"Meningita meningococică depistată la pacienta din Argeş nu este acelaşi lucru cu menigita menigococică pe care a contactat-o fata care a decedat de la Liceul Lazăr", a declarat joi ministrul Sănătății, Sorina Pintea. O tânără de 16 ani bolnavă de meningită este internată de ieri la Institutul de Boli Infecțioase "Matei Balș" din Capitală, transferată de la Spitalul de Pediatrie din Pitești.

Institutul Matei BalsFoto: Institutul Matei Bals

"Meningita meningococică depistată la această pacientă din Argeş nu este acelaşi lucru cu menigita menigococică pe care a contactat-o fata care a decedat de la Liceul Lazăr. (...) Nu este cazul de panică pentru că în România au fost înregistrate doar cazuri izolate fără legătură între ele. Avem pacienta de la Liceul Gheorghe Lazăr, pacienta din Vaslui, fata din Botoşani şi acum eleva din Piteşti. În România, sunt diagnosticate anual câteva zeci de cazuri cu circa 20% decese", afirmă ministrul Sănătății, potrivit Mediafax.

Până la acest moment nu au fost semnalate noi cazuri de îmbolnăvire în rândul celor veniți în contact cu tânăra de 16 ani internată la Matei Balș și confirmată cu meningită, iar riscul a fost eliminat, mai spune ministrul Sănătății.

"DSP Argeș a întreprins toate măsurile care se impun în astfel de situații, conform stabilității metodologiei impuse de Institutul Național de Sănătate Publică. Aș dori să precizez că aceste măsuri se aplică și în cazul unei suspiciuni rezonabile, nu doar în cazul confirmării. Astfel au fost stabiliți contactații direcți și i-au fost administrată chimioprofilaxie, avem 51 de contați, 39 de elevi, 12 persoane din cadrul personalului didactic și auxiliar și contactații din familie respectiv părinții", a mai precizat Sorina Pintea.

Tânăra de 16 ani din Pitești, eleva unui liceu din Pitești, a fost transferată miercuri dimineață, de la Spitalul de pediatrie din Pitești la Institutul Național Matei Balș, cu suspiciune de meningită meningococică.

  • Două tinere au murit luna trecută de meningită

Două tinere au murit luna trecută de meningită în România - o tânără în vârstă de 18 ani din București și o adolescentă din Vaslui, în vârstă de 15 ani.

Meningita este numită chiar de către medici "boala contra timp", din cauză că poate ucide în doar câteva ore, iar primele simptome sunt de obicei banale - o simplă durere de cap, nasul curge ușor sau apar vărsături. Mai mult, adolescenții, una dintre cele mai expuse categorii, ignoră adesea aceste simptome. Așa se face că prezentarea la medic vine de multe ori după câteva ore pierdute, ceea ce în cazul meningitei poate însemna prea târziu, explica, luna trecută, pentru HotNews.ro, Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Medicul atrăgea atenția că singura modalitate cu adevărat eficientă de prevenire a bolii este vaccinarea, însă doar unul dintre cele două vaccinuri se găsește în România - din păcate, doar cel care previne 35% - 40% dintre meningitele cauzate de meningococ. Vaccinul care previne 60% dintre aceste tipuri de meningite nu se găsește în țara noastră. Medicii recomandă efectuarea ambelor vaccinuri, pentru protecție împotriva cât mai multor serotipuri de meningococ ce pot provoca apariția meningitei.