Deputata PNL Antoneta Ioniță și deputatul USR Tudor Pop, ambii membri ai Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, au reacționat la afirmația Sorinei Pintea - "Cred că suntem un popor de infractori". Tudor Pop îi transmite ministrului Sănătății următorul mesaj: "Nu cumva sunteți la rândul dumneavoastră un complice de la vârful politicii al acestui sistem putred, un infractor moral care ne ține nouă, celorlalți, lecții prețioase despre etică și moralitate?"

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

Declarația "Cred că suntem un popor de infractori", făcută de Sorina Pintea marți, la o dezbatere privind șpaga dată de pacienți în spitalele de stat, a fost "scoasă din context", a afirmat ministrul Sănătății, la finalul ședinței de Guvern de ieri: "Pot doar să vă spun că această declaraţie a fost scoasă din context. Voi face nişte precizări pe această temă, dar, repet, această declaraţie a fost scoasă din context."

Întrebată de jurnaliști dacă crede despre români că sunt un "popor de infractori", Sorina Pintea a răspuns: "Nici vorbă".

Sorina Pintea afirmase, marți seară, la o dezbatere, în contextul unei discuții mai ample despre şpaga pe care o dau pacienţii în spitalele de stat, că "Am constatat și de-a lungul carierei mele că, dacă nu există măsuri coercitive, nicio problemă nu se rezolvă. Și nu se referă doar la sesizarea organelor de cercetare penală, trebuie să fie ceva mai mult decât atât. Am publicat pe site-ul Ministerului Sănătății modificarea amenzilor pentru măsuri ingienico-sanitare, pentru depășirea timpilor de staționare în UPU. Vă spun foarte sincer, m-a amuzat reacția unora de după și mă gândeam, sper să nu mă citeze nimeni, eu cred că suntem un popor de infractori. În momentul în care se măresc amenzile, protestăm. Păi dacă eu n-am de gând să încalc legea, de ce să fiu supărat că cresc amenzile?"

  • Antoneta Ioniță (PNL): Nu poporul e infractor, ci aceia care dau legi și ordonanțe să scape infractorii!

Deputatul PNL Antoneta Ioniță, medic și membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, are un mesaj pentru ministrul Sănătății: "Halucinant! Sorina Pintea a catalogat poporul român ca fiind unul 'de infractori'. Doamnă Pintea! Nu poporul e infractor, ci aceia care dau legi și ordonanțe să scape infractorii!"

Antoneta Ioniță, medic și deputat PNL

"Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a început să se comporte precum conducerea PSD. Se pare că bunul-simț a devenit pentru leadershipul partidului de guvernământ o necunoscută. Doamna Pintea nu se lasă mai prejos și se ia la întrecere cu Liviu Dragnea, Codrin Ștefănescu sau Cătălin Rădulescu în aroganță și prost gust! Mai bine doamna Pintea ar avea grijă să depolitizeze sistemul medical. Se știe de multă vreme despre adevărata teroare pe care pesediștii o propagă printre salariații din instituțiile publice conduse de ei, oameni care sunt obligați- sub amenințarea pierderii locului de muncă- să participe la tot felul de întâlniri de partid", mai spune Antoneta Ioniță, medic și membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

"Abuzul capătă deja forme incredibile: există situații în care medicii sunt luați de lângă paturile bolnavilor ca să fie duși pe 9 mai la Iași, la un miting unde speri să speli imaginea pătată a lui Dragnea. O totală inconștiență și un maxim cinism! Domnilor de la PSD, nu mai umiliți medicii! Lăsați-i să-și facă onorabil meseria! Și așa au prea multe cazuri de rezolvat, și așa le lipsesc cele necesare unui act medical de calitate! Spălatul imaginii lui Dragnea nu face parte din fișa postului!", adaugă Antoneta Ioniță.

  • Tudor Pop (USR): Doamna ministru, ce facem cu managerii incompetenți și dictatoriali pe care îi țineți soios în brațe?

La rândul său, deputatul USR Tudor Pop, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, îi transmite Sorinei Pintea: "Ce facem, doamna ministru, cu managerii incompetenți și dictatoriali pe care îi țineți soios în brațe, chit că sub atenta lor conducere mor pacienți și spitalele stau să cadă? Nu cumva sunteți la rândul dumneavoastră un complice de la vârful politicii al acestui sistem putred, un infractor moral care ne ține nouă, celorlalți, lecțiii prețioase despre etică și moralitate?"

Tudor Pop, deputat USR

Tudor Pop face și o lista a managerilor de spital "ținuți în brațe" de Sorina Pintea:

"Beatrice Mahler - manager Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" - mai multe decese provocate de infecții nosocomiale, nici măcar o amendă sau o sancțiune pentru modul dezastruos în care a gestionat situația. Culmea rușinii, în apărarea ei, managerul pus și susținut de Bodog, pretinde într-o primă fază că nu știa nimic de această situație. I-am cerut public planul de investitii pe anul 2019 și alte documente publice, nu am primit nici până azi nimic.

Adriana Nica - manager Spitalul Universitar de Urgență București - instalată fără concurs de același Bodog, un nume aflat sub protecția lui Sorin Oprescu, contestat în momentul numirii și protejată cu orice preț de doamna Pintea în momentul în care cei doi avertizori de integritate din SUUB, Mariana Luceanu și Daniel Simion fac greva foamei, raportând infecțiile nosocomiale din spital. Nici o amendă, nici o sancțiune pentru doamna manager. În schimb, nici o protecție pentru cei doi asistenți hărțuiți sistematic, deși legea îi acoperă. În cele din urmă, Mariana Luceanu este sancționată "disciplinar" și i se desface contractul de muncă. Cazul se judecă, doamna Luceanu câștigă procesul, se întoarce la locul de muncă.

Lidia Kajanto - Manager Institutul Oncologic București - protestul de pe 8 martie 2019 al medicilor de pe sectia de Radioterapie ne dezvaluie un monument de incompetență la nivel managerial și un sistem lipsit de transparență financiară. Ati ghicit, numită tot de Bodog, protejată tot de Pintea. Din cele patru acceleratoare care tratează pacienții oncologici, unul s-a stricat, unul nu pornește și două au nevoie de reautorizare. Un banc prost și mortal pentru care nu plătește nimeni afară de pacienți, normal, deși sunt rapoarte interne încă din martie 2018 care semnalează și cer, din timp, remedierea situației.

Poate că amenzile sunt o soluție pe termen scurt, dar adevărată soluție pentru a combate infectiile nosocomiale sunt în altă parte, doamna ministru. Vă spun doar atât: ordin de ministru, hartă epidemiologică a secției, profil bacteriologic al pacientului la internare.

La mulți ani, România! De 9 mai îți doresc să-ți recâștigi prin vot și responsabilitate independența față de hoții și impostorii care te conduc cu masca patriotismului pusă pe față."

Citește și: