4 pacienți cu infecții nosocomiale au murit la spitalul din Drobeta Turnu Severin

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 6 mai 2019, 15:03 Actualitate | Sanatate


Spital
Foto: Pixabay.com
​​4 pacienți internați la finalul lunii aprilie în secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Drobeta din Turnu Severin și infectați cu Acinetobacter au murit, anunță Ministerul Sănătății, precizând că informarea a venit de la Direcția de Sănătate Publică din Mehedinți. Unul dintre cei 4 era purtător al bacteriei la momentul internării, susține Direcția de Sănătate Publică Mehedinți. Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a fost închisă.


 • Acinetobacter a ucis anul acesta 13 pacienți la spitalul Marius Nasta din București

Potrivit raportului Direcției de Sănătate Publică din Mehedinți, toți cei 4 pacienți care au murit la Spitalul Județean de Urgență Drobeta din Turnu Severin aveau afecțiuni grave, cronice, precum: diabet, bronhopneumopatie, encefalopatie hipercapnică, poliglobulie, insuficiență renală, sindrom de citoliză hepatică, insuficiență cardiacă. De asemenea, doi dintre ei prezentau la examenul bacteriologic din exudatul bronșic efectuat la internare Acinetobacter, respectiv Kebsiella Spp.

"La testele de autocontrol efectuate de unitatea sanitară nu a fost evidențiată niciodată prezența Acinetobacter", susțin reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Mehedinți. Ei adaugă că "neputându-se depista sursa de infecție, Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu -Severin a decis inchiderea temporara a activitatii sectorului septic al sectiei ATI, din dupa-amiaza zilei de 03.05.2019 pentru efectuarea operatiunilor de curățenie și dezinfecție a întregului sector septic".

Ministerul Sănătății precizează că a cerut Direcției de Sănătate Publică Mehedinți "să verifice modul în care Spitalul Județean a respectat procedurile în acest caz și a solicitat ca mâine, 7.05.2019, după finalizarea activitatilor de dezinfectie, Directia de Sanatate Publică Mehedinți să se deplaseze la Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin pentru a preleva probe din secția de ATI. În funcție de rezultatele acestor probe se va decide reluarea activității."

Pacienții internați în secția de Terapie Intensivă a spitalului, în momentul închiderii acesteia, au fost direcționați către unități sanitare din județele Dolj si Gorj.


 • O infecție nosocomială poate fi raportată oficial doar în cazul în care se poate dovedi că pacientul a luat-o din spital: numai dacă pacientului i se iau probe bacteriologice la internare
Cum reușesc multe spitale din România să se spele pe mâini sau să arunce vina în altă parte atunci când pacienții iau infecții din spital? Medicul brașovean Dan Grigorescu, șeful Secţiei de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov, a explicat recent, pentru HotNews.ro, că o condiție principală pentru ca o infecție nosocomială să poată fi raportată este ca fiecărui pacient să i se ia probe bacteriologice la internare, condiție care este "puțin respectată în spitalele din România".

O infecție nosocomială (luată din spital) poate fi declarată și raportată oficial doar în cazul în care se poate dovedi că pacientul a luat-o din spital: adică atunci când pacientului respectiv i s-au luat probe bacteriologice la internare și nu avea, la acel moment, respectiva infecție.

Medicul Dan Grigorescu a vorbit și despre importanța întocmirii și actualizării permanente a unei "hărți bacteriologice" a spitalului - un alt lucru care se face în spitalele din străinătate, dar nu și în cele din România: "În mod normal, în orice spital ar trebui să existe ceea ce eu numesc 'o hartă bacteriologică' a spitalului. De ce? Pentru că sunt zone în spital care nu sunt atât de expuse infecțiilor (un exemplu ar fi, să zicem, reumatologia, pentru că, prin natura patologiei, acolo nu sunt internați bolnavi cu infecții), spre deosebire de altele, cum ar fi, de pildă, Terapia Intensivă (unde sunt internați pacienți gravi, cu imunitate scăzută, cu stări septice sau terminale), unde se consideră, nu doar în România, ci peste tot în lume, că sunt cele mai multe infecții nosocomiale."

Dan Grigorescu spune că "din câte cunosc eu, efortul de a contribui permanent la realizarea unei hărți bacteriologice a spitalului nu este un criteriu în contractul de management al șefilor de secție. În străinătate eu știu că se face asta."


 • Spitalele din România raportează de 5 ori mai puține infecții decât spitalele din Germania
Oficial, în spitalele de stat din România au fost raportate, în anul 2017, 19.607 infecții, dintre care 1.304 septicemii, potrivit datelor transmise de Ministerul Sănătății ca răspuns la o interpelare formulată de deputatul USR Adrian Claudiu Prisnel. În 2017 s-a înregistrat, practic, un record de infecții raportate - cele mai multe din ultimii 10 ani. Chiar și așa, Sorina Pintea declara, în iulie anul trecut, la Antena 3, că nivelul raportat al infecţiilor spitaliceşti din România este de 1,4%, în vreme ce în Germania este de 8%.

În ceea ce privește anul 2018, în acest moment sunt disponibile doar datele pentru primul semestru - 9.805 infecții nosocomiale raportate de spitalele din România.

Medici și pacienți consultați de HotNews.ro spun că, înainte de momentul Colectiv, aproape că nu se știa și nu se vorbea în România despre infecțiile spitalicești - o posibilă explicație pentru faptul că numărul raportărilor s-a dublat în ultimii ani.

În foarte multe cazuri, infecțiile din spitale continuă să nu fie raportate - o spun medicii și o recunoaște, în declarațiile publice, și Sorina Pintea. Nivelul raportat al infecţiilor spitaliceşti din România este de 1,4%, în timp ce în Germania este de 8%, potrivit unei declarații a ministrului Sănătății.

Motivele pentru care infecțiile nu sunt raportate sunt diverse, însă teama de sancțiuni și dezinteresul par principalele două cauze, după cum a reieșit din discuțiile cu medicii.

"O problemă gravă, derivând din nerespectarea managementului corect al infecțiilor nosocomiale, este neraportarea acestora", afirmă medicul Dan Grigorescu, șeful Secţiei de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov.

Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic din București (Fundeni) și președintele Alianței Medicilor din România, confirmă că "sub-raportarea infecțiilor continuă, dar asta e și din cauza aspectului de vinovăție, de culpă, care este asociat acestor infecții nosocomiale." Bogdan Tănase mai spune că "la modul general, referitor la comportamentul din spitale, nu au fost schimbări majore, deși după Colectiv a mai fost un scandal care a îndreptat atenția opiniei publice asupra infecțiilor nosocomiale, și anume scandalul Hexi Pharma."

Situația este confirmată și de medicul Elena Copaciu, care a condus, timp de 8 ani, Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Universitar de Urgență din București și a fost consilierul lui Vlad Voiculescu în mandatul acestuia de ministru al Sănătății: "Sub-raportarea infecțiilor este boală veche, însă, în momentul de față, și medicii curanți, de la patul pacientului, și echipele de conducere din spitale, se tem de consecințe legale și de litigii. După părerea mea, este o problemă prost înțeleasă, prost gestionată, pornind de la decidenții și leadership-ul din sistem, și care ajunge până la patul bolnavului, cu consecințe dintre cele mai grave pentru pacienți. Este o problemă majoră de siguranță, în timpul actului medical, în sistemul sanitar românesc."


Citește și:

 • Harta infecțiilor în spitalele din România: Unde sunt raportate cele mai multe și cele mai puține nosocomialeCiteste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
7973 vizualizari

 • -6 (16 voturi)    
  Vaccin cand? (Luni, 6 mai 2019, 15:08)

  Lok [utilizator]

  Ca e la moda sa prescrii vaccin cand nu e o epidemie.
  • +6 (8 voturi)    
   corect (Luni, 6 mai 2019, 16:39)

   1234_5678 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   E la moda sa fii prost si sa imprastii fake news. Drept dovada, tu.
   • 0 (4 voturi)    
    Si americanii sunt revoltati de vaccinu meningo! (Marţi, 7 mai 2019, 8:27)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui 1234_5678

    Pai vor sa il impuna la nivel de stat, avand in vedere ca au cam la fel de multe cazuri ca la noi, raportat la populatie.
    Si acolo tot asa a inceput cu o campanie media de constientizare a celor 15 morti pe luna de meningita. Vaccinu va reduce numarul asta la 13.
    Fear based marketing.
  • +4 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 mai 2019, 19:52)

   [anonim] i-a raspuns lui Lok

   • +1 (1 vot)    
    Ar ucide jumatate din planeta. (Miercuri, 8 mai 2019, 8:29)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui

    Ca in Avengers.
 • +10 (10 voturi)    
  Si alte sute... (Luni, 6 mai 2019, 15:41)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  ...au cazut victime sistemului CRIMINAL de Sanatate din RO. Asta in vreme ce goarna propagandista Sorina Pintea ascunde gunoiul sub pres si se plimba electoral noaptea prin spitalele devenite bombe biologice. Carierista Pintea, inhaitata cu hotii din psd, e unul dintre cei mai insompetenti si TICALOSI ministri de dupa 1989.
  • -2 (14 voturi)    
   Medicii sunt principalii responsabili si vinovati (Luni, 6 mai 2019, 16:16)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Guvernu nu poate si nu va putea face nimic daca nu exista vointa de la medici de a desface sistemul corupt din spitale.
   • +5 (7 voturi)    
    Pai daca nu poate sa lase pe cine poate (Luni, 6 mai 2019, 16:28)

    Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Bine ca altii pot!
    • +2 (2 voturi)    
     Petronela sa inteleg ca sistemul de acuma e ok. (Marţi, 7 mai 2019, 8:31)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Dalinar

     Ma bucur ca iti place ca mor oameni. Incepi sa devii ca mine.
 • +12 (12 voturi)    
  Depolitizati spitalele! (Luni, 6 mai 2019, 15:57)

  carmen_i [utilizator]

  Stiti de ce merg prost lucrurile? Spitalele sunt conduse de clientela politica a PSDului! Adica de indivizi care au pregatire si competenta zero, dar sunt mentiunuti in functie pentru a sifona cat mai multi bani publici pentru firmele pesediste.

  Cat timp acesti indivizi vor putrezi in functiile de conducere, nu va merge nimic bine in sistemul sanitar. Dar cine sa-i de jos, pesedista Pintea?
  • +7 (9 voturi)    
   Cand ai vazut medici sa protesteze? (Luni, 6 mai 2019, 16:16)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   Si nu e de parca pot fi dati afara fara consecinte.
   • +3 (7 voturi)    
    medicii (Luni, 6 mai 2019, 16:43)

    1234_5678 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Medicii au mai incercat sa protesteze, dar nu ai cum sa lasi oameni sa moara pentru un protest. Problema este la comunistii ramasi la butoane in spitale si la facultatea de medicina. Pur si simplu romania este un stat esuat din toate punctele de vedere. Din moment ce poporul a ales sa pastreze comunistii la putere dupa lovitura de stat din 1989, nu vad de ce mai mira pe cineva rezultatul
    • +2 (2 voturi)    
     Au protestat pentru.... SALARII!!! (Marţi, 7 mai 2019, 8:29)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui 1234_5678

     Zau. Adica imi amintesc cum erau ei cu pancarte ultra pregatiti, au inchis toate si faceau fanfara. Daca se poate pentru SALARII nu pot si pentru CORUPTIE?
 • +4 (4 voturi)    
  iar acum (Luni, 6 mai 2019, 16:05)

  john06 [utilizator]

  Sorinutza Pintea va face o vizita surpriza,seara dupa ora 21,la spitalul de Drobeta Turnu Severin,iar concluziile ei vor aparea pe feisbuc.Nu le ratati!
 • +3 (3 voturi)    
  mai bine (Luni, 6 mai 2019, 23:52)

  Dodel540 [utilizator]

  Concluzia este ca mai bine mori acasa decat sa te chinui in bombele biologice numite spitale


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version