​Învață să resuscitezi și vei putea salva viața cuiva drag! Prima ediție a Maratonului Resuscitarii are loc sâmbătă, între orele 11:00 și 21:00, în centrul comercial Sun Plaza din București, în fața hipermarketului Cora. Maratonul Resuscitarii oferă cursuri gratuite de prim ajutor și este organizat de Fundația pentru S.M.U.R.D.

Maratonul resuscitariiFoto: SMURD

Maratonul Resuscitării este un eveniment public organizat sub forma unui curs de prim ajutor de dimensiuni crescute, având ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul populației asupra importanței dobândirii cunoștințelor de prim ajutor, prin instruirea unui număr cât mai mare de participanți.

Proiectul a luat naștere în urmă cu 4 ani în Cluj-Napoca, înregistrând până în acest moment 7 ediții sub coordonarea S.M.U.R.D. Cluj. Motivați fiind de succesul local cât și de impactul pe care evenimentul l-a avut asupra societății clujene, Fundația pentru S.M.U.R.D. extinde proiectul la nivel național, inaugurând astfel prima ediție a Maratonului Resuscitării în București.

  • Cum se desfășoară cursurile?

În cadrul evenimentului, împreună cu peste 30 de medici, paramedici, asistenți, formatori si voluntari ai Fundatiei pentru SMURD, veți exersa pe manechine, în cadrul stațiilor practice, cum recunoașteți și cum acționați în cazul unui stop cardio-respirator.

Maratonul va cuprinde peste 10 stații practice cu câte 2 instructori fiecare, ce vor oferi cursuri succesive a câte 30 de minute. Acestea se vor relua pe toată durata evenimentului pentru fiecare grup de participanți.

Participarea este gratuită, înscrierea în prealabil nefiind necesară.

  • De ce este important să participi?

4 din 5 stopuri cardio-respiratorii se întâmplă acasă. Dacă până la sosirea echipajelor de urgență victima nu beneficiază de manevre de resuscitare din partea oamenilor din jur, șansele ca aceasta să supraviețuiască scad cu 10 % în fiecare minut care trece.

Având în vedere datele menționate mai sus, este lesne de înțeles că dacă ne confruntăm vreodată cu o situație în care suntem martor al unei persoane intrate în stop cardio-respirator, șansele de supraviețuire a victimei depind în cea mai mare măsură de reacția celor din jur. Recunoașterea rapidă a stopului cardio-respirator, apelarea serviciilor de urgență prin numărul unic 112 și aplicarea manevrelor de resuscitare până la preluarea victimei de către echipajele medicale de urgență se dovedesc a fi vitale pentru șansele de supraviețuire și recuperare cu un deficit neurologic cât mai redus.

"Oferind doar 30 de minute din timpul dumneavoastră, sâmbătă, 18 Mai, veți afla cum, cu mâinile goale, puteți face diferența dintre viață și moarte! Vă așteptăm în număr cât mai mare!", este mesajul organizatorilor.