Executivul a aprobat, marți, prin Hotărâre de Guvern, indicatorii tehnico-economici pentru spitalul regional din Iași, care ar urma să aibă 850 de paturi și 19 săli de operații. Pașii următori sunt depunerea cererii de finanțare la Bruxelles, licitația și demararea construcției spitalului, afirmă ministrul Sănătății. Sorina Pintea a ținut să sublinieze că "Nu putem spune că acest Guvern, PSD-ALDE, a blocat construcția spitalelor regionale."

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

"Am aprobat prin Hotărâre de Guvern indicatorii tehnico-economici pentru spitalul regional Iași. Spitalul va avea 850 de paturi și 19 săli de operații. Pașii următori sunt depunerea cererii de finanțare la Bruxelles, licitația și demararea construcției spitalului. Spitalul va funcționa ca spital de urgență de nivel înalt", a anunțat ministrul Sorina Pintea.

"Costul este de 500,3 milioane de euro. Guvernul României are la dispoziție (fonduri europene în actualul exercițiu financiar - n.red.) 150 de milioane de euro. De aceea am decis să facem spitalul în două etape (a doua etapă în exercițiul financiar următor, 2021-2027, n.red.). Era normal să căutăm soluții de finanțare adecvată. În acest exercițiu de finanțare, această sumă nu poate fi suplimentată", mai spune Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății susține că nu se pune problema pierderii sumei de 150 de milioane de euro, din actualul exercițiu financiar, pentru cele 3 spitaleregionale - Iași, Cluj și Craiova.

"Dimpotrivă, în etapa următoare de finanțare vom avea la dispoziție mai mulți bani pentru construcția spitalelor. Aceste spitale sunt necesare", a declarat Sorina Pintea.

"Aceste spitale sunt în programul de guvernare și ne vom ține promisiunea. Guvernul PSD-ALDE a fost primul care a făcut demersuri reale pentru construirea lor. Nu putem spune că acest Guvern, PSD-ALDE, a blocat construcția spitalelor regionale", a afirmat Sorina Pintea.

"Spre deosebire de alte guverne, noi nu închidem spitale", a ținut să sublinieze Sorina Pintea.

  • Construcția a 8 spitale regionale trebuia să înceapă în 2017

Construcția a 8 spitale regionale și a unui spital "gigant, după modelul AKH Viena", dar "mai mare" în București, ar fi trebuit să înceapă în anul 2017, conform programului de guvernare al PSD și promisiunilor făcute chiar de Liviu Dragnea în campania electorală din 2016. Începerea proiectelor s-a amânat, iar doi ani mai târziu, nimeni nu știe cu exactitate pentru când.

De asemenea, numărul spitalelor regionale care ar urma să fie construite a scăzut, între timp, de la 8 la doar 3. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea (PSD), a declarat public că Guvernul a amânat construirea acestora pentru exercițiul financiar 2021-2027. Explicația ministrului Sănătății: România a solicitat o majorare a procentului de co-finanțare din bani europeni (de la 50% la 85%), iar cu cât se vor face mai târziu, spitalele ar urma să fie mai ieftine.

Spitalul metropolitan din București, "după modelul AKH Viena, dar mai mare, cu 2.500 de paturi" este deocamdată în faza în care s-a aprobat terenul pe care ar urma să fie construit, în zona Pipera. Este singurul lucru care se știe în acest moment. Data începerii construcției și dacă există bani rămân niște necunoscute.

Citește și: