​Infecția cu stafilococ auriu meticilino rezistent a fost confirmată, în urma testelor de laborator, la doi bebeluși născuți la Maternitatea Giulești, internați acum la Spitalul Grigore Alexandrescu, anunță Ministerul Sănătății. În cazul unui al treilea bebeluș născut la Giulești și internat în prezent la Grigore Alexandrescu, infecția a fost infirmată. Stafilococul auriu meticilino rezistent este o formă a infecției rezistentă la anibiotice - aceeași care a afectat, în iarna trecută, 45 de bebeluși născuți la Maternitatea Giulești și a dus la oprirea temporară a internărilor.

Maternitatea GiuleștiFoto: AGERPRES

"Din cele cinci cazuri, doi copii au fost externați, iar din cei trei copii internați în prezent la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu, două cazuri au fost confirmate cu stafilococ MRSA, iar in cel de-al 3-lea caz rezultatul este negativ", precizează reprezentanții Ministerului Sănătății.

"În cadrul verificării au fost prelevate zilele trecute un număr de 48 de probe de sanitație, exudate nazale și probe de apă sterilă. Rezultatele au relevat lipsa MRSA la toate probele efectuate, cu o excepție. S-a depistat prezența stafilococului coagulazo pozitiv la una dintre moașe. Acest stafilococ este diferit de MRSA, de cel depistat în cazul nou-născutilor, iar în cazul personalului purtător este necesară respectarea măsurilor de protecție standard prevazute in norme", arată Ministerul Sănătății.

Direcția de Sănătate Publică București a început, în urmă cu două zile, un control la Maternitatea Giulești, care se va încheia pe 15 mai: "O echipă formată din inspectori sanitari și medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epistemologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București -DSPMB, realizează, in perioada 08.05-15.05.2019, o acțiune de control la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie 'Prof. Dr. Panait Sârbu' ", anunță Ministerul Sănătății.

Controlul vizează "respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curățenia, dezinfecția și sterilizarea, precum și normele tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale, după ce, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu au fost internati 5 copii născuți prin cezariana la Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”, în perioada 25.03.2019-30.04.2019, cu posibile infecții stafilococice (MRSA), apărute după externarea lor din maternitate și internați ulterior în alte unități sanitare".

Echipa Direcției de Sănătate Publică a prelevat astăzi noi probe: 20 de exudate nazale, 10 teste mâini personal si 18 teste aeromicroflora. De asemenea, continuă verificările foilor de observație ale tuturor copiilor născuți în această maternitate, în perioada 25.03.2019-30.04.2019, precum și a măsurilor de dezinfecție și sterilizare, mai precizează Ministerul Sănătății.

  • 45 de bebeluși infectați cu stafilococ auriu la Maternitatea Giulești, la finalul anului trecut

În noiembrie-decembrie anul trecut, 45 copii născuți la Maternitatea Giulești au fost infectați cu stafilococ auriu meticilino rezistent, iar internările au fost suspendate timp de 3 săptămâni, începând din 30 noiembrie.

27 de angajați ai maternității au fost confirmați de probele de laborator ca fiind purtători sănătoși ai stafilococului auriu cu care au fost infectați 45 de bebeluși născuți la acest spital.

Sorina Pintea anunța atunci că medicii de la Giulești și unitatea sanitară au primit amenzi care însumează 10.000 de lei în urma controlului Direcției de Sănătate Publică.

"Decizia inspectorilor sanitari a fost să amendeze personalul din această unitate sanitară și să amendeze unitatea sanitară cu 10.000 de lei. S-a luat decizia amendării medicului șef de secție de la Neonatologie cu 2.000 de lei, amendarea directorului medical cu 2.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la Neonatologie cu 1.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la sala de nașteri B2 cu 1.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la Obstetrică-ginecologie 1, a medicului epidemiolog al spitalului, amendarea medicului șef de laborator, amendarea coordonatorului activității în relația cu mediul și amendarea șefului de spălătorie", anunța Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății preciza că la Maternitatea Giulești nu au fost prelevate suficiente probe de către medicul epidemiolog înaintea izbucnirii scandalului.