Întrebată de jurnaliști dacă crede despre români că sunt un "popor de infractori", Sorina Pintea a răspuns: "Nici vorbă".
Sorina Pintea afirmase, marți seară, la o dezbatere, în contextul unei discuții mai ample despre şpaga pe care o dau pacienţii în spitalele de stat, că "Am constatat și de-a lungul carierei mele că, dacă nu există măsuri coercitive, nicio problemă nu se rezolvă. Și nu se referă doar la sesizarea organelor de cercetare penală, trebuie să fie ceva mai mult decât atât. Am publicat pe site-ul Ministerului Sănătății modificarea amenzilor pentru măsuri ingienico-sanitare, pentru depășirea timpilor de staționare în UPU. Vă spun foarte sincer, m-a amuzat reacția unora de după și mă gândeam, sper să nu mă citeze nimeni, eu cred că suntem un popor de infractori. În momentul în care se măresc amenzile, protestăm. Păi dacă eu n-am de gând să încalc legea, de ce să fiu supărat că cresc amenzile?"
- Antoneta Ioniță (PNL): Nu poporul e infractor, ci aceia care dau legi și ordonanțe să scape infractorii!

- Tudor Pop (USR): Doamna ministru, ce facem cu managerii incompetenți și dictatoriali pe care îi țineți soios în brațe?

Tudor Pop face și o lista a managerilor de spital "ținuți în brațe" de Sorina Pintea:
"Beatrice Mahler - manager Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" - mai multe decese provocate de infecții nosocomiale, nici măcar o amendă sau o sancțiune pentru modul dezastruos în care a gestionat situația. Culmea rușinii, în apărarea ei, managerul pus și susținut de Bodog, pretinde într-o primă fază că nu știa nimic de această situație. I-am cerut public planul de investitii pe anul 2019 și alte documente publice, nu am primit nici până azi nimic.
Adriana Nica - manager Spitalul Universitar de Urgență București - instalată fără concurs de același Bodog, un nume aflat sub protecția lui Sorin Oprescu, contestat în momentul numirii și protejată cu orice preț de doamna Pintea în momentul în care cei doi avertizori de integritate din SUUB, Mariana Luceanu și Daniel Simion fac greva foamei, raportând infecțiile nosocomiale din spital. Nici o amendă, nici o sancțiune pentru doamna manager. În schimb, nici o protecție pentru cei doi asistenți hărțuiți sistematic, deși legea îi acoperă. În cele din urmă, Mariana Luceanu este sancționată "disciplinar" și i se desface contractul de muncă. Cazul se judecă, doamna Luceanu câștigă procesul, se întoarce la locul de muncă.
Lidia Kajanto - Manager Institutul Oncologic București - protestul de pe 8 martie 2019 al medicilor de pe sectia de Radioterapie ne dezvaluie un monument de incompetență la nivel managerial și un sistem lipsit de transparență financiară. Ati ghicit, numită tot de Bodog, protejată tot de Pintea. Din cele patru acceleratoare care tratează pacienții oncologici, unul s-a stricat, unul nu pornește și două au nevoie de reautorizare. Un banc prost și mortal pentru care nu plătește nimeni afară de pacienți, normal, deși sunt rapoarte interne încă din martie 2018 care semnalează și cer, din timp, remedierea situației.
Poate că amenzile sunt o soluție pe termen scurt, dar adevărată soluție pentru a combate infectiile nosocomiale sunt în altă parte, doamna ministru. Vă spun doar atât: ordin de ministru, hartă epidemiologică a secției, profil bacteriologic al pacientului la internare.