Este anchetă la spitalul din Târgu Cârbunești, județul Gorj, după ce rudele unui pacient au reclamat că au fost trimise să cumpere ser fiziologic și de un alt medicament în timp ce bărbatul era în sala de operație.

HotNews.roFoto: Hotnews

Nepotul unui pacient operat la spitalul din Târgu Cărbunești a declarat, corespondentului Mediafax, că bărbatul a ajuns cu ambulanța șa Unitatea de primiri Urgențe și a fost băgat de urgență în operație. Ulterior, spune el, cadrele medicale au ieșit din sala de operație și le-au spus rudelor să meargă să cumpere ser fiziologic și un alt medicament, dar la ora aceea nu era deschisă nicio farmacie din localitate.

"S-a operat în prima fază, apoi a fost externat, apoi a survenit o problemă cu operația și a ajuns cu ambulanța la UPU. A fost băgat de urgență în operație. Ulterior au ieșit din blocul operator și ne-au spus că au nevoie de ser fiziologic și de încă un medicament. Nu era la ora aceea farmacie deschisă în Târgu Cărbunești și am rugat pe cineva să îmi aducă din Târgu Jiu. Nu este ok ce se întâmplă. Ce nu concep este să nu ai tu un stoc de urgență în secția ATI sau în blocul operator”, a afirmat Mihai Mancaș, nepotul pacientului operat. El a făcut reclamații la Consiliul Județean, la Consiliul Local, la Ministerul Sănătății și la Direcția de Sănătate Publică.

Directorul spitalului din Târgu Cărbunești, Constantin Târziu, își apără instituția și spune că nu s-a pus problema condiționării actului medical și că familia a cumpărat serul fiziologic pentru că farmacia spitalului era închisă.

"Ce-am aflat eu de la doctori este că în niciun moment nu s-a pus problema condiționării. Chiar am sunat să vină nepotul pacientului să stăm de vorbă. Pe 25 aprilie pacientul s-a externat de la noi. A fost internat pe 12 aprilie. A fost operat de apendicită. A doua zi s-a întors cu eviscerație, la 21.04, iar de la urgențe l-au dus direct în sala de operație. Fiind seara târziu nu mai era deschisă farmacia spitalului, iar familia a cumpărat ser fiziologic. În niciun moment nu s-a pus problema condiționării. Facem în spital o anchetă să vedem care este realitatea”, a spus directorul unității medicale.

Cazul este și în atenția ministrului Sănătății, care a declarat, miercuri, la Ploiești, că nu tolerează comportamente precum cele de la Târgu Cărbunești.

„Eu am înțeles că acel pacient a fost trimis să își cumpere medicamente doar cu un bilețel, nu cu o rețetă. Este inadmisibil acest lucru. Încă de la începutul mandatului am atras atenția că spitalele trebuie să asigure toată medicația. În cazul în care există sincope în achiziționare pacientul poate să își asigure această medicație, dar spitalul este obligat să o deconteze. Casa de Asigurări de Sănătate s-a autosesizat, ceea ce este corect, pentru că este vorba de contract între furnizorul de servicii și Casa de Asigurări. Eu, personal, nu tolerez asemenea comportamente, cu bilețele puse în mâna pacienților”, a spus Sorina Pintea.