Un nou virus - virusul hepatitic E - a apărut în România și dă forme severe de boală, a anunțat, marți, managerul Institutului de Boli Infecțioase "Matei Balş" din București, Adrian Streinu Cercel, cu prilejul lansării unui program național de combatere şi control al hepatitelor virale.

Adrian Streinu CercelFoto: Agerpres

"România a dovedit în ultimii ani că ştie ce face şi face bine. Atât gastroenterologii, cât şi infecţioniştii au lucrat zi de zi, şi-au făcut treaba. Ca dovadă, aveţi acum în faţa dumneavoastră un program naţional de combatere şi control al hepatitelor virale. Nu vorbim numai despre hepatita B şi hepatita C, vorbim şi despre noul virus care a apărut în România, virusul hepatitic E, şi care dă forme severe de boală. Este pentru prima dată când în afară de Programul HIV există un program naţional care are finanţarea la vedere. Progresele sunt foarte mari. (...) Acest program dă posibilitatea oricărui pacient, oricărei persoane din România să se diagnosticheze şi să se trateze dacă, Doamne fereşte, are o problemă cu aceste virusuri. (...) Vaccinarea anti B trebuie făcută la toată lumea. Trebuie să terminăm cu prosteala asta că vaccinurile nu sunt bune, că fac rău. (...) La utlizatorii de droguri, peste 90% sunt infectaţi cu virus hepatitic C, peste 40% sunt infectaţi şi cu B şi cam 35% sunt infectaţi şi cu HIV", a afirmat managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel, citat de Agerpres.

La rândul său, medicul primar gastroenterologie de la Institutul Clinic Fundeni, Liliana Simona Gheorghe, a reamintit în context că România este "creditată" cu cea mai mare prevalenţă viremică din Europa în hepatita C, dar şi în hepatita B.