Patru angajați ai Maternității Giulești - o moașă care lucrează în blocul operator, două asistente de la salonul de nou-născuți și o infirmieră de la salon nou-născuți - sunt purtători ai stafilococului coagulazo-pozitiv, arată raportul preliminar realizat de Direcția de Sănătate Publică după controlul la Maternitatea Giulești. Nu este clar în acest moment dacă angajații purtători ai bacteriei sunt vinovați pentru infectarea celor doi bebeluși confirmați oficial, săptămâna trecută, cu stafilococ auriu meticilino-rezistent. Probele pozitive de la personalul medical au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru a se stabili clar dacă există o legătură, a anunțat joi ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Maternitatea GiuleștiFoto: AGERPRES

Infecția cu stafilococ auriu rezistent la antibiotice a fost confirmată oficial săptămâna trecută la doi bebeluși născuți la Giulești și internați la Grigore Alexandrescu. În cazul unui al treilea beleluș suspect, infecția a fost infirmată.

Încă un bebeluș născut la Maternitatea Giulești, suspect de infecție cu stafilococ auriu, este internat de miercuri la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, a anunțat purtătorul de cuvânt al spitalului, medicul Raluca Alexandru. Bebelușul s-a născut pe 22 aprilie, a fost diagnosticat cu piodermită, iar starea sa generală este bună.

O echipă formată din inspectori sanitari și medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epistemologică și Control Boli Transmisibile ai Direcția de Sănătate Pubică București a finalizat, ieri, controlul de la Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" din București (Maternitatea Giulești).

Controlul a fost realizat după ce 5 copii născuți prin cezariană la Maternitatea Giulești în perioada 25.03.2019-30.04.2019, cu posibile infecții stafilococice (MRSA- stafilococ auriu meticilino-rezistent), apărute după externarea lor din maternitate, au fost internați ulterior la Spitalul Grigore Alexandrescu din București.

Echipa care a realizat controlul a prelevat 75 de probe de salubritate, 12 probe de sterilitate, 18 probe de aeromicroflora, 44 de exudate nazale și 16 probe de apă sterile.

Raportul raportului preliminar, rezultatele au relevat 4 probe pozitive de la exudate în cazul unei moașe care lucra în Blocul Operator, două asistente de la salonul de nou-născuți și o infirmieră de la salon nou-născuți. În toate cele 4 cazuri s-a depistat prezența stafilococului coagulazo pozitiv (un alt tip de stafilococ decât cel găsit la bebeluși - n.red.). Probele pozitive de la personalul medical au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru a se stabili dacă există o legătură cu infectarea bebelușilor.

De asemenea, 4 probe sterile de apă au fost depistate neconforme. În acest caz au fost luate probe noi pentru refacerea verificării.

Echipa de control va aplica sancțiuni contravenționale personalului medical, dar și unității sanitare și vor fi dispuse măsuri de remediere a deficiențelor constatate.

  • 45 de bebeluși infectați cu stafilococ auriu la Maternitatea Giulești, la finalul anului trecut. 27 de angajați ai maternității, depistați ca purtători ai stafilococului auriu

În noiembrie-decembrie anul trecut, 45 copii născuți la Maternitatea Giulești au fost infectați cu stafilococ auriu meticilino rezistent, iar internările au fost suspendate timp de 3 săptămâni, începând din 30 noiembrie.

27 de angajați ai maternității au fost confirmați de probele de laborator ca fiind purtători sănătoși ai stafilococului auriu cu care au fost infectați 45 de bebeluși născuți la acest spital.

Sorina Pintea anunța atunci că medicii de la Giulești și unitatea sanitară au primit amenzi care însumează 10.000 de lei în urma controlului Direcției de Sănătate Publică.

"Decizia inspectorilor sanitari a fost să amendeze personalul din această unitate sanitară și să amendeze unitatea sanitară cu 10.000 de lei. S-a luat decizia amendării medicului șef de secție de la Neonatologie cu 2.000 de lei, amendarea directorului medical cu 2.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la Neonatologie cu 1.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la sala de nașteri B2 cu 1.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la Obstetrică-ginecologie 1, a medicului epidemiolog al spitalului, amendarea medicului șef de laborator, amendarea coordonatorului activității în relația cu mediul și amendarea șefului de spălătorie", anunța Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății preciza că la Maternitatea Giulești nu au fost prelevate suficiente probe de către medicul epidemiolog înaintea izbucnirii scandalului.

Maternitatea Giulești se află în subordinea Primăriei Capitalei.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a promis, în iarna trecută, după scanadalul infectării cu stafilococ auriu a celor 45 de bebeluși născuți la Giulești, că va căuta soluții pentru relocarea maternității.