și totodată soluționează problema sursei de finanțare a majorărilor salariale din spitalele publice într-o manieră care evită apariția unor dificultăți bugetare pentru acestea" - a precizat președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.