Un număr de 222 de români au beneficiat până acum de transplant de celule stem și doar pentru 9 dintre aceștia donatorul a fost din România. Ceilalți și-au găsit perechea potrivită în Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Cipru, Israel, Grecia, Elveția, Suedia, Belgia, Austria sau India, arată datele de la Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Conferinta Doneaza si Salveaza/ foto Alex DamianFoto: Hotnews

Datele au fost publicate cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge, sărbătorită anual la 28 mai.

În total, până acum, 63.177 de români sunt înscriși în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Numărul a crescut comparativ cu septembrie anul trecut când erau 57.000 de români înregistrați. În România sunt 30 de pacienți care așteaptă un donator potrivit. Pentru aproape 50% dintre pacienții români care nu au donator înrudit, nu există în prezent donatori compatibili nicăieri în lume și nu au șansa de a face un transplant de celule stem hematopoietice care le-ar putea salva viața.

Registrul donatorilor români este conectat cu registrele altor 52 de țări, care împreună numără în prezent 34.676.179 de donatori de celule stem hematopoietice. Acest lucru crește şansele unui bolnav de a-şi găsi donatorul compatibil.

Orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 și 45 de ani poate deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice. Reprezentanții registrului spun că, de acum, înscrierea în Registrul Donatorilor se face și mai simplu, fără deplasare la vreun centru al donatorilor de CSH.

”Nu trebuie decât să intrați pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/, să completați un formular cu datele personale de contact și noi vă expediem acasă un kit de raclaj bucal cu instrucțiuni de folosire – este foarte ușor să vă recoltati singuri probele și durează doar 5 minute. Dumneavoastră ne trimiteți kitul înapoi împreună cu consimțământul și un chestionar medical completate și semnate, noi facem analizele și dacă totul este în regulă, vă anunțăm că ați devenit un potențial donator de celule stem hematopietice. Din acel moment tot ce trebuie să faceți este să așteptați să fiți contactat. Este foarte posibil să nu vă contactăm niciodată, dar dacă ați putea fi șansa la viață pentru cineva?” a spus dr. Aurora Dragomirișteanu, director general la Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

În fiecare an, în România, la 100.000 locuitori sunt diagnosticați 3 pacienți cu cancere de sânge (limfom, leucemie, mielom multiplu) pentru care singura soluție terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice.

”Șansa unui pacient de a găsi un donator compatibil este mai mare în rândul persoanelor din țara de origine, de aceea este mare nevoie ca tot mai mulți români să se înscrie în Registru.” spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

”Transplantul de celule stem hematopoietice este o procedură standardizată de tratament, care se adresează bolilor hematologice grave, congenitale sau dobâdite, și care se efectuează de rutină și în România. De cele mai multe ori, este singura opțiune curativă pentru acești pacienți, este o procedură complexă, dar care poate salva vieți. În funcție de tipul și prognosticul bolii, de vârsta și comorbiditățile pacientului, rata de reușită poate fi foarte diferită. Încercăm împreună cu pacienții noștri să ajungem la un rezultat reușit pe termen lung, însă lupta este grea și de durată." spune conf. dr. Alina Tănase, medic hematolog, președinte, Societatea Română de Transplant Medular.

Pentru mulți pacienți cu cancere de sânge, transplantul de celule stem de la donatori compatibili neînrudiți este singura șansă la viață. Transplantul de celule stem sănătoase ajută măduva osoasă a pacientului să regenereze ea însăși celule stem sănătoase din nou.