Introducerea unui alt sistem informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate "este exclusă", a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Sorina Pintea. "Aruncăm 100 de milioane (de lei - n.red.)?", a fost reacția ministrului Sănătății. "Asta mă întreb și eu, unde sunt specialiștii? Am pregătit 1.000 de specialiști în aceste proiecte", a adăugat Sorina Pintea.

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

Sistemul informatic pentru medicii de familie este "în colaps total", au afirmat reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Medicii de familie au acordat nota 0,33 sistemului informatic și afirmă că "disfuncționalitățile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic cât și în comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețetă electronică) trebuie validate în termen de maximum 72 de ore, însă au fost situații în care pe o perioada de 3 zile sistemul a funcționat, adunat, 2-3 ore."

"Medicii de familie din întreaga țară au ajuns la limita suportabilității", se arată în scrisoarea deschisă semnată de Societatea Națională de Medicina Familiei: "Numărul și complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul medical sunt depășite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie încercând să își facă datoria".

"Sistemele informatice pe baza cărora ar trebui să se stabilească relația dintre prestatorii de servicii (medicii de familie), asigurator (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) și beneficiar (pacientul român) funcționează cu sincope atât de mari încât mai curând se poate spune că nu funcționează", afirmă semnatarii scrisorii.

Medicii de familie spun că trebuie să facă ture de noapte ca să valideze documentele și "solicită imperativ rezolvarea problemelor informatice și adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcționare a sistemului. Toate efectele negative ale acestei situații se răsfrâng în primul rând asupra pacienților prin prelungirea timpului de așteptare".