Medicul care a murit în timpul gărzii, în județul Bihor, avea o pensie de 1.280 lei

de G.S.     HotNews.ro
Duminică, 9 iunie 2019, 12:26 Actualitate | Sanatate


Medic
Foto: pixabay.com
Medicul care a murit în timp ce făcea garda la un centru de permanență din județul Bihor avea o pensie de 1.280 lei, potrivit unei postări a mediculului primar dr. Livia Davidescu, transmite Mediafax. „Să întrebăm public pe MS și MM dacă ei pot supraviețui cu 1280 ron/lunar!”, comentează un alt medic.

„La cererea colegilor medici de familie din Bihor, postez pentru Miniștrii Sănătății și Muncii pensia colegului decedat: 1.280 RON”, scrie pe Facebook medicul primar dr. Livia Davidescu.

„Motivul pentru care un medic (elita) pensionar din România alege să mai muncească în gărzi sau în privat după pensionare! În UE pensionarii se plimbă, se odihnesc și efectuează minim 2 vacanțe/an în diferite țări! În România trebuie să muncești până mori ca să-ți plătești utilitățile, hrana și medicamentele! Să întrebăm public pe MS și MM dacă ei pot supraviețui cu 1280 ron/lunar!
Și să ne ofere un răspuns oficial!”, comentează un alt medic.

Un alt medic scrie că suma nu reprezintă o pensie, ci un fel de ajutor social și se întreabă dacă mai există vreo categorie profesională în țară atât de umilită pe parcursul întregii vieți cum este cea a medicilor.

„Cam asta e explicația problemei... Ne vom ruga să avem noroc să murim în cabinete ca să nu murim de foame și lipsa de medicamente...”, comentează un alt utilizator.

Încă un medic a murit în timp ce făcea garda la un centru de permanență din județul Bihor. Medicul primar dr. Livia Davidescu, din Craiova, scria pe Facebook că lista medicilor decedați în gardă se prelungește cu încă un nume: „Colegul Ștefan Quai, primul mf-ist din Bihor cu contract privat cu CAS (și-a amenajat spațiul din casă pentru cabinet medical pe vremea când toți lucrau încă în cabinetele de stat) s-a dus azi la ceruri. Nu a mai apucat să iasă din garda efectuată la CP. Abia ieșise la pensie, mai făcea gărzi la CP pentru a fi încă activ. Se mutase din Oradea mai la sat pentru a fi mai liniștit și pentru a se putea ocupa mai mult de nepoți. Să-l ierte D-zeu și să-l odihnească!".

Medicul primar din Craiova a postat anul trecut o listă cu peste 40 de medici care au murit în timpul gărzilor, cerând autorităților ca gărzile să fie recunoscute ca vechime în muncă.

La rândul lor, colegii medicului din Bihor care a murit în timpul gărzii au scris că acesta învățase de mult să lupte, „de când, obligat să fie pe cont propriu, a trebuit să supraviețuiască. Nu să prospere. Să se adapteze la ziua de mâine, când ea nu semăna niciodată cu ziua de azi. Douăzeci de ani a luptat așa. Iar lupta și-a luat obolul. Acum se odihnește, în sfârșit. În pace. Nu, nu munca sau lipsa banilor omoară prematur un medic de familie în România. Ci lupta pentru respect, pentru recunoaștere, pentru puțin sprijin. Și, uneori, chiar lupta pentru a fi lăsat în pace”.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că va fi făcută o analiză după decesul medicului din Bihor, afirmând că, într-adevăr, sunt probleme în sistem, însă nu pot fi rezolvate într-un an.

„E trist când pleacă un medic și îmi pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat. S-au făcut pași importanți, dar din păcate, efectele se vor vedea în timp. Din martie 2018, salariile s-au majorat. Procentul alocat medicinei de familie crește și va crește în fiecare an pentru că știm cum stau lucrurile. (...) Sunt lucruri nerezolvate de 30 de ani și care nu pot fi rezolvate într-un an sau dacă le rezolvăm, nu pot produce efecte într-un an. De la 1 ianuarie 2008, tariful orar pentru gărzile din centrele de permanență a crescut la 40 de lei de oră. Nu poate fi vorba despre un câștig de 300 lei pe lună. Poate pe zi sau pe gardă. (...) Da, sunt probleme”, a declarat Sorina Pintea, la Antena3.

Ministrul Sănătății a adăugat că județul Bihor este unul care are foarte multe centre de permanență.

„Sunt niște lucruri pe care o să le analizăm. Datele le avem. (...) Despre activitatea dânsului (medicul, n.r.) nu doresc să discut public. Pot să spun doar că a fost un medic de excepție”, spunea Pintea.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


5512 vizualizari

 • +15 (17 voturi)    
  ... (Duminică, 9 iunie 2019, 12:30)

  tirolez [utilizator]

  Bine ca au unii pensii speciale.
  • +9 (9 voturi)    
   4000 RON (Duminică, 9 iunie 2019, 12:35)

   Kornell [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   pe luna pt fiecare mandat de primar / parlamentar - care se cumuleaza in caz de mai multe. Nu mai spun de cat se doarme la parlament/primarie, cat se fura si cate garzi fac ei acolo
   • +5 (9 voturi)    
    5500 ron - tortionar (Duminică, 9 iunie 2019, 14:36)

    Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

    Ion Ficior.
    La fel, sau mai mult, fostii securisti ai regimului Ceausescu. Deveniti intretimp pensionari ai MAI, MAPN, blabla.
    Se poate vedea ce apreciaza statul roman.
  • +6 (8 voturi)    
   Mda (Duminică, 9 iunie 2019, 13:42)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   si parlamentarii care "lucreaza" in jur de 100 de zile pe ani...
 • +7 (11 voturi)    
  80 % din pensionarii din Ro au la fel (Duminică, 9 iunie 2019, 12:38)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  Dupa 30-40 ani de munca, echivalent 250-300 euro pensie - atat este pensia medie in Romania.
  Acum indiferent daca au fost medici, profesori, muncitori, etc, nu cred ca unele categorii ar trebui sa fie mai "speciale" decat altele, toti contribuie direct la bugete, munca are plusvaloarea ei, toti au si ei nevoi minimale la batranete.
  Pensia ar trebui sa urmeze principiul contributivitatii si punct, sa nu mai existe 'pensii speciale' (mai ales ca se acorda tot unora care au avut/au salarii mari, deci si pe principiul contributivitatii ar beneficia oricum de pensii proportional mai mari) si nu unii de la 45 ani, altii la 65.
  Cu banii din pensiile speciale ar fi loc de majorat la toti pensionarii "ne-speciali", macar 100 euro/lunar/persoane, care poate nu e mult, dar e totusi semnificativ pentru cineva care are 300 euro echivalent pensie. Si indexarile ar trebui facute si ele mai inteligent, sa se acorde in procente mai mari celor cu pensii mai mici si mai reduse celor cu pensii mari si f mari, pt ca indexand cu acelasi procent pe toate, ecartul intre cele mici si cele mari creste si el foarte mult. Pana la urma, indiferent daca esti Ciorbea sau un muncitor, nevoile minimale sunt aceleasi, nu? Sigur, trebuie diferentiat si fctie de salariul/contributia din timpul vietii active, dar nu unii 1200-1500 lei, altii 6-7000 lei...sa nu mai zic de specialii cu peste 10.000 lei, atat de imorali!
  • +7 (7 voturi)    
   Trebuie sa se termine (Duminică, 9 iunie 2019, 19:30)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   odata aceasta nebunie a " pensiilor speciale "! Sunt si neconstitutionale , intrucat in Constitutie scrie ca cu totii suntem egali in fata legii. Nu se stipuleaza in Constitutie doua categorii de cetateni: normali si
   "speciali "!
  • +2 (2 voturi)    
   mama a fost profesoara, (Luni, 10 iunie 2019, 11:48)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   gradul I, a iesit la pensie la limita de varsta (ba a mai si stat un an in plus la catedra) si are pensie 1200 RON.
   Deci cam acesta e nivelul pensiilor in Romania
 • -6 (8 voturi)    
  adevarul care ne va face liberi (Duminică, 9 iunie 2019, 12:41)

  floarealbastra [utilizator]

  Eu vad ca scrieti numai jumatati de realitati; daca lucra la privat de 20 de ani avea pensie de stat si de privat,nu?
  Deci 1280 de la stat sau din privat?
  Scandalul asta cu decesele la locul de munca in spitate ce vrea sa spuna? In alte locuri de munca nu se intampla ?
  • +4 (4 voturi)    
   Nu conteaza (Duminică, 9 iunie 2019, 20:12)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui floarealbastra

   unde lucrezi, privat sau stat, conteaza unde cotizezi (pilon 1 -sistem public de stat si pilon 2+3 -sistem privat de pensii). Probabil ca a cotizat doar la sistemul public de stat.
 • +12 (12 voturi)    
  O proastă ca Olguța să facă legea pensiilor! (Duminică, 9 iunie 2019, 12:50)

  asavreau [utilizator]

  Olguța nu a muncit niciodată.Nu știe și nu înțelege ce înseamnă o pensie pentru munca și contribuția dată.Ea crede că pensia este o pomană acordată de partidul celor idioți,din care face parte.De aceea a dat la unii pensii de nu au ce face cu ele(unii dau bani cu camătă) și alții care au muncit și cotizat mai mult decât cei enumerați anterior,mor de foame.
 • +9 (11 voturi)    
  Nu doar medicii. (Duminică, 9 iunie 2019, 13:24)

  Altiro [utilizator]

  Sunt numerosi ingineri, profesori etc care se zbat sa supravietuiasca cu aceeasi pensie. O spun din proprie experienta.
 • +3 (7 voturi)    
  contributie (Duminică, 9 iunie 2019, 13:42)

  gpavel [utilizator]

  foarte multi medici de familie au cotizat pentru pensie sume infime(era obligatorie suma pentru salariul minim in plata)asa ca au ajuns cu pensii foarte mici(cei mai multi au realizat eroarea si au inceput sa cotizeze "serios")
 • +8 (8 voturi)    
  tortionarul Ion Ficior avea 5.500 de lei pe luna (Duminică, 9 iunie 2019, 13:45)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  Statul roman stie cum sa aprecieze contributia cetatenilor la societate.
  Ce sa faci ? N-ai ce sa faci.
  Ghinion
 • +10 (12 voturi)    
  adevarul este altul .. (Duminică, 9 iunie 2019, 15:10)

  sareta [utilizator]

  Adevarul este faptul ca aceste lepadaturi care ne conduc au anulat Legea prin care punctul de pensie sa fie 45 % din salariul mediu brut (acum ar ffi avut valoarea de 2670 de lei in loc de 11oo) ! Aveau nevoie de bani pentru a fi repartizati gastilor si baronilor locali care primeau lucrari ce se faceau in bataie de joc! CCR si Avocatul nenorocit ce nu a aparat niciodata poporul au inchis ochii desi prin Ordonantele emise de guvern se incalca flagrant DREPTUL celor care au contribuit o viata sa beneficieze de o pensie care sa reflecte nivelul veniturilor realizate in perioada activa a vietii .In perioada in care acest doctor contribuia veniturile dansului erau cu mult peste valoarea unui salariu mediu brut ! Cum au reusit nenorocitii sa stabileasca acum ca are dreptul la o pensie de 4 (PATRU) ori mai mica decat salariul mediu brut ?Aproape 2 milioane de pensionari cu pensii de 700 de lei trebuiau sa aibe pensiile de peste 1700 de lei .!
  • -3 (3 voturi)    
   relax (Duminică, 9 iunie 2019, 20:55)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui sareta

   acum vor veni la putere "dreptacii" care iar vorbesc despre "investitii", adica mutarea banilor din buzunarele cetatenilor in conturile firmelor occidentale si ale celor "agreate"; efectul? lucrari si achizitii publice de calitate mizera, la preturi mult peste cele normale; nu degeaba refuza categoric TOTI guvernantii sa liciteze dupa raportul pret/calitate
  • +2 (4 voturi)    
   adevarul trist.. (Luni, 10 iunie 2019, 10:20)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui sareta

   este usor sa scrii o lege prin care dai bani la diverse categorii de cetateni, cat timp nu-ti cere nimeni sa explici de unde vor veni acesti bani.

   aceasta enormitate cu punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut este un exemplu excelent. desi teoretic pensiile s-ar plati din asigurarile sociale, pe care statul roman le taxeaza in acest scop, pensiile nu mai au de mult nici o legatura cu contributiile.

   Romania va ajunge in acest mod sa aiba de 2-3 ori mai multi pensionari decat salariati, dar tot se vor astepta de la guvern sa scoata dintr-un salariu de 4000 de lei 3 pensii de 2000!.. Si vor ajunge la putere doar ipocritii care pot promite astfel de aberatii fara sa clipeasca .
   • 0 (2 voturi)    
    adevarul si mai trist.. (Luni, 10 iunie 2019, 13:32)

    sareta [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Si mai trist este faptul ca nu este vorba de Legi ci de Constitutie ,Curtea Constitutionala a precizat faptul ca pensia TREBUIE sa reflecte nivelul veniturilor realizate de pensionar in perioada activa .Asta s-a materializat prin raportarea veniturilor la salariile medii brute (adica a aparut punctul de pensie ).Si ma rog sa fie schimbata deci Constitutia sau sa fie anulate idioteniile care rup legatura cu punctul de pensie .Mai multi pensionari decat salariati ,da,si cine ma rog a distrus peste 5.000 de fabrici si unitati industriale ? Cate milioane de locuri de munca s-au evaporat ? CCR a mai decis ca dreptul constitutional la pensie nu poate fi afectat de proasta gestionare a bugetului de catre STAT ! Atunci ce facem bre ?
    • 0 (0 voturi)    
     aberatii peste aberatii (Luni, 10 iunie 2019, 18:36)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui sareta

     5 politruci la CCR au decis, apoi au plecat. cateva zeci de rusofili din fostul PCR, votati de 80% din actualii pensionari au decis "privatizarea" prin vanzare la fier vechi, apoi au plecat.
     dreptul constitutional la pensie decenta este o enormitate comunista. daca ar mai ramane un singur tanar sa munceasca in Romania (in ritmul asta, n-ar fi exclus) si tot n-ar intelege prostimea ce i-a lovit...
 • 0 (4 voturi)    
  Se poate trai (Duminică, 9 iunie 2019, 20:30)

  unins [utilizator]

  si cu pensii mai mici. Mama mea are o pensie de 640 lei. A muncit la CAP mai mult de 30 de ani.Munca la CAP doar pentru mâncare și poate fi echivalata cu munca fortata a detinutilor politici. Parintii mei au sapat manual vre-o 5 ani, canale si diguri, pentru a pune in practica nebuniile cu care venise Ceausescu de prin tarile asiatice, unde vazuse plantatiile de orez. Lucrau zi lumina si cand veneau acasa plangeau ca nu aveau mancare nici macar pentru copii.
  • -1 (1 vot)    
   e buna pensia de 640 RON de la CAP (Luni, 10 iunie 2019, 11:51)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui unins

   bunica mea, care tot la CAP a muncit, a avut mai putin
   Totusi, munca la CAP nu era asimilata muncii detinutilor. Era remunerata cu 100 lei pe zi, ceea ce erau bani pe timpurile celelalte. Problema este ca nu se plateau CAS si alte asigurari sociale, de unde si pensiile mici ale celor care munceau acolo. Plus ca munca era sezoniera, doar cand erau munci agricole.
   • 0 (0 voturi)    
    Vorbesti din auzite (Luni, 10 iunie 2019, 13:19)

    unins [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    sau poate nu vorbim de acelasi lucru. 100 de lei pe zi, adica peste 2500 pe luna, in 1955-1970 nu aveau nici macar directorii de scoli, ferme, fabrici, etc. La CAP, aveau poate 100lei pe luna + ceva cereale! Asta dupa ce le-au luat pamantul, cal si caruta, vaca, oi, etc. Mai intreaba si pe altii, care au trait acele vremuri.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by