Medicii de familie: Sistemul informatic al CNAS, în colaps total

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 12 iunie 2019, 8:28 Actualitate | Sanatate


Medici
Foto: sxc.hu
Sistemul informatic pentru medicii de familie este "în colaps total", afirmă aceștia într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Medicii de familie au acordat nota 0,33 sistemului informatic și afirmă că "disfuncționalitățile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic cât și în comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețetă electronică) trebuie validate în termen de maximum 72 de ore, însă au fost situații în care pe o perioada de 3 zile sistemul a funcționat, adunat, 2-3 ore."

"Medicii de familie din întreaga țară au ajuns la limita suportabilității", se arată în scrisoarea deschisă semnată de Societatea Națională de Medicina Familiei: "Numărul și complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul medical sunt depășite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie încercând să își facă datoria".

"Sistemele informatice pe baza cărora ar trebui să se stabilească relația dintre prestatorii de servicii (medicii de familie), asigurător (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) și beneficiar (pacientul român) funcționează cu sincope atât de mari încât mai curând se poate spune că nu funcționează", afirmă semnatarii scrisorii.

Medicii de familie spun că trebuie să facă ture de noapte ca să valideze documentele și "solicită imperativ rezolvarea problemelor informatice și adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcționare a sistemului. Toate efectele negative ale acestei situații se răsfrâng în primul rând asupra pacienților prin prelungirea timpului de așteptare".

 • Medicii de familie au acordat nota 0,33 sistemului informatic

"Disfuncționalitățile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic cât și în comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețetă electronică) trebuie validate în termen de maximum 72 de ore însă au fost situații în care pe o perioada de 3 zile sistemul a funcționat adunat 2-3 ore", spun semnatarii scrisorii.

Ei adaugă că "mulți dintre medicii de familie se trezesc noaptea pentru a valida documentele de peste zi, sperând că sistemul este mai accesibil în această perioadă a zilei. Tot în această perioadă a zilei medicii de familie încearcă și dacă au noroc reușesc să facă raportările lunare obligatorii către CNAS".

Medicii de familie au acordat nota 0,33 sistemului informatic: "Pentru că semnalele intense transmise în ultimii ani despre aceasta situație au rămas efectiv fără răspuns, medicii de familie au început luna trecută, pe 10 Mai, o monitorizare internă a sistemului. Practic, medicii au acordat zilnic note funcționării sistemului. Spre surprinderea tuturor, sistemul a avut o aparentă revigorare în perioada imediat ulterioară lansării publice a acestui mecanism de monitorizare, dar s-a prăbușit lamentabil după o săptămână de la alegerile europarlamentare. Graficul prezentat anterior arată modul în care practicienii din cabinetele de medicină de familie percep calitatea și funcționalitatea sistemelor SIUI și PIAS. Astăzi, exact la o lună de la lansarea monitorizării, sistemul SIUI a obținut media 0,33. Pentru a vedea nivelul de indignare și nemulțumire ale medicilor de familie, vă invităm să consultați pagina FaceBook: @Comunicare-SNMF."

 • Sistemul informatic a costat peste 87 de milioane de lei

Sistemul Cardului National de Asigurări Sociale de Sănătate (CEAS) a costat peste 87,6 milioane lei fără (TVA) și a fost implementat de HP Romania și Novensys Corporation, având ca subcontractant pe SIVECO Romania, amintește Societatea Națională de Medicina Familiei. Contractul a fost atribuit în luna aprilie 2012.

"Contractul de servicii privind implementarea prescripției electronice (SIPE), in valoare de peste 36,2 milioane lei fără TVA, a fost atribuit în 2012 către HP România. În 31 martie 2017 s-au mai cheltuit 7,6 milioane de lei, fără TVA, pe un contract în care SIVECO se angaja să asigure mentenanța și suportul tehnic pentru softul care integrează toate informațiile la nivelul Casei, sistem dezvoltat tot de SIVECO odată cu SIUI", se arată în scrisoarea deschisă.

Reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei mai spun că "până în acest moment nicio persoană și nicio instituție nu au fost făcute responsabile pentru modul ineficient în care au fost cheltuiți banii publici în acest proiect".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7641 vizualizari

 • +8 (16 voturi)    
  sint mici si prosti, sa-i ajutam.... (Miercuri, 12 iunie 2019, 9:28)

  U_swamp [utilizator]

  IT-istii CNAS sint scutiti de impozite? Caci si scutirea asta, daca e sa o suportam noi, atunci trebuie sa vina la pachet cu obligatii de performanta si harnicie. Adica pe dos decit s-a procedat cu marirea lefurilor bugetarilor - bani mai multi, munca la fel sau chiar mai putina (ca ne trebuie timp sa cheltuim banii in plus!!!).
  • +1 (3 voturi)    
   CNAS de ce exista ? Strange impozite in paralel ? (Miercuri, 12 iunie 2019, 13:21)

   Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui U_swamp

   care ajung in aceeasi oala a lui Teodorovici si Valcov.
   Dar deh, e nevoie de niste posturi si birouri pt diversi nepoti, fini si amante
 • +13 (15 voturi)    
  Siveco (Miercuri, 12 iunie 2019, 9:37)

  florinos [utilizator]

  Doamna Socol, patronul Siveco, a fost eliberata din închisoare pe timpul guvernării PSD. Poate este timpul de un nou contract de mentenanta.
  • -1 (9 voturi)    
   incapabili 100% (Miercuri, 12 iunie 2019, 11:38)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Poate nu este clar pentru toata lumea, dar software-ul respectiv functioneaza. Nu se plange nimeni ca e prost gandit, ca procedurile sunt dificile, informatiile insuficiente etc. Asta nu inseamna ca nu e loc de mai bine, ci doar ca niste idioti de la CNAS si SIVECO sunt atat de incompetenti incat de mai bine de 5 ani nu pot sa scaleze un sistem functional. Cateva baze de date amarate si un portal. Le-au primit "mura-n gura" de la Novensys/HP, cu load balancer si tot pachetul. Nu trebuie decat sa se uite unde apar blocajele si sa mai puna ceva hardware in rack, servere care probabil costa mai putin decat laptopurile "IT-stilor" de 2 bani de la CNAS.

   Si este evident ca nu vorbim de cine stie ce sistem complicat. Are cateva zeci de mii de utilizatori, se stie exact care sunt orele de varf, infrastructura din tara este fix aia pe care poti sa stai pe Netflix toata ziua si reteaua CNAS este controlata de STS.
   • +4 (6 voturi)    
    Lucrezi la HP? (Miercuri, 12 iunie 2019, 13:40)

    IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Ca prea usor ai ajuns la certitudini...

    "Nu se plange nimeni ca e prost gandit"
    Am 20 de ani de experienta in IT, am implementat sisteme informatice numai pentru sectorul privat (unde ar trebui sa fie oameni mai inteligenti decat "idiotii de la CNAS") si totusi nu am intalnit nici un utilizator care sa imi spuna ca sistemul "e prost gandit". Nu vei intalni utilizatori care sa faca o analiza pertinenta a problemelor ci se vor rezuma la "nu merge".
    Deci... ar putea fi prost gandit.

    "un sistem functional"
    Fara informatii din interior, de unde stii ca sistemul are doar probleme de performanta si ca in rest e 100% functional? Poate intra in nu stiu ce loop-uri infinite si de aceea crapa..
    Iti spun tot din experienta, 99% dintre cazurile in care "serverul nu face fata", s-au rezolvat cu optimizari de cod.

    "cu load balancer si tot pachetul"
    Iarasi, fara informatii din interior de unde stii?
    • 0 (2 voturi)    
     "ba baiatule".. :) (Miercuri, 12 iunie 2019, 17:00)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

     Multi avem "experienta in IT". Sunt convins ca si la CNAS sunt cativa care au acumulat "experienta" in dept de IT..
     Eu vorbesc de interfata, functii, datele stocate, detaliile despre pacienti. Din perspectiva medicilor de familie (inclusiv unii din propria familie), sistemul este foarte util. Sau ar fi, daca ar putea fi accesat..
     Daca te-ar fi interesat subiectul, configuratia si interfetele sunt informatii publice, pe portalul SIUI (http://siui.casan.ro/cnas/siui_3.7/specificatii). Nu am informatii din interior. Nu este cod scris de la zero. Nu te apuci sa optimizezi. Trebuie doar sa fii la zi cu patch-urile de la Oracle.
 • +12 (14 voturi)    
  Rugam nu deranjati guvernantii de la furat (Miercuri, 12 iunie 2019, 9:39)

  Eliberati Rusia de rusi [utilizator]

  Ce, credeati ca au venit sa va rezolve voua sistemele informatice sau alte bazaconii?
 • +9 (9 voturi)    
  Delapidare (Miercuri, 12 iunie 2019, 10:03)

  Celbland [utilizator]

  DNA spune că scopul principal al Siveco sub umbrela HP nu a fost să facă un sistem informatic, ci să delapideze banii asiguraților la CNAS.

  Astfel, peste 90% din banii plătiți de CNAS s-au transformat în așa-zisul “profit”, de fapt șpăgi și fraudă.

  Siveco a livrat un simulacru de software, cu funcționare proastă, doar ca să zică că a livrat ceva de banii primiți.
  • +3 (5 voturi)    
   Cine l-a recepționat? (Miercuri, 12 iunie 2019, 10:53)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

   Nu cumva bugetarii de la Min. numit fals de Sanatate? Aceiasi care au dat tema de proiectare de tot kktul, pentru ca acolo sunt doar putori, lichele, clienti politici, incompetenti, in frunte cu sinistra S. Pintea. Pentru o șpaga grasă, orice asemenea individ a facut receptia si a zis ca functioneaza OK. Ciuma Rosie e solidară când e rost de furat,
   • +4 (4 voturi)    
    :) (Miercuri, 12 iunie 2019, 12:37)

    Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    Nu. CNAS nu e ministerul sanatatii :)
 • +6 (8 voturi)    
  Recomand medicilor (Miercuri, 12 iunie 2019, 10:11)

  Hanonim [utilizator]

  si nu doar lor, sa voteze PSD in continuare pentru bunastarea si performantele societatii romanesti multilateral dezvoltate.
 • -4 (8 voturi)    
  si medicii astia... (Miercuri, 12 iunie 2019, 10:47)

  MamboNoFaiv [utilizator]

  de ce nu cheama un IT-ist langa ei cand folosesc programul ala sa puna un diagnostic rapid extras cu wireshark din tcpdump.
  Asa ramane totul o vrajeala politica...
  • +4 (4 voturi)    
   Daca (Miercuri, 12 iunie 2019, 12:25)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui MamboNoFaiv

   Daca am socoti numarul de IT-si de pe langa medici la socoteala ar iesi vreo 2.
   Despre asta nu vorbește nimeni.
   tcpdump :) ce sa vada timeout?
   :)
   Si la ce le foseste daca vad rezultatele?
 • +2 (4 voturi)    
  Nici chiar asa (Miercuri, 12 iunie 2019, 10:49)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Politruca Sorina Pintea va gasi zeci de scuze. La asta sa pricepe - la demagogie si dat din meliță... Nu doar sistemul Info e in colaps - ci intreg sistemul de EXTERMINARE numit de SANATATE, condus de o propagandista a Ciumei Rosii incompetentă și inhăitată cu hotii ca sa ajungă și ea la ciolan.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by