Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia, unde ajung anual de peste 50.000 de pacienţi, va fi extinsă şi dotată cu aparatură performantă printr-un proiect cu fonduri europene, în valoare totală de 7,5 milioane de lei, ce va fi finalizat până la sfârşitul lunii februarie 2022.

HotNews.roFoto: Hotnews

Încheiat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, contractul vizând "Extinderea şi dotarea UPU a SJU Alba Iulia" a fost semnat miercuri, în sala de şedinţe a unităţii sanitare, de către preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Alba, Ion Dumitrel, şi directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, anunță Agerpres.

Valoarea totală a proiectului este de peste 7,5 milioane de lei, din care valoarea totală eligibilă reprezintă peste 6,8 milioane de lei.

Ion Dumitrel a subliniat că, în cei nouă ani de când a fost preluat în administrare spitalul, CJ Alba a investit aici în jur de 10 milioane de euro, pentru acest an fiind alocată o finanţare de peste 15 milioane de lei.

În ceea ce priveşte capitolul "investiţii europene" la spitalul din Alba Iulia, suma depăşeşte, cu acest proiect, 25 de milioane de lei, a afirmat, la rândul său, managerul unităţii, Diana Mîrza.

"O prioritate reprezintă pentru noi accesarea fondurilor europene. În 2013 a fost semnat primul proiect european", a precizat Diana Mîrza.

În ceea ce priveşte UPU, după o primă extindere realizată în 2012, prin acest proiect se va dubla suprafaţa utilă, urmând ca secţia să fie extinsă cu mai mult de peste 850 de metri pătraţi. Ea va fi dotată cu 371 de echipamente, aparatură medicală şi IT.

"Este un moment pe care eu îl aştept de ani de zile. După ce, în 2012, cu sprijinul CJ am făcut o primă extindere, în următorii ani, după ce finalizăm acest proiect, o să beneficiem de alţi 855 de metri pătraţi, dispuşi pe două nivele. Vom avea saloane de izolare cu presiune negativă, un spaţiu dedicat pediatriei, spaţii de decontaminare şi multe, multe alte chestiuni, care vor duce la creşterea capacităţii de preluare a pacienţilor. Noi avem peste 50.000 de cazuri rezolvate anual. Media zilnică e undeva între 140-160 de pacienţi, cu creşteri la 200-220 de pacienţi pe zi în anumite perioade", a afirmat şeful UPU Alba Iulia, Aurel Crişan.

În ceea ce priveşte acoperirea cu cadre medicale, "dacă se ţine cont întru-totul de Ordinul 1.706, aceasta este de 65% la acest moment", a precizat Aurel Crişan. El a afirmat că acest lucru este cauzat de faptul că mulţi medici preferă contracte în străinătate sau fac "tot ce este posibil" să rămână în centrele universitare. În prezent, la UPU Alba sunt încadraţi 21 de medici.

La rândul său, directorul medical al spitalului, Dan Crainic, a apreciat că extinderea secţiei reprezintă "un act important, deoarece UPU este interfaţa spitalului cu exteriorul".

Directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, a arătat că judeţul Alba a atras în total peste 80 de milioane de lei pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale, fiind semnate proiecte pentru spitalele din Alba Iulia, Aiud, Sebeş, Cugir, Ocna Mureş şi Zlatna. "Aceste investiţii prin Programul REGIO vor duce la diversificarea gamei de servicii medicale şi la scăderea incidenţei bolilor în rândul populaţiei", a declarat Simion Creţu.